-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Căldura din capitală, mai scumpă de la 1 noiembrie. ANRE a aprobat tariful provizoriu

Must read

Comentarii recente

ANRE a aprobat ajustarea extraordinară a prețului la energia electrică provizoriu și tariful la energia electrică livrată consumatorilor de către SA Termoelectrica. Hotărârea va fi aplicată de la 1 noiembrie 2021.

A fost aprobat prețul provizoriu pentru energia electrică produsă de Centralelel electrice de termoficare ale SA Termoelectrica în mărime de 237 bani/kWh, fără TVA, și tariful provizoriu pentru energia termică a consumatorilor de către SA Termoelectrica în mărime de 1772 lei/Gcal, la fel fără TVA.

Prețul au crescut de la 116 bani/kWh pentru energia electrică și de la 1122 lei/Gcal pentru energia termică.

Prezenta hotărâre își va produce efectele începând cu 1 noiembrie 2021.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, prețurile provizorii la energia electrică produsă și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor.

În conformitate cu pct.1 din Dispoziția nr.5 din 19.11.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, ANRE a fost obligată să aprobe prețurile provizorii pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, cu aplicarea acestora începând cu 01.11.2021.

În acest context, ANRE a aprobat prețul provizoriu la energia electrică și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor aferent fiecărui titular de licență, reieșind din componentele și valorile indicatorilor incluși în ultimul preț și tarif aprobat de Agenție pentru fiecare titular de licență separat și aplicat până în prezent.

Termoelectrica, a venit anterior cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, cu 60%, din 1 noiembrie 2021. Instituția motivează „necesitatea ajustării extraordinare prin majorarea prețurilor la gazele naturale procurate, cu circa 115,3 %”.

Tariful la energia termică ar putea crește cu circa 60%. Cel puțin asta arată un scenariu pe care l-a prevăzut Guvernul, în contextul scumpirilor la gazele naturale.

Factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, dă asigurări că cel puțin până în luna martie nu vor exista scumpiri, până la expirarea contractului.

La 9 noiembrie, unul dintre șefii ANRE, Octavian Calmîc, spunea că „probabil vor fi mai multe decizii sensibile din punct de vedere politic și social, posibil și nepopulare”. „Este o legătură directă între gazele naturale sau prețul pentru gazele naturale și energia termică. Sigur asta va provoca în lanț și majorarea tarifelor la apă și canalizare”, a precizat acesta.

„În luna noiembrie practic suntem ocupați cu tarifele la gaze, luna decembrie cu tarifele pentru energia termică, începând cu anul viitor cu tarifele pentru energia electrică”, a spus Calmîc.

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Între timp, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri