0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Bojdeuca lui Creangă, restaurată într-un program comun România – Republica Moldova

Must read

Comentarii recente

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat miercuri, 3 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că a semnat contractul de achiziţie publică a lucrărilor de construcţii pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”, relatează InfoPrut.ro.

Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti din Republica Moldova, în calitate de parteneri, notează sursa citată.

Câştigătorul licitaţiei este SC IASICON SA, iar valoarea contractului este de 2.679.012,90 lei fără TVA. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Pentru promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric.

„Salvăm un simbol al Iaşului cultural pentru a putea să îl transmitem şi generaţiilor viitoare. Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu din Iaşi. În 2019, înainte de pandemie, au fost peste 50.000 de vizitatori”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe.

Oficialii ieşeni au anunţat şi alte proiecte similare.

„Urmează reabilitarea Filarmonicii, a Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul, dar şi a ansamblului Castelului şi Mănăstirii Miclăuşeni, acesta din urmă în parteneriat cu Arhiepiscopia Iaşilor”, a declarat Radu Ursanu, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul CJ Iaşi.

Durata contractului este de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Acestea presupun atât restaurarea Bojdeucii, cât şi reabilitarea şi modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului şi accesului pietonal, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri