14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Bogdan Aurescu a discutat la telefon cu adjuncta șefului diplomației americane despre “decizia SUA de a-și consolida prezența militară pe teritoriul României”

Must read

Comentarii recente

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni o convorbire telefonică cu Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA și cea care a condus în numele Statelor Unite discuțiile de la Geneva cu Federația Rusă pe marginea propunerilor Moscovei privind arhitectura de securitate europeană, care prevedeau limitarea extinderii NATO și retragerea militarilor aliați de pe teritoriul statelor care au aderat după 1997, inclusiv România.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, discuția a prilejuit un schimb de opinii și evaluări pe tema evoluțiilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO și de la Marea Neagră și s-a desfășurat în continuarea coordonării apropiate dintre România și Statele Unite pe teme strategice.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit SUA pentru consultările purtate până în prezent, inclusiv în ceea ce privește răspunsurile scrise avansate Federației Ruse la 26 ianuarie 2022, care au luat în considerare și observațiile, interesele și așteptările României, în baza principiilor și valorilor fundamentale comune.

În acest context a exprimat satisfacția față de decizia SUA de a-și consolida prezența militară pe teritoriul României, un semnal ferm pentru descurajarea acțiunilor agresive ruse și soliditatea angajamentului SUA pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic”, arată sursa citată. De altfel, președintele Klaus Iohannis a solicitat săptămâna trecută creșterea prezenței militare a NATO pe teritoriul României pe fondul crizei de securitate dintre Ucraina și Rusia și a anunțat că Bucureștiul este în contact cu SUA și cu Franța în acest sens. Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor crește prezența lor militară în Polonia, România și celelalte țări de pe flancul estic al NATO dacă Rusia va invada Ucraina, el reluând această poziție și la finalul săptămânii trecute.

În cadrul convorbirii cu Bogdan Aurescu, oficialul american a exprimat apreciere deosebită, la rândul său, pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA și stat aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic.

Cei doi oficiali au evaluat eforturile diplomatice recente, la nivel bilateral și multilateral, privind detensionarea situației de securitate de la granița Ucrainei și au discutat despre pașii următori și perspectivele conturate pe termen scurt. Au evidențiat importanța menținerii unității și solidarității aliate și au agreat menținerea unui contact apropiat, la toate nivelurile, și în perioada următoare.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu și oficialul american au evocat contextul aniversar din 2022, când se marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări și au agreat continuarea eforturilor pentru pregătirea unei agende de activități diplomatice adecvate, inclusiv prin dinamizarea contactelor politice.

Wendy Sherman a adresat, cu acest prilej, felicitări părții române pentru decizia recentă a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România și a asigurat că SUA vor sprijini România pe întregul parcurs al procesului de aderare. La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru sprijinul constant al SUA pentru candidatura României și pentru conturarea unei decizii favorabile la nivelul Organizației, asigurând cu privire la angajamentul profund al Guvernului României pentru finalizarea cu succes a obiectivului aderării și pentru asumarea tuturor obligațiilor de stat membru al OCDE.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat, secretarul de stat adjunct “a apreciat România ca fiind un aliat NATO de nădejde și ambele părți au convenit să colaboreze pe probleme de securitate la Marea Neagră și să rămână unite împotriva agresiunii rusești”. De asemenea. “secretarul adjunct și ministrul de externe au reiterat sprijinul nostru de neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai transmis diplomația americană.

România a făcut și face parte din mecanismul de consultări pe care SUA l-au inițiat cu partenerii europeni în raport cu propunerile și discuțiile cu Federația Rusă pe tema securității Europei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri