start_1175093Bătaie în armată. Un tânăr de 20 de ani, care îşi face serviciul militar la Cahul, se plânge că este maltratat de un superior de-al său. 

Băiatul spune că atât el, cât şi ceilalţi soldaţi, sunt înjuraţi şi bătuţi cu pumnii şi picioarele aproape în fiecare zi, fără niciun motiv. 

Ultima dată, a fost lovit atât de crunt încât militarul a fost internat în spital.

Alexandru Sorochin, un tânăr de 20 de ani din Chişinău, a fost înrolat în armată la sfârşitul lunii iulie curent şi trimis să-şi exercite serviciul militar în batalionul din Cahul.

La câteva săptămâni de la înrolare, tânărul s-a plâns rudelor că este bătut şi umilit de un superior.

„El nu a căzut, nu şi-a pierdut echilibrul, el este bătut de sergent, care ştie sigur că nimeni nu va riposta. Pe lângă faptul că sunt agresaţi fizic, soldaţii sunt umiliţi. Acolo se înjură”, susține bunica băiatului, Valentina Baliţcaia.

Mai mult, după ultima bătaie, care a avut loc acum două zile, băiatul ar fi ajuns în spital.

Am încercat să discutăm cu Alexandru Sorochin, dar responsabilii instituţiei medicale ne-au restricţionat accesul.

Chiar şi aşa, din spatele porţii de spital, Alexandru Sorochin ne-a povestit cum superiorul său, pe nume Dumitru Musteaţă, l-ar fi bătut atât pe el, cât şi pe ceilalţi soldaţi din unitate.

„Noi săpam un şanţ în două ture, câte trei persoane. Chiar dacă eram obosiţi şi nu reuşeam să ne odihnim, mă lovea după cap şi mă întreba de ce stau. Imediat ce m-am întors, am fost lovit cu piciorul în regiunea lombară. Dacă nu executăm ceva corect, suntem loviţi după cap, iar uneori chiar şi peste faţă. Ne lovesc cu picioarele, suntem umiliţi, ne înjură”, a povestit Alexandru Sorochin.

În urma loviturilor, tânărul acuză dureri de rinichi, spune bunica soldatului.

Contactat de Jurnal TV, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a declarat că pe acest caz a fost deschisă o anchetă, iar dacă spusele soldatului se vor confirma, persoanele vinovate vor fi trase la răspundere.

Ministrul a precizat că Alexandru Sorochin se află în spital nu pentru că ar suferi de ptoză renală, ci din cauza că-i este mărit ficatul.

Boala ar putea surveni, însă, nu neapărat din cauza bătăii, ci şi în urma consumului de apă necalitativă, a mai spus Valeriu Troenco făcând trimitere la rezultatele examinării medicale.

Anterior, şi alţi soldaţi s-au plâns că sunt bătuţi în armată.

Acum o săptămână, Procuratura Generală a anunţat că a deferit justiţiei doi militari, care sunt acuzaţi că şi-au lovit cu pumnii şi picioarele colegii din cazarmă.

Acţiunile de violenţă au avut loc în luna iunie pe teritoriul Brigăzii „Dacia” din Cahul.

Pentru comiterea acestor infracţiuni, vinovaţii riscă până la 12 ani de puşcărie.

Potrivit Procuraturii Generale, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 27 de cazuri de violenţă între militari.

sursa: jurnal.md

(117 accesari)