-1.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Bloomberg: Vladimir Putin intenționează să obțină de la UE revizuirea unor reguli ale pieței gazului

Must read

Comentarii recente

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vrea să facă presiuni asupra Uniunii Europene pentru a revizui o parte din regulile de pe piața europeană a gazului, pentru a o îndrepta de la prețurile spot către contracte pe termen lung, care să favorizeze gigantul Gazprom, informează agenția Bloomberg, cu referire la două surse apropiate conducerii de la Kremlin.

Totodată, Rusia caută să certifice cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2 pentru a crește aprovizionarea cu gaze a Europei.

În același timp, Kremlinul nu-și face iluzii că va obține concesii politice din partea UE sau va ușura relațiile tensionate ca urmare a crizei, potrivit unui oficial guvernamental și unui consilier politic apropiat de președinției ruse, citează Bloomberg.

„Putin simte o oportunitate favorabilă de a ieși din criză. Rusia vrea să împiedice UE să întârzie certificarea Nord Stream 2 și să înceapă negocierile cu privire la prețurile stabile la gaz pe termen lung”, a comentat șeful Consiliului pentru afaceri internaționale ruse, Andrei Kortunov.

Europa primește aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom. În timp ce instalațiile europene de stocare a gazelor se recuperează de la minimele record pentru această perioadă a anului, opțiunile de aprovizionare din alte surse, cum ar fi gazul natural lichefiat, sunt acum limitate, notează Bloomberg.

Pe măsură ce se apropie iarna, acest lucru face ca Europa să fie mai dependentă de Rusia pentru a fi aprovizionată suplimentar cu gaze.

În această toamnă, țările UE se confruntă cu prețuri record la gaz pe fondul capacității reduse de stocare și a aprovizionării insuficiente din Rusia. Gazprom a declarat la începutul lunii octombrie că ar putea lua în considerare creșterea aprovizionării până la sfârșitul lunii, când compania va umple depozitele din Rusia.

Agenția de rating Fitch a estimat profitul Rusiei din creșterea prețurilor petrolului și gazelor în acest an la 50 de miliarde de dolari.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri