14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

APCE a recunoscut Transnistria drept „zonă de ocupație rusă” și a decis excluderea Federației Ruse din organizație

Must read

Comentarii recente

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse. În plus, organizația a cerut să se ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian.

La fel, unanim a fost votat amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă, notează Evropeiskaia Pravda.

Decizia privind excluderea Rusiei din CE a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 216 voturi „pentru”, trei abțineri și niciun vot „contra”.

În timpul examinării rezoluției, s-a aflat despre faptul că Rusia, între-timp a adresat o cerere la Strasbourg pentru a se retrage singură. Chiar și așa procedura a continuat.

Documentul adoptat de APCE prevede încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei din cauza incompatibilității acesteia cu principiile organizației.

Totodată, având în vedere că Federația Rusă rămâne în mod oficial membră a organizației până la sfârșitul acestui an, APCE solicită accelerarea examinării pretențiilor împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia APCE conține un amendament important pentru R. Moldova. Acesta a fost votat unanim și prevede  recunoașterea oficială a Transnistriei ca „zonă de ocupație rusă”. Evropeiscaia pravda mai menționează că reprezentanții Republicii Moldova nu au fost coautori ai amendamentului. Totuși, în baza votului unanim, se poate presupune că aceștia nici nu s-au opus recunoașterii zonei de ocupație rusă.

În plus, APCE a planificat inițial să respingă toate amendamentele ce țin de crearea unei zone de închidere a zborul deasupra Ucrainei, de acordare a asistenței militare acestei țări, explicând că Consiliul Europei nu se ocupă de problemele de securitate. 

Cu toate acestea, după o discuție îndelungată, Adunarea a susținut și formula de compromis.

APCE a cerut tuturor statelor care au rămas în organizație după expulzarea Rusiei „să ia în considerare creșterea asistenței acordate Ucrainei în eforturile sale de a întări apărarea teritoriului său, inclusiv a spațiului său aerian, pentru a reduce pierderile umane și consecințele tragice umanitare ale Războiul de cucerire al Rusiei”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri