plahotniucMinistrul de Interne, Dorin Recean, a solicitat ca audierile sale din plenul Parlamentului să se desfăşoare fără participarea presei. Recean a fost invitat în Parlament pentru a prezenta detalii în cazul scandalului privind nişte presupuse dosare ale Interpol care îl vizează pe politicianul şi omul de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Anterior, ministrul de Interne a declarat public că deţine informaţii, potrivit cărora, Plahotniuc ar fiu urmărit de Interpol, fapt ţinut în secret de Procuratură, instituţie care ar fi controlată de acelaşi Plahotniuc.

Potrivit lui Dorin Recean, Departamentul Securitate internă din cadrul MAI, s-a autosesizat în acest caz şi a descoperit că din document lipsesc mai multe pagini. MAI a recuperat doar şase din aceste file. În aceste pagini, Interpolul italian descrie legătura dintre Vlad Plahotniuc şi gruparea criminală Solntsevskaya din Rusia, o formaţiune extrem de feroce şi de temut, aflată în topul zece al celor mai influente grupuri de crimă organizată din lume.

Potrivit documentelor, adresate inclusiv instituţiilor abilitate de la Chişinău, încă din anul 2005 Interpolul a adunat informaţii conform cărora mai multe grupări oligarhice, printre care şi Solnţevskaia, au fost implicate în afaceri imobiliare ilegale în Italia. Conform documentelor, membrii acestor grupări mergeau în Italia pentru o perioadă scurtă de timp şi investeau sume enorme de bani, de provenienţă ilegală, în afaceri hoteliere şi imobiliare de lux. Alegerea obiectului investiţiei revenea unor persoane dubioase care jucau rolul de intermediari şi activau pe întreg teritoriul Italiei.

În actele Interpol se mai spune că banii spălaţi prin asemenea operaţiuni proveneau din furturi, eschivare de la impozite şi alte activităţi ilegale. În această ordine de idei, Biroul Interpol de la Roma, a solicitat punerea la dispoziţie a informaţiilor despre 23 de subiecţi implicaţi în respectivele afaceri. Numele lui Vlad Plahotniuc este al 15 în listă. În drept cu numele acestuia sunt indicate data şi anul naşterii, dar şi seria paşaportului românesc pe care l-a deţinut omul de afaceri, în prezent prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Aceste informaţii se conţin şi într-un raport individual pe numele lui Plahotniuc, fiind actualizate în octombrie 2012.

În replică la afirmaţiile lui Dorin Recean, fostul prim-vicepreşedinte al Legislativului, Vlad Plahotniuc, l-a acuzat pe ministrul de Interne de fals în declaraţii, ameninţându-l că-l va ataca în instanţa de judecată. Plahotniuc susţinea că a făcut personal un demers către Biroul Interpol din Italia, pentru a i se oferi detalii cu privire la acest caz şi că din răspunsul primit reiese că toate insinuările despre o posibilă implicare a sa în dosarele instrumentate de Interpol ar fi false.

(435 accesari)