3.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Bomba POSDRU aruncă în aer Guvernul!

Must read

Comentarii recente

dna2Dupa traditionalul principiu „unde dai si unde crapa”, procurorii anticoruptie care au declansat ancheta privind deturnarea de fonduri europene in judetul Prahova, in urma careia a fost arestat inclusiv cumnatul premierului Victor Ponta, par sa fi dat peste o adevarata „mina de aur” informationala.

Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, in paralel cu reteaua specializata in efectuarea de constructii de infrastructura de mantuiala pe bani europeni, tot in Prahova se afla si epicentrul unei alte „combinatii” pe fondurile UE, mult mai ampla si mai profitabila. Este vorba despre ceea ce se prognozeaza a fi deja o „bomba” cel putin la nivelul dosarelor Microsft si EADS, dosarul POSDRU urmand sa loveasca in plex clasa politica si mai ales membri ai actualei coalitii de guvernamant. Pentru ca exista mari suspiciuni ca explozia ratei de absorbtie a fondurilor europene cu care se lauda atat ministrul Eugen Orlando Teodorovici s-ar datora renuntarii la standardele impuse de catre oficialii de la Bruxelles. Iar in rapoartele informative privind jaful generalizat la care au fost supuse miliardele de euro alocate de catre Uniunea Europeana prin POSDRU apar si mai multe firme specializate pe probleme de mediu si considerate a avea legatura cu ministrul de resort, Gratiela Leocadia Gavrilescu.
700 milioane de euro
Programele suspectate de procurori au fost aprobate de ministerul condus de Eugen Teodorovici
700 milioane de euro. Acesta este, in medie, bugetul anual al Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Adica o vaca tocmai buna de muls, ceea ce s-a si intamplat, de altfel, de cand europenii au inceput sa arunce cu banii in noi pentru a ne ajuta sa ne adaptam la noile realitati ale economiei de piata. Pentru ca, de altfel, acesta este si primul scop declarat al programului POSDRU: „organizarea de seminarii pentru instruirea angajatilor in vederea adaptabilitatii la tehnologii avansate”. Asa ca nenumarate firme, majoritatea considerate a fi unele de casa pe langa diversi lideri politici, s-au specializat in instruirea a cat mai multi romani, in special a celor aflati in cautarea unui loc de munca mai bun. Iar afacerea nu avea cum sa nu se dovedeasca infloritoare, mai ales ca robinetul Uniunii Europene nu s-a oprit decat o singura data, pentru scurt timp, cand pana si naivii functionari de la Bruxelles si-au dat seama ca ceva nu este in regula.
Cursanti fantoma
Cele mai multe firme din Prahova vizate de anchetă au derulat programe de mediu cu sprijinul ministerului condus de Gratiela Gavrilescu
Extrem de interesant este ca „marfa” pentru programele POSDRU se gaseste intotdeauna, mai ales ca toti cei care accepta sa urmeze aceste cursuri primesc o leafa deloc de neglijat pe timpul participarii la seminarii. Participare care insa, dupa cum suspecteaza procurorii anticoruptie, este sublima, dar lipseste cu desavarsire. Pentru ca unele dintre firmele vizate nu-si mai bat capul cu costisitoarea instruire a celor racolati, preferand sa lucreze cu asa-numitii „cursanti fantoma”, care doar semneaza ca au fost la cursuri, isi iau banii si diploma si toata lumea pare astfel multumita! Chiar si formatorii care, pentru ca asa nu mai trec nici ei pe la cursuri si isi pot vedea de activitatea de baza, accepta astfel sa semneze pentru 4.000 de lei, cu toate ca iau in mana doar 2.000!
Catering ca la Master Chef
Alte surse inepuizabile de castiguri fabuloase, pe langa banii obtinuti de la cursanti si formatori, sunt reprezentate de cheltuielile facute pe consumabile. Pentru ca, dupa cum au ramas cu gura cascata pana si anchetatorii, firmele de catering asigura mancare „cursantilor fantoma” pe niste sume fabuloase, de zici ca este vorba de simandicoase specialitati culinare gatite de cei mai galonati chefi… Astfel ca nu mai mira pe nimeni ca, de exemplu, imprimante care costa in orice magazin 2.000 de lei, sunt achizitionate prin programul POSDRU pe sume care se invart intre 9.000 si 10.000 de lei.
Proiecte pe hartie
Interesant este si ca, recent, s-a descoperit ca moda proiectelor facute pe bani multi, dar doar pe hartie, a continuat pe banda rulanta, desi au existat mai multe sesizari in acest sens. Insa se pare ca au existat scurgeri de informatii din chiar sanul Ministerului Fondurilor Europene, condus de Eugen Orlando Teodorovici. Si, drept urmare, s-ar fi facut chiar interventii telefonice prin care firmele de casa care au tocat banii alocati prin POSDRU au fost instiintate de controalele OIR, asa ca au fost apoi sunati cursantii sa declare in fals ca ei chiar au urmat acele seminarii. Si cu toate ca practica este una nationala, sursele noastre sustin ca „buboiul” se va sparge in primul rand la Prahova, acolo unde procurorii Laurei Codruta Kovesi avanseaza deja in ritm alert cu ancheta privind deturnarea fondurilor europene. Si unde ar exista o mare prietenie intre „beneficiarii” POSDRU, pe de o parte, si ministrii Eugen Orlando Teodorovici si Gratiela Leocadia Gavrilescu. Primul conduce chiar Ministerul Fondurilor Europene, unde se aproba programele POSDRU, in timp ce Gavrilescu este „doamna de fier” de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cele mai multe cursuri suspecte avand loc tocmai pe domeniul mediului. Cătălin TACHE
Sursa:comisarul.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri