-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Cânepa industrială permisă spre utilizare în anumite domenii? Ministerul Agriculturii anunță consultări pentru un proiect în acest sens

Must read

Comentarii recente

Cânepa industrială va fi diferențiată și permisă spre utilizare în anumite domenii. Ministerul Agriculturii a anunțat despre intenția de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 1382/2006 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope. Inițiativa a fost supusă consultărilor publice.

Potrivit anunțului, modificările vor avea drept scop diferențierea cânepei industriale (Cannabis sativa) de alte tipuri de cânepă, ajustarea cadrului normativ național cu reglementările Convenției unice asupra stupefiantelor din 30 martie 1961 și ar permite utilizarea cânepei industriale exclusiv în scopuri horticole și industriale.

Propunerile, sugestiile şi recomandările părților interesate, cu privire la elaborarea proiectului menționat, pot fi expediate în adresa Ministerului Agriculturii și Industrie Alimentare și Direcției politici în sectorul vegetal.Termenul de prezentare a propunerilor este 28 octombrie 2021.

Culturarespectivă ar asigura un profit peste așteptări fermierilor din țară, dar cultivarea cânepei în scop industrial este interzisă, la moment, în Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor și asociațiilor de profil, din cauza unor modificări ale legislației ce nu au fost făcute până în prezent, aprobarea cultivării cânepii industriale întârzie de mai mult timp, iar producătorii ratează oportunitatea de a obține o rentabilitate sporită. De asemenea, spun Asociațiile de profil, cânepa ar asigura un profit de circa 7-10 mii de euro per hectar, în dependență de scopul utilizării. Totodată, este o cultură cu rezistență sporită la secetă, care ar asigura dezvoltarea mai multor sectoare.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri