Președinta Republicii Moldova a devenit o „icoană” pentru conaționalii săi, promițând măsuri extreme anti-corupție și pentru revitalizarea instituțiilor, după ce partidul PAS a câștigat, zdrobitor, alegerile parlamentare.

Potrivit profesorului Dungaciu, „ce s-a întâmplat la Chișinău este o victorie, la proporții surprinzătoare, a doamnei Maia Sandu. A fost un succes care i se datorează. Moldova s-a transformat dintr-o Republică Parlamentară, într-una Prezidențială. Oamenii n-au votat partidele, ci au ales-o, din nou, pe Maia Sandu, care, practic, acum conduce Moldova. Întreaga verticală a puterii se află, teoretic, în mâinile sale”.

De asemenea, sociologul a atras atenția că un astfel de fenomen nu s-a mai petrecut în Moldova din anul 2001, când regimul Voronin deținea atât Președinția, dar și Guvernul și majoritatea parlamentară, constituțională.

Dan Dungaciu: „Maia Sandu s-a transformat în Ioana d’Arc, o crenguță de care se agață moldovenii, ca să nu pice în hău”

Într-un interviu acordat publicației „Kommersant”, din Moscova, Natalia Gavriliță, vicepreședinta PAS și principala favorită la preluarea postului de premier al Moldovei, a dezvăluit planurile imediate de reformă. Există privințe, precum imunitatea parlamentarilor, în care Moldova ar putea deveni, după introducerea noilor legi, mai avansată decât România, unde este nevoie de consimțământul Parlamentului, pentru ca membrii acestui for să fie judecați pentru acte de corupție.

Și asta nu este totul… „S-au promis multe lucruri înaintea alegerilor, dar, practic, lumea a votat-o pe Maia Sandu. Ce s-a vorbit, legat de creșterea pensiilor, etc, ține de un populism evident. Dar, trebuie să luăm în considerare umilința, supărarea profundă a populației moldovene, care, de ani buni, este ținută la pragul sărăciei”, a comentat specialistul în geopolitică.

Dan Dungaciu consideră că șefa statului vecin și-a creat o aură de eroină, grație promisiunilor, dar și ascensiunii sale surprinzătoare: „Din 1989 încoace, Republica Moldova a mers rău, fără să-și treacă în palmares vreo victorie strategică deosebită. Aproape cvasi-religios, Maia Sandu este percepută ca o eroină. Dumneaei este un fenomen, pentru că a devenit singura crenguță de care se pot agăța cetățenii Republicii Moldova, ca să nu se prăbușească într-un hău!”.

O percepție exagerată, într-o situație anormală

De-a lungul istoriei, mai ales în estul Europei, au existat cazuri în care liderii politici care au reprezentat, la un moment dat, expresia renașterii naționale și lupta împotriva dictaturii, au eșuat. La fel s-au petrecut lucrurile și cu partidele sau cu mișcările pe care aceștia le-au condus, un exemplu fiind „Revoluția portocalie”, din Ucraina. Poate deveni, oare, „sacralizarea” Maiei Sandu o problemă?

„Din acest motiv, percepția față de doamna Maia Sandu este exagerată, dincolo de calitățile sale incontestabile. Situația este atât de anormală, încât și raportarea la politicieni a devenit anormală”, a punctat Dan Dungaciu.

Principalul semn de întrebare ține de felul în care vor putea fi aplicate reformele propuse de șefa statului și de partidul pe care îl păstorește. Și mai există factorul temporal, având în vedere faptul că majoritatea cetățenilor moldoveni așteaptă ca lucrurile să se rezolve rapid.

Dan Dungaciu s-a referit și la acest aspect: „Reformele nu se pot face peste noapte. Să nu uităm că, în Republica Moldova, principala criză este cea a oamenilor. Persoanele din jurul lui Vlad Filat (fost președinte interimar și ex-premier al Moldovei) sau din preajma lui Vladimir Plahotniuc (fost prim-vicepreședinte al Parlamentului din Moldova) nu erau neapărat incompetente. Mulți dintre acei oameni erau corupți. Problema Maiei Sandu este găsirea unor oameni competenți și incoruptibli, ceea ce nu este deloc simplu, într-o societate precum cea din Republica Moldova”.

„Moldovenii vor capul lui Moțoc!”

Specialistul în geopolitică a avertizat și asupra felului în care vor reacționa anti-reformiștii moldoveni. Pentru a sublinia, însă, contextul actual, unul în care se discută despre măsuri radicale, Dan Dungaciu a făcut o trimitere la una dintre celebrele opere literare românești, nuvela „Alexandru Lăpușneanul”

„Cei din „sistem” nu se vor lăsa arestați de bună voie, ci vor reacționa. În acest moment, din sistem fac parte multe personaje care nu îi sunt fidele Maiei Sandu. Este greu ca un partid precum PAS-ul să dispună de atâtea resurse. Probabil că va acoperi postul de premier și pe cele ale miniștrilor, dar este posibil să fie cooptați și oameni din exterior. Într-o asemenea situație, funcționalitatea poate lăsa de dorit. Vor exista multe probleme administrative de rezolvat, iar populația nu are multă răbdare. În acest moment, vorba scriitorului Costache Negruzzi, moldovenii vor „capul lui Moțoc!””, a explicat interlocutorul nostru.

Dan Dungaciu este, așadar, de părere că, „pentru a izbuti să faci reforme structurale adânci, trebuie să dai satisfacția găsirii unui vinovat”. De altfel, expertul în geopolitică a oferit și câteva variante, în acest sens: „Dacă se poate, acesta să fie Vladimir Plahotniuc, acuzat de fraudă, sau Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru devalizare și intrat în Parlament”.

Poporul vrea „mari rechini” arestați, dar… atenție la exemplul din Ucraina!

Oficialitățile de la Chișinău vorbesc inclusiv despre cooptarea unor experți din străinătate, pentru a sprijini reformarea justiției. Totuși, va avea, oare, forța necesară sistemul Maiei Sandu să elimine din societate persoanele corupte? Dan Dungaciu a răspuns: „Este clar că, pe termen scurt, populația nu dorește doar retorică, ci mai ales, victime. Publicul vrea rechini mari! Abia după aceea, regimul „Maia Sandu” se poate angaja în reforme structurale”.

Partenerul nostru de discuție a amintit că, în trecut, în țara vecină, a mai existat un asemenea moment de entuziasm. Se întâmpla în anul 2009, atunci când Coaliția pentru Integrare Europeană a preluat puterea. Din păcate, reformele au funcționat anevoios. „Sigur, acum avem de a face cu Maia Sandu, care nu e Vlad Filat, și cu un singur partid care gestionează puterea”, a adăugat profesorul Dungaciu.

Există, însă, și un revers al medaliei, iar exemplul vine dintr-o altă țară vecină: „Am putea face o comparație cu situația din Ucraina, unde președintele Vladimir Zelenski a câștigat alegerile cu 75% din voturi, iar partidul său s-a bucurat de majoritate suficientă în Parlament. Însă după doi ani s-a înregistrat o criză fără precedent, după ce n-a fost soluționată absolut nicio criză, precum stoparea conflictului din Dombas și nici corupția nu a fost combătută suficient”.

„Aceștia sunt parametri în care ne mișcăm, și anume eșecul guvernării Filat din anul 2009 și eșecul lui Zelenski din Ucraina, cu observația că, totuși, Republica Moldova nu este o țară atât de complicată precum Ucraina”, a adăugat analistul politic.

Integrarea europeană, unirea cu România și aderarea la NATO, grijile Kremlinului

Se pare că Rusia nu dorește să preia frâiele în Moldova, deoarece acest lucru ar implica gestionarea și finanțarea acestei țări, dar, în momentul de față nu există nicio miză, în acest sens.

„Rușii au un pachet de control minimal în Parlament, adică trebuie să se asigure că integrarea europeană a Republicii Moldova, unirea cu România și extinderea NATO nu se vor petrece. Dacă aceste trei evenimente, care ar putea duce frontiera NATO mai aproape de Rusia nu se petrec, pentru Kremlin nu are nicio importanță ce se întâmplă în Moldova”, a dezvăluit Dan Dungaciu.

Profesorul universitar a detaliat: „Dincolo de drapelele care au fluturat, de victoria care i se datorează Maiei Sandu, contextul este complex, dar lucrurile se pot și simplifica, în sensul în care Federația Rusă va interveni în Moldova doar în care se va pune problema unei relansări a negocierilor asupra chestiunii transnistriene. În schimb, dacă separatiștii și Chișinăul vor conveni asupra unei soluții, Rusia va susține acest compromis”.

„Din acest punct de vedere, vom fi spectatorii unei reactivări a lui Igor Dodon, care ar putea purta un mesaj patriotic, îmbibat de sentimentul apartenenței la Republica Moldova, și va susține negocierea cu Federația Rusă. O va sprijini pe Maia Sandu, dacă va fi vorba despre un statut special dobândit de Transnistria. Dacă această reglementare se va face înainte ca trupele ruse să plece din Transnistria, evident că vom vorbi despre o victorie strategică a Federației Ruse”, a încheiat Dan Dungaciu.

www.adevarul.ro


(23 accesari)