-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

ANRE va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate de Moldovagaz și va aproba tariful final la gazele naturale

Must read

Comentarii recente

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate și tarifele propuse de Moldovagaz și va aproba tariful final, pentru o perioadă de 14 luni, adică până la 31 decembrie 2022, a declarat astăzi directorul instituției responsabil pentru sectorul gazelor, Ștefan Creangă.

El a precizat că astăzi ANRE a aprobat doar tarifele provizorii, în baza calculelor și informațiilor prezentate de furnizor, dar le va examina în următoarele săptămâni. Ștefan Creangă a menționat că vor fi verificate devierile tarifare, rentabilitatea, cheltuielile întreprinderii. Potrivit lui Ștefan Creangă, tarifele nu vor crește în comparație cu cele aprobate astăzi, dar nu a precizat dacă ar putea să scadă.

„ANRE nu a făcut deocamdată niciun calcul. Prețul gazului indicat în cerere este un preț calculat estimativ de Moldovagaz, având ca bază informațiile prezentate de platformele internaționale. Tariful aprobat de ANRE va fi un tarif corect. Sunt aproape ferm convins că tariful nu poate crește față de cel aprobat”, a declarat directorul ANRE.

Ștefan Creangă a mai precizat că tariful pentru următoarele 14 luni trebuie să acopere și devierile tarifare înregistrate de Moldovagaz în primele zece luni ale acestui an (diferența dintre tariful aprobat și cel real), care este de peste 1,4 miliarde de lei. În acest context, tarifele pentru consumatori nu vor fi reduse, chiar dacă va scădea prețul la gaz, până când nu va fi acoperită această gaură financiară.

Referindu-se la opiniile unor experți că tarifele ar putea fi majorate treptat, directorul ANRE a declarat că metodologia nu permite o astfel de abordare, chiar dacă ar fi corectă din punct de vedere social.

Amintim că ANRE a aprobat astăzi tariful provizoriu care este de 10,26 de lei pentru consumatorii casnici, începând de la 1 noiembrie.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri