-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

CEC a lipsit Partidul Șor de finanțare de la stat pentru 1 an de zile, pentru „abateri grave”

Must read

Comentarii recente

Partidul Șor a fost lipsit de alocații de la bugetul de stat pentru un termen de un an de zile. Decizia a fost aprobată, astăzi, de către Comisia Electorală Centrală, pentru că Partidul n-a reflectat sub nicio formă prețul serviciilor de prestație artistică a artiștilor/formațiilor artistice care au evoluat.

Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat repetat sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru folosirea repetată a fondurilor materiale nedeclarate în mărime de minim 21 665,01 lei.

Totodată, Inspectoratul de Poliție Bălți a sesizat organele electorale că, la acest protest, organizat în adiacentul Judecătoriei Bălți, un grup de simpatizanți ai partidului repartizau pungi cu produse alimentare protestatarilor. De asemenea, Comisia a fost sesizată de Nicolai Grigorișin, candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți, care a invocat acțiuni de agitație electorală în ziua de 4 decembrie curent, organizate de doamna Marina Tauber, concurentul electoral la funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Politic „Șor”, contrar prevederilor legale, conform cărora în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Suplimentar, acesta solicită constatarea încălcării regulilor de finanțare a campaniei electorale de către candidatul respectiv, în special pentru realizarea cheltuielilor în ziua precedentă zilei alegerilor.

„Potrivit materialelor sesizărilor din 4 decembrie 2021 înregistrate la CEC. În partea ce vizează partea artistică se atestă că în cadrul evenimentului electoral din 3 decembrie curent oranizat de Partidul Politic Șor au evoluat cel puțin 6 artiști. Analizând materialele în raport cu cheltuielile în raport cu finanțarea campaniei electorale pentru perioada vizată s-a constat că prețul pentru serviciile prestate nu au fost reflectate în raport. În scopul evoluării prețurilor de piață a serviciilor artistice potrivit informației publice plasate pe diferite portaluri inclusiv artist.md costurile serviciilor artistice prestate de Ian Raiburg începe de la 398 euro, Ansamblul Șatrița cu 280 euro.

Partidul Șor nu a raportat cheltuieli în suma de 21 665 pentru serviciile artistice, fapt ce constituie o încălcare a legislației electorale. Aceasta se pedepsește cu aplicarea celei mai grave sancțiuni stabilite de Codul Electoral. Pentru că aceasta deja a fost aplicată, CEC se va limita la avertisment. Se ia act de informații al Partidului Șor cu privire la serviciile artistice prestate. Se aplică repetat sancțiune de avertisment.

În cadrul protestului de la 3 decembrie din fața Judecătoriei Bălți s-a raportat că reprezentanții Partidului Șor repartizau pungi cu produse alimentare protestatarilor. Astfel, materialel prezentate de Inspectoratul de Poliție Bălți urmează să fie transmise spre examineare la Procuratura Anticorupție. Totodată, la 4 decembrie a fost înregistrată o sesizare din partea candidatului independet Nicolae Grigorișin prin care a anunțat că în fața Judecătoriei Bălți a fost făcută agitație electorală”, a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Totodată, Comisia a remis Procuraturii Anticorupție, spre examinare conform competenței, demersul Inspectoratului de Poliție Bălți cu privire la faptele de corupere a alegătorilor, iar Inspectoratului de Poliție Bălți sesizarea privind acțiunile de agitație electorală.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri