21.1 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Boțan: Liberalii au devenit unioniști pentru că partidul se află într-o situație dificilă. Guvernarea nu dorește unirea

Must read

Comentarii recente

Botan IgorActuala guvernare, dar în special Partidul Liberal, scoate în relief tot mai mult ideea unirii deoarece are o imagine tot mai proastă, încercând astfel să se redreseze, este de părere analistul politic Igor Boțan.

În opinia acestuia, în Republica Moldova există mai multe tipuri de „unioniști”.
„Numai că mişcarea unionistă în Republica Moldova este eterogenă, avem unioniştii romantici care drept instrumentar au doar sensibilizarea opiniei publice aici, în Republica Moldova, şi peste hotare prin tot felul de mesaje către liderii mondiali ca să ajute Republica Moldova şi România să depăşească consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov.

Avem unioniştii oscilanţi şi mă refer, în primul rând, la domnul Mihai Ghimpu, care spune că unirea nu aduce voturi, de aceea, când e momentul oportun, invocă necesitatea unirii; atunci când lucrurile sunt mai calme, uită de unire. Şi avem noua generaţie de unionişti, care se desfăşoară pe dimensiunea civică”, a declarat Boțan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El susține că liberalii vorbesc astăzi atât de mult despre unire deoarece partidul lor se află într-o gravă criză de credibilitate.
„Domnul Valeriu Munteanu este un tânăr politician foarte abil şi care exploatează noile oportunităţi, a văzut rezultatele sondajului – 20% din moldoveni pledează pentru unire, iar situaţia în care se află inclusiv partidul domniei sale este una foarte proastă. Ei şi-au erodat imaginea şi acum îmbrăţişează de o manieră ostentativă, aproape, ideea unirii”, a menționat analistul politic.

Totodată, acesta afirmă că nu poate înțelege declarațiile unor fruntași ai PL, care susțin că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi unionist.
„Democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc reprezintă o enigmă în sine, pentru că oficial cel puţin ceea ce spune Marian Lupu este: limba moldovenească, independenţa Republicii Moldova, nici vorbă de unire. Pe de altă parte, vedem din surse mai ascunse că unul din liderii liberalilor, Veaceslav Untilă, a declarat la o întâlnire cu staff-ul Partidului Liberal din Cahul, chiar zilele acestea, că democraţii îi asigură pe liberali că ei vor fi cei care vor forja în viitor unirea. Deci, există tot felul de mesaje care lasă mai multă ceaţă în această problemă a unirii”, a subliniat Igor Boțan.

El consideră unirea drept un proiect care se poate realiza, dar doar dacă va exista o foaie de parcurs, iar puterea de la București își va asuma acest lucru.

„Noi ştim cum s-a făcut unirea, de exemplu, a Germaniei. Noi ştim cum Rusia şi-a luat Crimeea. În primul rând, dacă e să vorbim serios şi să ne referim la o eventuală foaie de parcurs, e nevoie de două elemente de bază, cel puţin ca să începem să lucrăm la o foaie de parcurs. Unu, România trebuie să-şi însereze în Constituţie clauza privind unirea teritoriilor, aşa cum a fost în Constituţia Germaniei, aşa cum este în Constituţia Coreii de Sud şi aşa cum a fost în Constituţia Federaţiei Ruse”, susține Igor Boțan.

Întrebat dacă această guvernare susține unirea, Boțan a răspuns: „Eu nu cred că această guvernare este pe bune interesată de proiectul unirii. Dar, aşa cum spuneam, această guvernare prinsă la colţ acceptă şi unionismul, parcă îl acceptă, şi pretind că sunt pro-europeni, deşi au furat, aşa cum menţionam, cu miliardele”.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri