-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Andrei Spînu: Vom depozita rezervele de stat de gaze naturale în România sau Ucraina

Must read

Comentarii recente

Vicepremierul Andrei Spînu pasează responsabilitatea crizei energetice pe fostele guvernări care ar fi lăsat sectorul total descoperit, fără a identifica surse alternative. Andrei Spînu spune că acum guvernarea încearcă să caute plase de siguranţă pentru a evita situaţii similare celei din luna octombrie şi planifică crearea rezervelor de stat de gaze naturale, care vor fi stocate în România sau Ucraina contra cost, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că a moştenit povara inactivităţii fostelor guvernări care au ignorat total sectorul energetic. Potrivit oficialului, în prezent este elaborată o strategie de securitate energetică, document menit să fortifice sectorul pe timp de criză şi să asigure o diversificare a surselor.

„Eu am găsit acest sector total descoperit. Vom face tot posibilul ca să nu mai avem situaţii similare, vom consolida Energocom-ul, vom face rezerve de gaze naturale. Rezervele de stat trebuie să fie pe cel puţin două luni de iarnă, două luni sunt suficiente ca să găsim oferte bune pentru perioadele ulterioare, ca să nu cumpărăm chiar la preţul spot. Trebuie să ducem la bun sfârşit interconectarea energetică cu România”, a spus vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vicepremierul spune că în lipsa unor spaţii se stocare a gazului în interior, Republica Moldova este nevoită să cumpere spaţii de stocare de la vecini pentru a-şi face rezerve.

„Noi acum trebuie să facem rezerve de stat. Aşa cum avem rezerve de stat de păcură sau de grâu, e timpul să ne gândim cum facem aceste rezerve de stat de gaz. Ajungem în perioada de vară când avem un preţ bun la gaze, putem cumpăra gazul din Polonia, Ucraina, România. Putem să-l stocăm în Ucraina sau România, dar spaţiile de stocare nu se oferă gratis, este o relaţie comercială”, a spus Andrei Spînu.

Republica Moldova are semnat un contract de achiziţie şi livrare a gazului cu concernul rus Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, preţul gazului pentru luna noiembrie este de aproximativ 450 dolari pentru o mie de metri cubi. În octombrie ţara noastră a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului vechi cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri