-2.6 C
Chișinău
luni, 24 ianuarie, 2022

Apocalipsa acum

Must read

Comentarii recente

val butnaru jtvÎmpreună cu mai mulţi invitaţi ai „Cabinetului din Umbră” am încercat, pe parcursul ultimilor ani, să punem problema, s-o aducem în centrul opiniei publice, să tragem clopotele. Am încercat să facem asta fiindcă e vorba de cea mai gravă, catastrofală, chiar, chestiune care ne priveşte pe toţi. Indiferent de naţionalitate, credinţă şi apartenenţă politică – vorba lui Andrei Năstase.

Şi iată că acum, pe reţelele de socializare a apărut un studiu mai vechi care spune că R. Moldova ocupă primul loc în lume după rata scăderii populaţiei. La noi, în fiecare oră se nasc patru copii, însă mor cinci persoane. În fiecare oră patru persoane pleacă peste hotare. Asta înseamnă că în timp ce discutăm o oră la „Cabinet…”, populaţia R. Moldova se împuţinează cu cinci persoane. Cel puţin. Un calcul extrem de aproximativ arată că, anual, pierdem 50 de mii de oameni.

Oare câţi am rămas acum? Răspuns la această întrebare ar trebui să ne dea Recensământul organizat acum doi ani. Dar fiindcă guvernarea Căpcăunului a luat apă-n gură, vom încerca noi să vă informăm. Din cele patru milioane de populaţie de la începutul anilor ’90, am pierdut un milion pe timpul exodului masiv din anii guvernării criminale comuniste a lui Voronin. Dacă nu-i punem la socoteală pe transnistreni – 700 de mii – înseamnă că la începutul glorioasei guvernări a Căpcăunului eram aproximativ 2 milioane 300 de mii. Minus 300 de mii de cetăţeni plecaţi în ultimii şase ani, înseamnă că am rămas cam 2 milioane. Remitenţele, adică banii trimişi de peste hotare, au scăzut aproape în jumătate, în raport cu anul trecut. Explicaţia e simplă – părinţii pleacă cu tot cu copii. Bătrânii rămaşi acasă mor pe un cap. Cui să trimită bani cei plecaţi peste hotare?

Fenomenul exodului nu s-a terminat şi nu prea se văd semne că plecările vor lua sfârşit într-un viitor previzibil. Ce va fi cu noi peste zece ani? Câţi vom mai rămâne pe acest pământ? Pe cine îi vor aduce să trăiască în locul celor dispăruţi? Întrebarea devine şi mai dramatică dacă ne gândim la faptul că majoritatea covârşitoare a celor care pleacă sunt băştinaşii, moldovenii. Ca să fie clar: suntem exterminaţi fără bombe şi fără tancuri.

L-aţi auzit pe vreunul dintre guvernanţi să pună problema? Să-şi pună întrebări? Să tragă clopotele? Aţi auzit de vreunul dintre ei chinuit de nesomn în faţa unei catastrofe care ne înghite încet şi pe neobservate, ca nisipul deşertului arab? Da de unde! Ei sunt preocupaţi de altceva. Căpcăunul a dat ordin să fie mărit numărul alegătorilor ca să fraudeze următoarele alegeri. Oficial, în registrele lor, populaţia din R. Moldova a trecut de 3 milioane 200 de mii. Încă un pic şi depăşim China.

Papagalul cu papion, kea Liuda, ne vorbeşte despre succesele actualei guvernări; doi metri de bulbuci, Lupu Marian, face gesturi obscene în Parlament şi se amuză pe chestia asta ca o ultimă brută; fata zdrelită, ştiţi voi unde, Alinuţa Zotea, vine cu iniţiative idioate doar ca să fie luată în seamă; primarul capitalei europene se bagă în gropile făcute de ploile torenţiale şi le examinează cu o uimire sinceră, de parcă n-ar fi auzit de sisteme de drenaj şi asta în timp ce Căpcăunul continuă să-i bage la puşcărie pe cei care protestează, să-i ameninţe cu puşcăria pe cei care au îndrăznit să părăsească turma şi să pună la cale cele mai josnice atacuri mediatice asupra unor luptători neînfricaţi cu guvernarea criminală a Căpcăunului.

Cât v-am vorbit aceste lucruri, din R. Moldova a mai plecat o familie peste hotare.

Val BUTNARU

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri