tvGreșeala distribuitorilor de informații a fost că nu au anunțat preventiv despre sistarea posturilor Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova. În afară de aceasta, există o forță politică care a influențat decizia cabliștilor. Concluziile au fost enunțate de către invitații dezbaterii radiofonice „Loc de dialog” de la Radio Moldova, care au subliniat că avem nevoie urgent de modificărea Codului Audiovizualului sau chiar de unul nou.

Valentin Dolganiuc, analist politic: Acest fenomen care s-a întîmplat la Jurnal TV nu este lupta dintre cei care stau în spatele acestei interdicţii pentru presă liberă. Jurnal TV pur şi simplu este acea instituţie media, poate chiar unica televiziune care spune lucrurilor pe nume, care scoate în evidenţă toate lucrurile murdare care se întîmplă din cauza celor care au ajuns la guvernare. În aceste condiţii, Jurnal TV este vîrful de lance, în spatele căruia stă populaţia Republicii Moldova. Acţiunea orchestrată de Vladimir Plahotniuc, care deţine toate posturile de televiziune cu acoperire naţională din ţară, cu excepţia TRM-ului, care şi-a plasat oamenii săi în toate instituţiile de stat cu funcţii de conducere, cum ar fi CCA sau CSJ sau PG, este un atentat la sfînta sfintele şi cred că Plahotniuc a sărit peste cap, ordonîndu-le acestor distribuitori de servicii să excludă din grila de bază Jurnal TV, Accent TV şi RTR.

Declaraţiile de presă ale partidelor sunt ridicole. Cine sunt la guvernare, dacă nu dînşii?! Cui sunt adresate aceste proteste? Dacă era declaraţia politică a unui partid din afara actului guvernamental, ori din afara Parlamentului, ori a unui ONG, atunci aş înţelege. Primul fapt care trebuiau să-l facă aceste partide era convocarea unei şedinţe a Parlamentului, a şedinţei de Guvern şi convocarea Consiliului Superior de Securitate la Preşedinţie. Or, această guvernare se laudă cu integrarea europeană şi libertatea presei. Pe timpul comuniştilor nu puteai să vorbeşti nici la un post de televiziune sau radio, căci strangulau presa pornind de la partea ideologică. Astăzi, însă, presa este strangulată de nişte hoţi care fură ca-n codrul verde. Mă miră faptul că Pro TV nu a dat nicio ştire despre această problemă a Jurnal TV, or, atunci cînd Pro TV era sub cuţitul comuniştilor, am ieşit în stradă şi-am apărat acest post de televiziune.

Tudor Lazăr, avocat parlamentar: Adoptarea unor asemenea decizii ţine de competenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi în acest sens am emis o scrisoare preşedintelui CCA, Marian Pocaznoi, solicitînd să examineze minuţios situaţia creată în jurul Jurnal TV. Am indicat că dreptul la informaţie este un drept garantat atît de Constituţie, cît şi de actele internaţionale la care ţara noastră este parte. Presa joacă un rol important. O presă liberă şi independentă este o condiţie necesară pentru buna funcţionare a insistituţiilor de drept într-un stat democratic. Poate că libertatea de exprimarea este una absolută, dar ea trebuie restrînsă, să fie rezonabilă şi să aibă o justificare obiectivă.

Vasile Năstase, preşedintele Asociaţiei APOLLO: Problema e mult mai complexă. Societatea civilă, inclusiv APEl, de unde fac parte oameni care cunosc foarte bine situaţia din audiovizual, fundaţia SOROS, dar şi alte instituţii media, au elaborat un nou Cod al Audiovizualului, însă există o mare problemă. Preşedintele Comisiei Mass Media din Parlament, Chiril Lucinschi, nu vrea să înregistreze acest proiect, asta pentru că are anumite interese, ţinînd cont că domnul deţine nişte televiziuni, aşa cum Plahotniuc are interesele sale. Acest proiect nici măcar n-a fost înregistrat de Comisie pentru a fi dezbătut.

Lăsaţi-mă să cred că PD a participat ca un fariseu. Nu vreau să învinuiesc întreg partidul, pentru că am văzut că sunt deputaţi democrați care condamnă cele întîmplate la Jurnal TV. Trebuie să ştie toată lumea că în ţara asta este un individ, frîna integrării europene. Uitaţi-vă, eu doar nu i-am obligat pe oamenii care au ieşit la protest împotriva “Metalferos” să spună că în spate stă Vladimir Plahotniuc, dar ei spun asta ori să-i oblig să declare că el este proprietarul televiziunilor cu acoperire naţională.

De ce trebuie să discriminăm televiziunea care are content şi să promovăm posturile ruseşti ale lui Plahotniuc? Jurnal TV a adunat într-o zi peste 6000 de semnături de la telespectatori. Este cel mai iubit post, are cea mai mare audienţă.

Spiritul și buchia Codului Audiovizualului spune foarte clar că distribuitorii de servicii sunt obligați să garanteze aparația în casele oamenilor a radiodifuzorilor naționali, lucru care nu este respectat. Mai mult ca atît, în vara anului 2009, CCA a adoptat o decizie prin care obligă toți radiodifuzorii să retransmită toate posturile autohtone. Jurnal TV a prestat programe 24/24, difuzează în limba română, respectă legislația, subtitrează filmele, dublează filmele pentru copii și nu are vreun motiv pentru a-i fi intreruptă retransmisia de către cabliști. Spun toate acestea din cunoștință de cauză, căci minitorizez postul de 3 ani.

Codul Audiovizualului din România este foarte mic ca și volum, dar are o interpretare largă din partea Consiliului Național al Audiovizualului printr-o decizie explicativă, așa cum este explicat Codul Civil. Ei au reglementat foarte bine chestia asta exact ca în Republica Moldova și au obligat toți distribuitorii de cablu să includă gratuit toți radiodifuzorii din România.

Roman Mihăieş, analist politic: Dacă vrem să beneficiem de o media transparentă din Republica Moldova, noi trebuie să cunoaştem adevăraţii proprietari ai acestor televiziuni. Şi toţi trebuie să insiste asupra acestui fapt. Distribuitorii de servicii nu trebuie să ţină cont de simpatiile politice – că sunt de partea Coaliţiei sau împotriva ei, dar să reglementeze chestiile ce ţin de contract. Nu pot să nu implic problema politică în acest caz. Dacă nu este reglementat Codul Audiovizualului, înseamnă că este convenabil pentru cineva şi am zis de la bun început, de cînd a fost făcut acest Cod că va duce la abuzuri. Au fost abuzuri şi pe timpul respectiv, sunt şi acum. Ceea ce înseamnă că trebuie urgent de modificat Codul.

Eu cred că doar acţiunile societății civile, cu implicarea partidelor politice ar putea salva Codul. Marea problemă este că acest Cod este interpretativ. Totdeauna legislaţia sovietivă era făcută în interesul său, aşa cum a fost pînă în 2009. Ca să nu fie probleme la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ca să evităm tensiunile din societate, trebuie să existe un regulament foarte clar pentru cablişti, care să stabilească ce canale pot fi incluse în grila de bază. Eu aş introduce nişte criterii – să aibă şi content, să fie obiectiv, să respecte pluralismul în societate, să nu aibă condamnări juridice sau la CCA. Criterii de acest gen trebuie adoptate în Parlament, stipulate expres în lege, astfel încît CCA să nu poată manipula.

Valeriu Saharneanu, deputat liberal – reformator: Asemenea situaţii de criză erau întîlnite pe timpul guvernării comuniste, înainte de alegerile din 2009. Cîţiva ani înainte se începuse o campanile de strîmtorare şi monopolizare a libertăţii de exprimare şi atunci Compania de Stat “Teleradio Moldova” a fost adusă la condiţia de a nu mai difuza ştiri. Erau ştiri doar despre viitor, că ne va fi bine, că vom avea rîuri de lapte cu maluri de unt, doar dacă vom alege comuniştii şi atunci noi, jurnaliştii am fost nevoiţi să protestăm pentru TRM. În prag de an electoral, presupunem că se întîmplă la fel. Se aduce la condiţia ca toată presa este monopolizată şi se va miza în continuare pe interesele unui singur actor politic. Avînd în vedere comportamentul CCA, putem intuit cine este acest actor politic.

Noi am luat atitudine şi sigur că nu vom ceda niciun milimetru din libertatea de exprimare, pentru care am luptat atît de mult. Eu chiar chem puterea a treia să se implice, să aibă o coeziune în această problemă, să colaboreze, pentru a împiedica atacul la libertatea de exprimare.

În prag de aderare şi de semnare a documentelor europene facem asemenea lucruri ce ţin de libertatea de  exprimare, asta înseamnă că Republica Moldova îşi taie casa de sub picioare. Anume aproape de acest moment, cînd aşteptăm să luăm fructul aşteptat, ceea ce înseamnă siguranţă economică, securitate statală. Le vom obţine dacă mergem pe democratizare şi pe ceea ce îşi doreşte un partid sau altul la viitoarele alegeri, un control total asupra Republicii Moldova prin mass media.

Noi, liberal – reformatorii ne-am întîlnit pe parcursul zilei de mai multe ori să ne înţelegem cum facem mai departe. Eu cred că şi celelalte partide ar trebui să facă asta. Dacă problema vine din interiorul vreunui partid, atunci acesta ar trebui să-şi asume tot curajul şi toată responsabilitatea. Asta înseamnă viziune asupra unei dezvoltări democratice. Oricum aceste bube vor ieşi în fruntea acelui partid implicat tocmai atunci cînd le va fi mai dragă viaţa. Într-un an electoral acest lucru se poate întîmpla foarte grabnic.

Corina Fusu, deputat liberal: Este un an electoral și trebuie să fim foarte atenți și cei care se ocupă de domeniul presei, trebuie să fie foarte atenți atunci cînd se produc unele schimbări, pentru că astfel de acțiuni, bineînțeles vor trezi suspiciuni și numaidecît se vor găsi subiecți, care vor spune că există tentă politică. Asta este o parte a medaliei. Cea de-a doua parte este că și presa trebuie să țină cont de faptul că activează într-un domeniu extrem de responsabil. Ceea ce înseamnă că trebuie să respecte Codul Deontologic și legislația în vigoare, care de asemenea prevede că nu poți aduce învinuiri, nu poți face atac la persoană fără să probezi lucrurile și fără să oferi dreptul la replică.

Îmi pare rău de situația în care se află mai multe posturi din Republica Moldova, pentru că în prezent avem o problemă nesoluționată. Mă refer la transparența proprietății în acest domeniu. Consiliul Europei, în ultima rezoluție insistă să fie creat un nou Cod al Audiovizualului, un proiect finanțat și expertizat de către CE, care prevede și reglementarea transparenței proprietății în audiovizual.

Trebuie să revenim la punctul zero, să discutăm despre proiectul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care încearcă să aducă unele concretizări în articolul 29 al Codului, să aducă o obligativitate pentru distribuitorii de servicii, ce posturi sunt obligatorii de transmis și consider că CCA trebuie să dezbată serios acest proiect. Chiar dacă presa în Republica Moldova nu este una profesionistă la nivelul standardelor europene, nu putem să îngrădim cetățenilor dreptul la libertatea de exprimare, accesului la informație și exprimarea opiniei.

Marian Pocaznoi, președintele CCA: Am convocat conducerea postului Jurnal TV și a doi operatori de cablu, dintre care un operator a exclus definitiv postul de televiziune Jurnal TV, iar celălalt l-a trasferat la alte pachete. Atrag atenția de ce este vorba daor de doi operatori, pentru că Compania Web TV este responsabilă de ceilalți 10 distribuitori care au fost invocați, întrucît aceștia nu dețin autorizație la CCA. Autorizațiile respective sunt suspendate și compania în cauză au luat toate rețelele în arendă. Sun Communications a anunțat că dorește să digitalizeze toate posturile de televiziunile care sunt la ei și prin coincidență stranie, au căzut primele acestei digitalizări Accent TV și Jurnal TV și din aspect economic. Întrucît acestea sunt unele din cele mai vizionate, le-au mutat în alt pachet pentru a obține un cîștig financiar, iar Compania Web TV a anunțat că Jurnal TV nu a prelungit contractul de transmisie pentru anul următor. A cui este vina? Deja nu mai contează. Trebuiau ambii să fie cointeresați să prelunjească contractul, fiind conștienți că la 31 decembrie expiră. Distribuitorul de servicii a procedat incorect atunci cînd nu a notificat Consiliul Coordonator al Audiovizualului și nu a informat că va stopa emisia acestui post de televiziune pe motiv că nu deține contract de retransmisie. Respectiv, această problemă a fost soluționată prin dialog și ne pare bine că s-a soluționat în sfîrșit. Toate pretențiile Jurnal TV vis-à-vis de acești operatori de cablu au fost retrase.

Proiectul de decizie despre care se vorbește că ar fi fost deja adoptat este acum, să știți, publicat pe pagina CCA, supus dezbaterilor, a fost dat radiodifuzorilor, asociațiilor patronale ale cabliștilor și ONG-urilor de specialitate – CIJ, API, APEL și Centrul de Presă. Noi am solicitat respectuos ca pînă la 15 ianuarie să ne prezinte sugestiile respective pe marginea acestui proiect. Atrag atenția că proiectul se referă la posturile obligatorii și nu la posturile care trebuie să fie excluse din listă. S-a mers exact după practica franceză, atunci cînd Consiliul Superior al Audiovizualului solicită tuturor distribuitorilor de servicii să includă toate posturile de televiziune, care sunt prin eter, în rest, rămîne la atitudinea radiodifuzorilor. Așteptăm propunerile și chiar dacă suntem siguri că toate punctele enunțate în proiect de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt bune, dar pentru a nu defavoriza interesul public sau anumite posturi TV, mai ales că s-a declarat că unele posturi transmise prin cablu sunt discriminate, că se încalcă libertatea de exprimare.

Ceea ce ține de proiectul din 2009 care obligă distribuitorii de servicii să retransmită toate posturile, vreau să atrag atenția că, atunci cînd a fost adoptată decizia era un peisaj în domeniul audiovizualului, respectiv în anul 2010 s-a intervenit cu o altă decizie. Potrivit jurisprudenței în Republica Moldova, în cazul în care două acte normative se referă la același subiect, în vigoare rămîne ultimul care a fost adoptat, conform ordinii cronologice. Respectiv, în 2010 a fost adoptată decizia, prin care s-a impus ca distribuitorii de servicii să nu preia bani de la radiodifuzorii autohtoni. Este prevăzut: distribuitorii de servicii includ cu titlu gratuit posturile de televiziune autohtone gratuite. Nu prevede obligativitatea de a lua toate posturile. Esența s-a întîmplat în perioada în care a apărut și Jurnal TV, și Publika TV, și alte posturi de televiziune, unele companii de publicitate solicitau de la ei bani pentru ca să fie incluși în pachetele lor de retransmisie. Din acest considerent a fost luată această decizie.

(212 accesari)