658x0_arcadie-suceveanuÎn ajunul comemorării luceafărului poeziei noastre, pe 14 iunie, se va organiza Gala Premilor Uniunii Scriitorilor. Pe această tematică, Ion Proca a realizat un  interviu cu Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii.

 Domnule preşedinte, suntem la ora înfloririi teilor şi aceasta ne dă de bănuit  că e tocmai vremea Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor. Mâine va avea loc Gala Premiilor, ca de obicei, cu invitaţi de la toate uniunile de creaţie, cu muzică  şi muzicanţi de elită. O fi plină masa juriului cu flori frumoase, cu flori rare, literare. Din sutele de cărţi prezentate, care au fost nominalizate?

A.S: Am avut un an bogat. Printre cei nominalizaţi sunt: la Debut—Pavel Borş, Anatol Grosu, Diana Frumosu, Ana Mihaela Nuţa, Elena Puiu. La capitolul Poezie: Dumitru Crudu, Radmila Popovici-Paraschiv, Vasile Romanciuc, Monica Stănilă, Alexandru Vaculovschi. La Proză: Angela Aramă, Petru Bogatu, Aureliu Busuioc, Gheorghe Calamanciuc, Mihaela Perciun. La critică literară şi eseu:  Nina Corcinschi, Nicolae Rusu. Literatură pentru copii: Ion Anton, Sergiu Afanasiu, Alexandru Doga, Nicolae Spătaru, Titus Ştirbu şi subsemnatul. E bogat şi capitolul Jurnal, Publicistică, Memorii, în care s-au înscris Leo Butnaru, Luminiţa Dumbrăveanu, Lidia Codreanca, Gheorghe Erizanu şi Vasile Ernu. La Traduceri sunt nominalizaţi Miroslava Metleaeva şi Leo Butnaru.

La asemenea autori trebuie să fie şi un juriu pe potrivă.

A.S:  Esenţial e că sunt imparţiali, obiectivi şi nepărtinitori. Preşedinte al juriului este Iulian Ciocan, iar printre membri sunt: Emilian Galaicu-Păun, Claudia Partole, Mircea V. Ciobanu, Andrei Burac, Grigore Chiper. Se iau în vedere sugestiile juriului, pentru că acesta nu poate acorda atâtea premii cât s-ar dori, pentru că la fiecare categorie este doar un singur premiu. În felul acesta juriul recomandă şi Consiliului Uniunii Scriitorilor pentru a lua în dezbatere anumite titluri de carte. În felul acesta se adună 15-16 premii pentru autorii care au semnat cele mai valoroase cărţi.

La nominalizare s-a ţinut cont şi de vârsta autorilor?

A.S: Nominalizările făcute de juriu au fost publicate în presă. Bineînţeles că juriul analizează şi apreciază cărţile semnate de autori din toate generaţiile, indiferent de vârstă. Astfel, au fost  examinate cărţile unor talentaţi scriitori mai tineri, cum ar fi  Alexandru Vakulovski, Radmila Popovici-Paraschiv, Moni Stănilă.

 Cred că ar fi bine ca Gala să se extindă şi la Cahul, Bălţi, unde am avea nişte filiale ale Uniunii Scriitorilor.

A.S: Lucrul acesta presupune neapărat existenţa unor filiale. Noi suntem pe cale de a deschide o filială a Uniunii Scriitorilor la Cahul. Acum vreo şapte ani a fost constituită o asemenea filial la Bălţi, dar există la modul formal, nu are o activitate curentă şi ar trebui să reluăm această problemă. Trebuie să convenim şi cu autorităţile municipale pentru distribuirea unor sedii în care să activeze. Atâta timp cât nu există asemenea filiale, nu are rost organizarea unor gale în alte localităţi. Să sperăm că în anii viitori vom reuşi să deschidem şi nişte filiale.

 În acest concurs a prevalat mai mult poezia sau a pătruns masiv şi proza?

A.S: Întotdeauna a prevalat poezia. În ultimii ani autorii se reorientează, se reprofilează şi se orientează mai mult spre proză, eseistică, dramaturgie, memorialistică, jurnal. Avem şi cărţi de poezie, cărţi bune la toate capitolele, la toate compartimentele.

 Gala Premiilor se înscrie în ziua de comemorare a poetului nepereche. Ce manifestări preconizaţi pentru această dată?

A.S:  Noi am situat acest eveniment pentru al treilea an consecutiv sub semnul Zilei de Comemorare a marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. Primele două ediţii au avut loc chiar în ziua de 15 iunie. Anul acesta Gala va fi pe data de 14 iunie, pentru că sâmbătă va fi comemorarea şi noi am hotărât ca Gala să aibă loc în ajun. Este până la urmă o zi care şi-a pierdut conotaţia de  doliu şi a rămas ca zi de omagiere şi comemorare a lui Mihai Eminescu.

 Este rezervat şi vreun loc anume pentru Cartea Anului?

A.S: Implicit toate operele nominalizate pot fi considerate Cărţi ale Anului. Dar există Premiul Opera Omnia, care îl scoate în evidenţă pe autorul anului. Deţinătorul acestui premiu este în fond Autorul Anului.

 Vă rog să vă referiţi şi la manifestările  din 15 iunie.

A.S:  A doua zi, pe 15 iunie, Ziua Comemorării lui Mihai Eminescu, avem câteva acţiuni de amploare. Acţiunea principală se va desfăşura în mod tradiţional pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, la bustul lui Mihai Eminescu, unde va avea loc o depunere de flori şi un recital poetic, un mini spectacol de muzică şi poezie, unde vom prezenta cărţi, reviste. De la Cernăuţi soseşte Ştefan Hostiuc cu o revistă Mesager Bucovinean, pe care o vom lansa pe loc. Iar în după amiaza zilei, la ora 14.00, la Casa Scriitorilor va avea loc o întâlnire cu cititorii, cu genericul Eminescu, Basarabia, Bucovina, unde , de asemenea, vom vorbi despre problemele Basarabiei şi Bucovinei în  publicistica lui Eminescu. De asemenea, vom invita mulţi membri ai Asociaţiei social-culturale „Bucovina” din Chişinău şi va fi lansată într-un cadru mai larg revista

Mesager Bucovinean.

(374 accesari)