Nicio iniţiativă politică şi economică nu poate fi discutată la modul serios fără reformarea din temelii a statului de drept, iar aceasta depinde de voinţa politică a clasei politice.

Din aceste considerente, consolidarea statului de drept, fortificarea capacităţilor instituţiilor responsabile de combaterea corupţiei, reformarea justiţiei, a instituţiilor de reglementare şi de control vor deveni priorităţi pentru noua guvernare democratică şi europeană. Declaraţiile au fost făcute de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul forumului „Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Statul de Drept şi Evoluţia Democratică”, organizat la Chişinău de Fundaţia Konrad Adenauer.

„Chiar de la începuturile mişcării populare de protest din anul 2015, în care personal am avut o participare activă, majoritatea absolută a revendicărilor populare vizau problemele grave ce ţin de funcţionalitatea statului, a instituţiilor de drept şi de reglementare, în special întoarcerea miliardelor furate, tragerea la răspundere penală a decidenţilor care au permis furtul rezervelor bancare (circa 13% din PIB), a celor care au devalizat sistemului bancar, au generat o corupţie gigantică, au asigurat spălarea banilor, etc. Anume compromiterea mecanismelor statului de drept a şi dus la consecinţele actuale grave în care s-a pomenit ţara noastră sub toate aspectele: capturarea şi mafiotizarea instituţiilor statului, derapajele antidemocratice ale guvernării, creşterea alarmantă a cazurilor de violare a drepturilor omului, sărăcirea populaţiei, degradarea situaţiei economice şi sociale, exodul în masă”, a declarat Andrei Năstase.

O altă consecinţă gravă a compromiterii mecanismelor statului de drept de către actualul regim oligarhic este, în opinia liderului DA, declinul opţiunii de integrare europeană în rândul cetăţenilor.

„Aş vrea să ne amintim despre evoluţia opţiunii cetăţenilor faţă de procesul de integrare în UE care în 2009 era de 73 %, iar în 2015 cifrele s-au inversat ajungând la 37%. În acest context, pot să vă spun cu toată deschiderea că odată cu apariţia mişcării de protest, iar apoi şi a celor două partide noi, Platforma DA şi PAS, opţiunea europeană a fost parţial „reabilitată” de către noi, aceasta ajungând la o susţinere de aproximativ 42-45 %, lucru care poate fi demonstrat şi sociologic. Cu toate acestea, toată societatea are de piedut de pe urma faptului că încă nu există un consens naţional în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova, consens care a existat în 2009. Această vină pentru compromiterea obiectivului de integrare europeană ca idee de coagulare a societăţii, aparţine exclusiv guvernărilor oligarhice care s-au perindat după 2009. Din acest motiv, este de datoria noastră să transformăm acest obiectiv într-o idee naţională”, a explicat liderul DA.

Potrivit lui Andrei Năstase, un exemplu de compromitere a ideii de integrare europeană este şi campania propagandisctică iniţiată de către Partidul Democrat privind iniţiativa de a introduce în Constituţie prevederi ce ţin de integrarea europeană.

„Pentru noi, Platforma DA, consolidarea statului de drept va avea nu doar efecte pozitive asupra situaţiei politice, sociale şi economice, dar şi asupra procesului de integrare europeană. În ceea ce priveşte dezideratul integrării europene, acest obiectiv este înţeles de către Platforma DA întâi de toate ca un element al democratizării şi modernizării RM. Pornind de la acest deziderat, considerăm că relaţiile dintre RM şi UE trebuie să se dezvolte la un nivel mult mai avansat. Este important ca ţara noastră să implementeze reforme cu adevărat structurale pentru valorificarea oportunităţilor oferite de Acordul de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, reforme care pot fi realizate doar de către o guvernare nouă. Uniunea Europeană reprezintă pentru mişcarea noastră politică nu doar un spaţiu al prosperităţii, al liberei circulaţii, al progresului, ci, în primul rând, un spaţiu comun al valorilor. Din acest motiv, criteriile de la Copenhaga privind aderarea la UE constituie reperele fundamentale de care ne ghidăm în demersul nostru politic. Aici ne referim în primul rând la existenţa unor instituţii stabile, care ar fi garanţi ale democraţiei, supremaţia legii, drepturile omului şi protecţia minorităţilor”, a punctat liderul DA.

În context, Andrei Năstase a enumerat principalele obiective ale Platformei Demnitate şi Adevăr odată cu ajungerea la guvernare:

  • doar schimbarea clasei politice, în special a acelor oameni care au compromis vectorul european, va crea premise pentru reformarea statului de drept. În acest sens, prima etapă constă în asigurarea alternanţei la putere faţă de acest regim oligarhic;
  • este necesară elaborarea cadrului legal pentru demiterea tuturor judecătorilor şi procurorilor corupţi şi controlaţi politic, inclusiv cu utilizarea mecanismelor de confiscare extinsă după modelul mai multor ţări europene;
  • vom reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), inclusiv prin schimbarea componenţei acestuia, prin aducerea unor persoane competente, oneste şi în afara controlului politic;
  • vom atrage un anumit număr de judecători străini, pentru o perioadă de 2-4 ani, din cadrul unor instituţii internaţionale de drept, care vor asigura înfăptuirea justiţiei asupra celor mai grave infracţiuni comise în perioada 2009-2018;
  • vom asigura reatestarea judecătorilor în funcţie, asigurarea independenţei acestora;
  • vom asigura numirea în funcţia de Procuror General a unei persoane profesioniste şi integre, de talie europeană;
  • vom garanta asigurarea unei independenţe procesuale reale a procurorilor, criterii şi proceduri clare, transparente de selecţie, numire şi promovare a procurorilor;
  • vom garanta asigurarea unei independenţe reale a CNA faţă de influenţa factorului politic şi altor influenţe externe;
  • vom asigura funcţionarea eficientă a Autorităţii Naţionale de Integritate;
  • vom institui un tribunal special anticorupţie.

„Aceste propuneri sunt doar o parte din ceea ce vom realiza când vom ajunge la guvernare. Aceste schimbări le vom transforma în viaţă printr-un parteneriat cu cetăţenii, societatea civilă şi partenerii externi”, a punctat Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md 

(21 accesari)