-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

„Călăul” care a condus închisoarea separatistă ilegală din Donețk a fost arestat: I se aduc patru capete de acuzare

Must read

Comentarii recente

Ucraina a anunţat arestarea unui fost şef al unei închisori ilegale, supranumit de presă ”călăul”, după ce acesta a condus ani la rând torturi la Doneţk, una dintre capitalele separatiştilor pro-ruşi din estul ţării, relatează AFP.

Denis Kulikovski, în vârstă de 37 de ani şi vizat de un mandat de căutare la nivel naţional, a fost arestat marţi la Kiev. El ”a organizat asasinate şi torturi ale unor cetăţeni deţinuţi ilegal (de către separatişti) şi a participat personal la acestea”, menţionează într-un comunicat serviciul de securitate ucrainean.

Patru capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, şi anume ”încălcarea legilor şi cutumelor războiului”, ”trafic de persoane”, ”crearea de grupări armate ilegale” şi ”crearea de grupări teroriste”, termen folosit de Kiev pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Conform presei, Denis Kulikovski a condus între anii 2015 şi 2018 faimoasa închisoare ilegală ”Izoliaţia” (izolare) amenajată de separatişti într-un centru de artă la o uzină dezafectată din Doneţk, unde ar fi fost deţinute sute, probabil chiar mii de persoane.

În luna iulie ONU s-a declarat serios preocupată de ”tortura şi relele tratamente documentate în centrul ”Izoliaţiia” de la Doneţk, precum şi din alte locuri de detenţie de pe teritoriul controlat” de separatişti, la fel şi de violurile care continuă ”zilnic şi sunt comise în mod sistematic”.

Jurnalistul ucrainean Stanislav Aseiev este autorul unei cărţi despre această închisoare unde a stat 28 de luni înainte să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti. El îl descrie pe Kulikovski drept un ”psihopat sadic” care supunea deţinuţii la ”violuri” şi ”torturi” la care folosea mai ales curentul electric.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri