avocatiUniunea Avocaţilor din Moldova a declarat grevă. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul Consiliului Uniunii, la care s-a vorbit despre noul regulament privind accesul avocaţilor în Penitenciarul nr. 13. Apărătorii susţin că Departamentul Instituţiilor Penitenciare, dar şi Ministerul Justiţiei, căruia i se subordonează, încalcă vădit legea.

În cadrul şedinţei, mai mulţi avocaţi au spus că un asemenea regulament ar trebui să fie aprobat doar pentru anumiţi deţinuţi ai Penitenciarului nr. 13. Membrii Consiliului spun că dacă nu vor acţiona prompt, situaţia s-ar putea agrava.

„Clar că aici e legat de Penitenciarul 13, pe persoane, pentru că dacă ar apărea situaţii de felul dat şi în celelalte penitenciare, era reacţia şi în alte penitenciare. Dar la Penitenciarul nr. 13, care este cel mai aglomerat, nu a fost niciodată ca cele şase celule să fie abuzate de cineva din avocaţi”, a spus avocatul Mihail Lupu.

„Aceste condiţii pe care le invocă, lipsa condiţiilor mai degrabă la penitenciar… Noi toţi cunoaştem acest lucru, că este un penitenciar construit în 1800 şi ceva, adică lucrurile acestea noi le înţelegem, dar aceasta nu-i vina nici a avocatului şi nici a clientului. Astfel se încalcă drepturile la apărare”, a menţionat preşedinta Uniunii, Nina Lozan.

„Ceea ce se întâmplă acum la noi în acest domeniu de participare a avocaţilor în instituţiile penitenciare este o încălcare flagrantă a Convenţiei europene pentru drepturile omului. Atitudinea trebuie să fie destul de promptă, pentru că în aşa caz se diminuează, se pierde şi valabilitatea drepturilor la apărare. În condiţiile acestea pe care ni le-a creat nouă Departamentul, noi nu putem efectiv să ne îndeplinim misiunea”, a adăugat şi Petru Munteanu.

„Părerea mea e că acest regulament a fost aprobat numai pentru Penitenciarul nr. 13 şi numai pentru câţiva clienţi. Problema este alta, doamna preşedinte, că el nu numai se pilotează, el a fost aprobat în condiţii nocturne aşa cum se face la noi, unu la mână. A venit ca o surpriză, ne-au pus în faţa faptului. Plus, el a fost implementat, chiar dacă juridic nu a intrat în vigoare. Eu nu cred că nu să fie alte încercări de a restricţiona accesul, eu sunt sigur că după anularea regulamentului o să se găsească alte modalităţi”, a mai spus şi avocatul Victor Burac.

Membrii unui grup de iniţiativă format din mai mulţi avocaţi au întocmit o cerere prin care solicită implicarea reprezentanţilor ambasadelor acreditate la Chişinău, dar şi misiunilor diplomatice să se implice în fărădelegile comise de DIP şi Ministerul Justiţiei.

„În regulamentul pe care-l discutăm astăzi se mai includ extrem de barbare, unul din ele fiind posibilitatea şefului de a refuza cererea. Mai grav este punctul 14 din regulament, unde se stipulează că şeful penitenciarului ar putea sista întâlnirea”, a menţionat avocata Ana Ursachi.

În urma deliberărilor, membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor au stabilit: „S-a hotărât depunerea adresării Uniunii Avocaţilor către Ministrul Justiţiei în care cu titlul de cerere prealabilă vom solicita anularea acestui regulament şi consultarea în prealabil cu Uniunea Avocaţilor a oricăror acţiuni sau acte normative care ar putea avea ca efect încălcarea drepturilor la apărare a persoanei. Până la satisfacerea punctului precedent, începând cu acest moment Uniunea Avocaţilor declară greva japoneză, termenul limită fiind 23 septembrie, când Consiliul Uniunii se va întruni într-o şedinţă ordinară şi vom decide care vor fi acţiunile ulterioare”.

Contactat telefonic de Jurnal TV, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat că regulamentul a fost deja anulat şi dă asigurări că au fost create condiţii speciale pentru ca toţi avocaţii să îşi poată vizita clienţii.

„Acest ordin al Departamentului Instituţiilor Penitenciare a fost astăzi abrogat şi începând de astăzi au fost amenajate încă două spaţii suplimentare pentru a putea face faţă cererilor din partea avocaţilor pentru a se întruni cu persoanele apărate”, a precizat Cebotari.

Avocaţii spun însă că deocamdată conducerea Uniunii Avocaţilor nu a fost anunţată despre anularea regulamentului şi că este în aşteptarea unui răspuns pentru a confirma spusele ministrului. Astfel, până la satisfacerea condiţiilor prezentate de avocaţi, UA a declarat grevă japoneză, începând de astăzi, ora 12:00. Termenul limită va fi 23 septembrie, când va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Uniunii Avocaţilor, la care se va adopta decizia privind acţiunile ulterioare.

Sursa:jurnal.md

(18 accesari)