Plahotniuc si presedintele KirgastanuluiInterese comune, ferite atent de ochii lumii, la fel ca și întâlnirea de duminică, pe care au vrut s-o țină în secret. Asta este ce pare să-i lege pe vicepreședintele PD, Vladimir Plahotniuc, și președintele Kârgâztanului, Almazbek Atambaiev.

Încercând să ne dumirim care a fost scopul vizitei lui Atambaiev la Chișinău, am aflat că cei doi sunt de fapt parteneri de afaceri, realizate prin intermediul instituțiilor de stat ale Republicii Moldova și cele ale Kârgâstanului.

Una dintre verigele relației dintre cei doi este sistemul de pașapoarte kârgâz, implementat de Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” din subordinea Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, controlat de PD.

În 2012, presa din Kârgâstan scria că pașapoartele kârgâze au copertele cumpărate de la Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, care, la rândul său, le procură de la compania De La Rue, cea din urmă aducându-le din Africa. Din cauza acestui ”traseu” lung al copertelor, pașapoartele kârgâzilor ajung să fie cu mult mai scumpe decât atunci când ar fi fost fabricate pe loc.
Pe lângă asta, nu poate fi ignorat nici faptul că Kârgâstanul are relații foarte strânse cu China, care împreună cu Rusia și-au propus să construiască cea mai mare cale ferată de mare viteză din lume. Planuri grandioase legate de dezvoltarea infrastructurii feroviare are și Vladimir Plahotniuc, fapt ce ar putea fi probat și de refuzul de a ceda liberalilor Ministerul Transporturilor.

Revenind la vizita secretă de duminică, Deschide.md a scris că Almazbek Atambaiev ar fi sosit cu avionul unei companii ce-i aparține lui Ilan Shor. Persoane din anturajul businessmanului susțin că această vizită ar fi fost organizată chiar de Ilan Shor, care îl cunoaște personal pe Atambaev și are în Kîrghîstan o afacere mixtă cu persoane apropiate familiei președintelui acestei țări. Se cunoaște, în special, că magazinele Duty Free ale lui Șor ocupă o suprafață de 200 de metri pătrați pe aeroportul capitalei Kîrghîstanului, Manas.
Relația Plahotniuc-Shor-Atambaiev se mai leagă într-un detaliu mai puțin cunoscut. Pe data de 28 februarie, Plahotniuc a zburat în Kârgâstan, însoțit de milionarul Vaja Jhashi, cu avionul de la Nobil Air, compania lui Ilan Shor. Au ajuns la Biskek la 00:30 și, în aceeași zi, la 16:30, au revenit la Chișinău.

Sursa:deschide.md

(259 accesari)