21.1 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Avionul mirosea a şoareci // Editorial de Val Butnaru

Must read

Comentarii recente

Val Butnaru CabinetulAcum câţiva ani, prin Chişinău circula un banc eroul căruia era fiul unuia dintre foştii preşedinţi ai Republicii Moldova. Băiatul stătea la Moscova şi obişnuia să joace la cazinouri, pierzând acolo sume uriaşe de bani. Când a fost sfătuit de prieteni s-o lase mai moale, a răspuns: „Nu face nimic, bani sunt deajuns. Pe plantaţiile lui tata muncesc trei milioane de robi”.

Vă las să judecaţi singuri cât de aproape de adevăr este acest banc. Din punctul meu de vedere, întâmplarea denotă esenţa şi felul de a fi al guvernanţilor de la noi – aroganţi, impertinenţi, obraznici, hrăpăreţi.

Poţi să-i faci feciorului tău un cadou, chiar şi unul scump, cine îţi interzice? Dar e nevoie să dai dovadă de măsură în toate. Când Plahotniuc îi face lui Timka un cadou de peste un milion de euro asta înseamnă că interlopul refuză să ţină cont de realitatea din Republica Moldova. El sfidează cu bună ştiinţă o populaţie adusă în pragul sărăciei. O populaţie pe care tot el a nenorocit-o. „Vă plângeţi că nu puteţi exista cu pensia de o mie de lei? Da’ eu am să-i cumpăr lui Timka un Mercedes de un milion de euro! Ce o să-mi faceţi? Veţi înghiţi-o şi pe asta!” Cam acesta pare a fi mesajul lui Plahotniuc-Ulinici. Apropo, una dintre justificările lui Plahotniuc de schimbare a identităţii sale a fost legată anume de Timka. (Astfel preferă să-şi spună progenitura rusificată.) Numele Ulinici, afirma mafiotul, îi va proteja pe copiii lui de glumele colegilor din România. Acolo urmau să înveţe ei, iar numele Plahotniuc sună ca naiba. Ei bine, şi acum de ce famila lui nu stă în România, dar în Elveţia? Minciuna sfruntată e un alt fel de a fi al guvernanţilor de la Chişinău.

Vă mai amintiţi că Plahotniuc şi-a cumpărat cu 5 milioane de euro o vilă luxoasă pe marginea lacului Geneva? Pe mine mă tot preocupă întrebarea: La ce-i trebuie? Nu-i ajung proprietăţi? Nu, nu despre proprietăţi e vorba. El se hrăneşte cu sentimentul schizoidal că bogăţiile lui îi umilesc pe cei din jur. El se simte bine când îi aduce la disperare mai ales pe cei care se zbat la limita existenţei. El savurează cu voluptate înjosirea aproapelui. Lui îi face plăcere să lovească cu sete în suflete neprihănite. Şi atunci îmi apare o altă întrebare: De unde vine certitudinea că palmele pe care le aplică pe obrazul cetăţenilor simpli vor rămâne nepedepsite? Ei bine, pentru asta există clovnii de la CNI, de exemplu, care au refuzat să investigheze şi nu vor investiga nici pe viitor chestiunea cu vila de pe malul lacului Geneva.

Un alt caz medical. Prim-ministru Filip, cu echipa, urcă în avionul de cursă Chişinău-Munchen şi paza lui de corp se apucă să arunce jos bagajele pasagerilor simpli şi să le pună în loc pe cele ale ciracilor lui Filip. Evident că pasagerii s-au revoltat, iar căpitanul navei le-a ordonat tuturor să părăsească avionul. De ce a fost nevoie de acest spectacol dezgustător? N-ar fi putut oare Filip să intre în avoin în linişte, ca un şoricel? Aşa cum intră în biroul interlopului de la hotelul Nobil? Ba da, ar fi putut, dar hemoglobina dispreţului din sânge faţă de „bâdlă”, cum se exprimă Timka, a suprimat vocea raţiunii. Aceşti noi moldoveni, proveniţi dintr-o mentalitate de lagăr, de relaţii de zonă puşcăriaşă, îşi vor manifesta aroganţa şi superioritatea deocheată atâta timp cât li se va permite.

Judecătorii şi procurorii corupţi fac ce fac, dar nu rezistă ispitei şi-şi înalţă nişte castele de rămâi cu gura căscată. La ce bun? Pot justifica ei banii cu care au fost construite palatele? Nu, nu pot. Şi atunci? Sclifoseala provincială şi micimea sufletească le joacă festa. Iar când li se spune în faţă că au agonisit averi din furt şi mită, o fac pe supăraţii. Proverbialul judecător Melniciuc a ajuns chiar să spună că nu judecătorii sunt corupţi, dar că ziariştii au inventat poveşti despre castelele lor. La ce bun i-a trebuit lui Melniciuc să îndruge aceste enormităţi? Simplu. Prostia, ţâfna şi aroganţa îi dau sentimentul că a depăşit condiţia de simplu muritor. El decide destine. El are dreptul să-şi bată joc de plebe.

Apropo de Timka. Ca să plătească 1 milion 200 de mii de euro pentru bolidul fecioraşului, Plahotniuc trebuia să se răsplătească cumva cu producătorul. Ştie cineva cum a plătit interlopul? Cu card sau cash? Şi de unde provin banii? Ceva conexiuni cu miliardul furat? Clovnii de la Procuratura Generală sau CNA au ceva de spus în această privinţă?

Ştie cineva cât mai are de zburat avionul cu şoareci?

Val BUTNARU

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri