Recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia pe marginea proiectului realizat de PD şi PSRM privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt trebuie îndeplinite complet „în spirit şi în literă”, transmite asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, oficialul american a transmis că autorităţile de la Chişinău trebuie să îndeplinească pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia privind încercarea de a schimba sistemul electoral de vot.

„Am discutat despre mai multe subiecte. Reforma justiţiei, combaterea corupţiei, securitatea energetică şi domeniul economic. De asemenea, am discutat despre faptul că recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie îndeplinite complet în spirit şi în literă”, a declarat Bridget Brink.

De asemenea, aceasta a ţinut să menţioneze că SUA recomandă autorităţilor de la Chişinău şi implementarea recomandărilor care se regăsesc în raportul Kroll, pentru a evita eventuale fraude bancare, aşa cum s-a întâplat cu furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar.

De menţionat că, conform avizului, experţii Comisiei de la Veneţia consideră că „reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri”.

În plus, conform opiniei experţilor, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”.

Alte preocupări din avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

Sursa:independent.md

https://youtu.be/gKGExR7csK8

(27 accesari)