telecomanda„Transparenţa acţionariatului în domeniul media este foarte importantă, chiar poate mai importantă decât în sistemul bancar”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul Forumului Mass-Media 2015, care se desfăşoară astăzi la Palatul Republicii.

„Începând cu 2 noiembrie, intră în vigoare acea legislaţie care obligă toate sursele media să raporteze acţionariatul până la ultima persoană fizică. Este foarte important. Chiar poate uneori, am impresia, e mai important în domeniu media ca să vedem care sunt acţionarii decât în sistemul bancar. Deşi, evident, şi sistemul bancar ne arată un exemplu rău că este necesară transparenţa acţionariatului şi acolo. Ca să fie clar care sunt grupurile de interese şi care sunt acele grupuri de media”, a menţionat speakerul Candu, al căruia naş, oligarhul Vladimir Plahotniuc, deţine un holding media în care intră patru posturi de televiziune, trei posturi de radio şi mai multe portaluri de ştiri.

Totodată, Andrian Candu a menţionat că atât munca guvernanţilor, cât şi cea a presei, are impact asupra vieţii oamenilor. „Vreau să înţelegeţi că tot ce faceţi şi voi are un impact. Şi poate uneori mult mai mare şi mai imediat, ca şi efecte. De aceea responsabilitatea cuvintelor, ceea ce puneţi la peniţă, ceea ce exprimaţi cu voce şi ceea ce scrieţi este foarte important şi responsabilitatea trebuie s-o simţiţi”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

În cadrul aceluiaşi eveniment, şi premierul Streleţ a ţinut să atragă atenţia presei asupra responsabilităţii pe care o poartă şi a declarat că există tentative clare de controlare a presei din partea politicului.

„Evenimentele din ultima perioada sunt un test important şi vital nu doar pentru noi, politicienii care guvernăm astăzi, dar şi pentru jurnalişti. Pe zi ce trece ne convingem că în această perioadă marcată de turbulenţe în toate domeniile, de provocări fără precedent, prestaţia noastră pe de o parte, dar şi a presei, de cealaltă parte, care poate printr-o mişcare de peniţă să orienteze opinia publică, îmi dau seama că aici avem nevoie de un adevărat parteneriat pentru stabilizarea situaţiei din RM şi consolidarea societăţii. Dar îmi dau seama că pentru ca să ne puteţi ajuta în acest sens pe noi, cei de la guvernare, noi trebuie să avem o prestaţie impecabilă. Iar de aici încolo rămâne ca domniile voastre să explicaţi cetăţenilor că guvernarea îşi conştientizează erorile, derapajele, şi că doreşte să construiască un nou viitor pentru Republica Moldova”, a menţionat Streleţ.

„Îmi dau seama că de multe ori şi noi, guvernanţii, am complicat munca domniilor voastre prin supărări şi mofturi inutile, încă nu ne-am învăţat să digerăm reacţiile presei. Îmi dau seama că uneori am admis şi limitarea accesului la informaţie. Un alt motiv de îngrijorare constă în faptul că, la fel ca şi în perioadele precedente, guvernare comunistă sau până la guvernarea comunistă, există şi astăzi tentative clare din partea politicului de a controla mass-media din Republica Moldova”, a mai spus premierul.

În context, jurnalistul Vasile Botnaru a ţinut să dea o replică guvernanţilor, pe care i-a contrazis în ceea ce priveşte responsabilitatea egală între putere şi presă.

„Este o teză falsă, pentru că responsabilitatea noastră este doar în faţa publicului nostru şi noi suntem parteneri în măsura în care vă criticăm sau nu pentru ceea ce faceţi ca şi căpitani de navă. Dacă vreţi să dramatizez un pic: suntem într-o navă care este în derivă, noi suntem pe navă cu dvs., dar căpitani sunteţi dvs. Şi dacă noi, pentru că suntem în derivă, trebuie să ne uităm şi să spunem: căpitanii au întotdeauna dreptate, e fals. Pentru că noi chiar şi în condiţii de derivă, când motoarele sunt suprasolicitate, când marfa se plimbă pe navă şi doamne fereşte ce furtună are loc, noi chiar şi în condiţiile astea totuna avem obligaţia să vă spunem: „Domnule căpitan, am impresia că roteşti în partea opusă decât trebuie.”

Nu accept rolul ăsta de responsabilitate egală. Noi suntem, prin definiţie, pentru ca să vă criticăm. Responsabilitatea noastră se măsoară prin lipsa sau prezenţa de competenţă. Daţi-ne ajutorul necesar ca să vă criticăm competent, ca să nu spunem prostii, ca să nu facem cancanuri, ca să nu aflăm peste cinci ani că între furnizorul de curent şi plătitorul de factură există cineva care se îmbogăţeşte. Dar nu ne chemaţi la cooperare şi parteneriat. Este o teză falsă. Menirea noastră e să criticăm, altceva cum. Eu nu vreau să împărţim responsabilitatea. E ca şi cum i-aş cere eu nepoatei mele să împărţim responsabilitatea în familie. Eu aduc banii, eu hotărăsc când plătesc facturile, iar nepoata mea are tot dreptul să mă critice”, a declarat jurnalistul Vasile Botnaru, stârnind aplauze.
Sursa:jurnal.md

(28 accesari)