-1.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Aprilie 2009, scene care nu se vor uita niciodată

Must read

Comentarii recente

 7-aprilie-2009-bataie-cu-pietre-Chisinau-Republica-MoldovaSunt 5 ani de la protestele din aprilie 2009. Dintre toți tinerii care au fost maltratați în comisariate și trecuți prin coridorul morții, doar șapte și-au câștigat dreptatea. Nu în instanțele de la Chișinău, ci la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii, „Memoria”, aceștia sunt:

Andrei Taraburca

Vitalie Iurcu

Sergiu Buhaniuc

Radu Banari

Iurie Crăciuneac

Sergiu Duminică

Radu Calancea

Și astăzi, amintirile rămân la fel de grele și de dureroase.

Lotca Andrei a declarat că la data de 07.04.2009 aproximativ la orele 15:00 se afla în apropierea clădirii Parlamentului RM, cînd din spate peste cap l-a lovit cineva și a căzut jos. Două persoane necunoscute l-au ridicat şi ulterior l-au condus cu mîinele la spate în garajele din spatele Parlamentului RM. Acolo, împreună cu alte persoane a fost pus cu faţa în jos la pămînt şi lovit cu bastoanele şi picioarele peste tot corpul. Peste un timp, au fost urcaţi într-un autobuz şi transportaţi la CPs Buiucani, mun. Chişinău, unde a fost bătut iar şi anume, înainte de a ieşi din autobuz cu picioarele peste corp, a primit o lovitură în frunte cu tocul, lăsându-i cicatrice. A intrat prin uşa centrală a comisariatului şi în coridor, la primul etaj, pus cu faţa la perete, a fost lovit cu pumnii şi picioarele peste tot corpul de către polițiști și nimeni nu a încercat să îi oprească. Peste aproximativ patru ore de maltratare şi înjosire a fost scris într-o listă după nume şi prenume după care a fost dus într-o celulă din CPs Buiucani de la primul etaj în care se aflau încă aproximativ 25-27 persoane, fiind deținuți în condiții inumane și degradante. Pe tot parcursul nopţii el şi alte persoane reţinute erau interogate prin diferite birouri a comisariatului de poliţie şi supuşi presiunii psihice, torturaţi şi intimidaţi, inclusiv a fost lovit cu un scaun, a fost dezbrăcat complet și impus să facă facă așezări. În urma violenţei fizice aplicate asupra lui Lotca Andrei, conform Raportului de expertiză medico-legală nr.290/D, din 24.02.2010 acestuia i-a fost cauzate leziuni corporale sub forma de excoriaţie în regiunea supraorbitală pe stînga, echimoze multiple pe cap, faţă, pavilionul auricular stîng, femur, regiunea lombară, care au fost produse în rezultatul acţiunilor traumatice a unui obiect dur-contondent, posibil în timpul şi circumstanţele indicate şi se califică ca leziuni corporale fără cauzarea prejudiciului sănătăţii.

Calancea Radu a declarat că la 07.04.2009, aproximativ la orele 22:15, aflîndu-se în spatele clădirii Parlamentului RM împreună cu Radu Lungu au văzut afară în apropierea cantinei Parlamentului două scaune de birou şi au hotărît să se aşeze pe ele. În timp ce stăteau pe scaune, peste aproximativ cinci minute, s-au apropiat de ei două persoane îmbrăcate în haine civile şi i-au reţinut, sucindu-le mîinele la spate. Ei au fost conduşi în garajul Parlamentului unde se mai aflau aproximativ zece colaboratori de poliţie. Tinerii au fost culcaţi la podea cu faţa în jos, aplicându-le multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul pe diferite părţi ale corpului. Peste un timp în apropierea garajului Parlamentului a sosit un automobil de model „Mercedes Vito” în care Andrei a fost urcat împreună cu alte persoane reţinute şi transportat la CPs Buiucani, mun. Chişinău. Cînd au intrat în clădirea Comisariatului, tânărul a fost lovit de mai mulţi colaboratori de poliţie cu pumnii, bastonul şi picioarele peste corp. Loviturile au continuat pe scări pînă la etajul doi. Din cauza că stătea aplicat cu faţa în jos el nu a văzut feţele celor care l-au lovit. Fiind la etajul doi în coridor a fost pus cu faţa la perete şi în timpul acesta de el s-a apropiat un colaborator de poliţie care i-a pus capul lui lîngă uşorul uşii, aplicându-i-se lovituri cu uşa peste cap de cinci – şase ori. După aceea, a fost condus într-un birou, unde doi colaboratori de poliţie l-au bătut cu centura și bastonul peste picioare, spate şi cap. După maltratare şi audiere a fost scos din nou în coridor şi pus în genunchi cu celelalte persoane reţinute. Aproximativ la ora 04:00 dimineaţa a fost condus la primul etaj al comisariatului şi întru-un birou a fost audiat din nou pe fonul evenimentelor care au avut loc în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Întrucât Radu nu răspundea așa cum ar fi vrut polițiștii, a fost lovit peste cap cu mîna. Toate declaraţiile făcute în cadrul audierii le-a făcut sub presiune. Apoi a fost condus în celula de la etajul întîi şi amplasat într-o celulă cu alte persoane reţinute şi maltratate. În urma violenţei fizice aplicate, i-au fost cauzate leziuni corporale sub forma de echimoză pe cap, edeme cu suprafaţa echimotică, hemoragii în sclera ochiului stîng, echimoză cu edem pe spate şi fesa stîngă, excoriaţii la nivelul cristei iliace pe stînga, aceste leziuni au fost produse în rezultatul acţiunilor traumatice a unui obiect dur-contondent şi se califică ca leziuni corporale uşoare.

Iurcu Vitalie a declarat că la 07.04.2009, aproximativ la ora 22:00 se afla în preajma sediului Parlamentului şi clădirea cinematografului. Atunci trei colaboratori de poliţie l-au culcat la pămînt şi i-au aplicat lovituri cu bastonul de cauciuc în spate şi peste picioare. După aplicarea loviturilor el a fost eliberat. Apoi ajungînd la intersecţia str. Puşkin – bd. Ştefan cel Mare, a fost stopat de către alţi colaboratori de poliţie maltratat şi urcat într-un automobil de model „pickup” de culoare neagră. A fost transportat la CPs Buiucani mun. Chişinău. Ajungînd în faţa comisariatului de poliţie a sect. Buiucani, mun. Chişinău, el a trecut prin două coloane de polițiști, care i-au aplicat loviturile cu pumnii și picioarele. La primul etaj, în partea stîngă pe coridor, a fost pus în genunchi cu faţa la perete şi cu mîinile după cap. După cîteva minute, împreună cu alte persoane reţinute a fost condus în subsolul comisariatului unde din nou a fost pus în genunchi, lovit de un colaborator de poliţie cu pumnul în spate pe motiv că nu stătea corect. În această poziţie a stat timp de o oră şi jumătate. După ce a semnat unele documente întocmite de către colaboratorii de poliţie în jurul orei 03:30, el a fost transportat la centrul de plasament temporar al minorilor de unde apoi a fost eliberat. În momentul maltratării lui și supunerii la un tratament inuman și degradant, nimeni, inclusiv și din partea conducerii Comisariatului nu a intervenit pentru a opri violențele. În urma violenţei fizice aplicate asupra cet. Iurcu Vitalie, conform Raportului de expertiză medico-legală nr.2357/D, acestuia i-au fost cauzate leziuni corporale sub forma de echimoze pe spinare, echimoză în regiunea orbitală pe dreapta, aceste leziuni au fost produse în rezultatul acţiunilor traumatice a unui obiect dur-contondent şi se califică ca leziuni corporale fără cauzarea prejudiciului sănătăţii.

Banari Radu a declarat că la 07.04.2009, aproximativ la ora 22:00, aflîndu-se în preajma sediului Parlamentului RM a fost reţinut şi maltratat cu picioarele, pumnii şi bastoane de cauciuc de către colaboratori de poliţie peste diferite părţi ale corpului. După reţinerea în garajul Parlamentului, a fost urcat în portbagajul unui automobil şi transportat la CPs Buiucani, mun. Chişinău. Totodată, Banari Radu a concretizat că în momentul reținerii, polițiștii i-au legat mîinile cu centura la spate. Cînd au ajuns la Cps Buiucani el nu a putut să meargă. Un băiat a încercat să-l ajute, însă a primit pentru asta o lovitură cu bastonul. Cînd a intrat în Comisariatul de Poliţie, de la primul etaj pînă la etajul doi, pe scări, a fost lovit de către mai mulţi colaboratori de poliţie, i-au fost aplicate lovituri cu pumnii, bastoane de cauciuc peste diferite părţi ale corpului.

La etajul doi a fost pus în genunchi cu faţa la perete şi în intervalul de timp 01:00 – 06:00 a fost maltratat cu pumnii şi picioarele în diferite părţi ale corpului. Totodată, o persoană, care se afla lîngă el a cerut apă, spunînd că are probele cu inima, însă a primit pentru asta o lovitură cu bastonul. A auzit cum Radu Calancea a fost bătut. A auzit strigătele fetelor și aflîndu-se în biroul lui Moscalu Roman a fost impus să cînte un cîntec despre polițiști. Pe parcursul aflării în Comisariatul de Poliție, mînile lui au fost legate cu cureaua. În urma violenţei fizice aplicate, Radu Banari s-a ales cu leziuni corporale, fractura închisă a apofizei transversale pe stînga, contuzia ţesuturilor moi în regiunea trunchiului, membrelor, care au fost produse în rezultatul acţiunilor traumatice a unui obiect dur-contondent şi se califică ca leziuni corporale medii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri