18.3 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Capturarea presei din Republica Moldova – componentă a capturării statului // EXPERT

Must read

Comentarii recente

Presa din Republica Moldova a fost capturată, iar următorul pilon puternic, care încurcă, este sectorul asociativ. Astfel, iniţiativa ministrului Justiţiei de limitare a finanţării activităţii ONG-urilor din exterior este următoare etapă în procesul de capturare a statului, declară experta în legislaţia media Olivia Pirţac în cadrul articolului „Capturarea presei: probleme locale într-un context global”.

„Presa, atât cât este nevoie, a fost capturată în Republica Moldova şi asta s-a întâmplat relativ uşor. Se pare că următorul pilon puternic, care încurcă, este sectorul asociativ. Pe cât de şocantă şi alogică iniţiativa ministrului Justiţiei de limitare a finanţării activităţii ONG-urilor din exterior (detalii aici), pe atât ea se înscrie în scenariul previzibil, de continuare a eforturilor de capturare a statului. Este înspăimântător să ne imaginăm ce se poate întâmpla dacă şi această iniţiativă se va realiza. Moldova a păstrat multe minţi luminate şi integre anume pe lângă sectorul asociativ, aceşti oameni fiind cei care reuşeau să aducă finanţări din exterior pentru a promova valorile democratice şi interesul public. Aceştia sunt intelectuali care, în mare parte, se pot adapta în orice ţară, dar, din fericire, ei încă sunt în Moldova. Distrugerea sectorului asociativ va lovi letal în democraţie şi dezvoltarea ţării”, menţionează jurista.

„Democraţia iliberală nu înseamnă autocraţie – or, instituţiile democratice sunt păstrate, dar sunt slăbite semnificativ. Una dintre caracteristicile democraţiei iliberale este capturarea presei. Însă într-o democraţie iliberală capturarea nu este absolută: aceasta va conserva aparenţa pluralismului şi a diversităţii şi se va concentra doar pe acele surse care influenţează major opinia publică. În mod sigur, interesul major al guvernanţilor iliberali va fi concentrat pe ştirile de seară, cele care au cea mai mare audienţă, care vor fi folosite masiv pentru a îndoctrina populaţia şi a da senzaţia de eficienţă a guvernării. Cu acelaşi scop, guvernarea iliberală va avea o maşinărie de producere a ştirilor false care, alături de propagandă, vor reprezenta arma cu care se va menţine la putere. Vocile din opoziţie nu-i încurcă acestei democraţii, atât timp cât nu sunt prea influente. Dimpotrivă, ele îi oferă legitimitatea de „democraţie”, se notează în articol.

Totodată, Olivia Pirţac spune că „capturarea presei se întâmplă chiar acum şi nu avem încă modele de succes care să ne arate cum se iese  din această stare”.

„Iniţiativele guvernărilor iliberale nu au nicio legătură cu logica, ştiinţa şi dezvoltarea, ele ţin doar de urmărirea propriului lor interes, cel care să-i ţină la putere. Se distruge tot ce este puternic, se lasă ceea ce nu încurcă”, mai menţionează Olivia Pîrţac.

„Capturarea presei este doar una din etapele şi componentele capturării statului, proces care se întâmplă astăzi în Republica Moldova. La mijloc nu este doar presa, ci şi instituţiile de guvernare „democratică”, justiţia şi businessul, toate supuse şi servind intereselor unei anumite persoane.
Capturarea ţine cont de condiţiile actuale de dezvoltare. Astfel, nu trebuie să ne impresioneze numărul imens de mijloace de informare în masă: concentrarea este în opoziţie cu pluralismul de opinii exprimate, şi nu cu simpla multitudine a lor. Trăim într-o epocă în care avem multiple şi diverse surse de informare, dar toate zic acelaşi lucru”, a adăugat expertul.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

3 COMENTARII

  1. Da, moșneagul ăsta Nicolae Dabija nu-i „corifanul” vostru? Nu v-ați închinat zeci de ani la dânsul? Și acum țopăie tâmpitul septuagenar, când în hora votului nominal, când în hora votului mixt! Țopăind așa debilul o să-și piardă mărgelele prin praf! Și tot acest țopăit pentru câțiva arginți de la jupânul Plahotniuc! Este foarte dispusă să se vândă presa voastră! Numai să aibă cine s-o cumpere!

  2. Le Justicier

    Felicitâri moșneagului câcăcios serptuagenar Nicolae Dabija! Va fi iar deputat. Își va umple torba cu cârniță de iepure și o va digera liniștit în fotoliul comod de deputat, beșindu-se din când în când. Aclimatizatoarele din parlament lucrează bine, așa că va dormi acolo liniștit. Principalul să nu uite să ridice mâna, când îl va ghionti cineva din gașca lui Plahotniuc! Dar totuși nu trebue să se relaxeze chiar cu totul. Dacă-l apucă pânticăria și nu dovedește să alerge până la WC a rupt cuiul. Așa că-ți merge bine „academiciene”, dar totuși fii atent!

  3. Da sigur, sigur, dacă Plahotniuc îi unionist, atunci Ghenadie Cosovan de ce să nu fie unionist. Acum va rămas să-l așteptați pe singurul pudel unionist din lume Igor Dodon, cu cordica de coloradă în coadă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri