andrei congresInterviul Europei Libere cu liderul Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase
Discutăm despre cum stau lucrurile în tabăra dreptei extraparlamentare pro-europene şi anti-oligarhice. Tocmai şi-a ţinut congresul una din formaţiunile politice de pe acest segment, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, prilej cu care stăm astăzi de vorbă cu Andrei Năstase, liderul acestei formaţiuni.

Europa Liberă: Aş zice că e tocmai la ţanc acest congres, dle Năstase, într-un moment în care tot mai multe regrete se aud dinspre mediul experţilor, unele ironice, legate de faptul că dreapta pro-europeană şi anti-oligarhică ar fi extrem de pasivă şi nu ar îndreptăţi oarecum încrederea celor aproape 48% din sufragiile pe care le-a avut în spate imediat după alegerile prezidenţiale.

Andrei Năstase: „Da, s-ar putea să existe această percepţie sau această senzaţie de pasivitate din partea forţelor politice pro-europene, şi asta datorită situaţiei în care se află presa în ultima perioadă de timp – vedeţi cum dispar una după alta televiziunile… Ceea ce pot să vă spun este că cele două partide de opoziţie, dacă v-aţi referit la Platforma Demnitate şi Adevăr şi PAS, sunt în mod constant într-un proces de comunicare, de colaborare şi, cel mai important, de consolidare a propriilor structuri de partid. Noi am fost implicaţi în ultima perioadă în activităţile de pregătire a congresului extraordinar, prilej pentru a întări echipa noastră şi pentru a reda o dinamică mai intensă activităţii noastre. Odată cu asta poate că va fi şi mai vizibilă pentru mai multă lume.”

Europa Liberă: Haideţi acum să recapitulăm, punctual v-aş ruga, deciziile pe care le-aţi luat la congresul de duminică.

Andrei Năstase: „Au fost luate mai multe decizii în primul rând legate de statutul şi programul nostru, adoptate într-o nouă redacţie la cel de-al doilea Congres al nostru, care a fost un eveniment, să zic eu, suficient de important pentru mişcarea politică. Am reuşit să facem mai puternică echipa noastră, atât la nivel local, prin consolidarea celor 36 de organizaţii teritoriale, cât şi la nivel central, prin aprobarea unei noi componente a Consiliului Naţional politic şi a Biroului politic. De asemenea la Congres am luat decizii cu privire la sarcinile pe care le are partidul în anul care vine şi în perspectivă. În al doilea rând, am luat decizii importante în cadrul forumului şi plenului de conducere, ţinând de accederea noastră sau de aplicarea noastră la familia popular europeană. Sunt lucruri importante pentru partid, ceea ce ne defineşte şi ceea ce ne face să credem că suntem cea mai importantă forţă politică anti-oligarhică de opoziţie din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Haideţi să le luăm pe rând şi să le explicăm. Citez din rezoluţia congresului: “Depunerea eforturilor maxime în vederea creării unui pol politic democratic şi anti-oligarhic bazat pe valorile europene.” Ce mai mult decât s-a întâmplat până acum se poate face pentru crearea acestui pol?

Andrei Năstase: „Ceea ce priveşte crearea polului anti-oligarhic, noi suntem constanţi în demersurile noastre, şi suntem absolut convinşi că este cea mai eficientă modalitate de a ne opune actualului regim. Iată avem experienţa României în acest sens, este extrem de relevant pentru noi ca prin coagularea eforturilor partidelor de opoziţie, a societăţii civile şi a presei libere, aşa cum s-a reuşit în România, să reuşim şi noi să generăm un nou val protestatar care, aşa cum iată s-a reuşit acolo, să se reuşească şi la noi. Acolo aţi văzut cum a fost blocată după cinci zile de protest constant, permanent, a fost blocată ordonanţa de urgenţă, ilegală spunem noi.”

Europa Liberă: Când spuneţi un singur „pol anti-oligarhic”, aveţi în vedere colaborare cu alte formaţiuni sau chiar unire? Vă întreb pentru că au existat aşteptări, e adevărat în special în raport cu Maia Sandu, să reunească toate partidele care au susţinut-o în alegeri şi să-i adune împreună pe toţi cetăţenii care au votat-o.

Andrei Năstase: „Sigur că un pol anti-oligarhic presupune şi comunicare, şi colaborare, pentru că nu suntem acum în situaţia unor alegeri să discutăm asupra creării unor blocuri sau alianţe. Vorbim acum de colaborare şi de conjugare de eforturi atunci când ţara arde, atunci când ţara este în pericol. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu economia noastră, uitaţi-vă aşa zisele reforme ce se adoptă în domeniul pensionării, uitaţi-vă ce se întâmplă cu legea prin care s-au pus miliardele furate pe umerii cetăţenilor, tentativa de adoptare a legii amnistiei fiscale, care în realitate va fi o amnistie penală ca şi în România… În aceste condiţii este imperios necesar să colaborăm, să comunicăm, să ne conjugăm eforturile şi să avem un plan coerent comun de acţiuni.”

Europa Liberă: Dle Năstase, pentru că tot vorbeaţi despre colaborare şi de faptul că trebuie coagulat un pol puternic anti-oligarhic, Dvs. cândva aţi protestat împreună cu forţele dlui Igor Dodon şi ale lui Usatîi. Acum Igor Dodon parcă face parte din putere.

Andrei Năstase: „Nu „parcă” face parte, el chiar este membru, este parte a acestei puteri, o putere hibrid. Dar haideţi să facem o mică specificare totuşi: eu am protestat împreună cu întreaga societate, dar faptul că un segment al acestei societăţi are anumiţi lideri, aşa cum Sindicatele din diferite domenii au lideri diferiţi, nu am nicio vină eu, sau nici nu mă preocupă prea mult. A fost nevoie ca atunci când derapajele antidemocratice luau o intensitate aparte să protesteze întreaga ţară. Iată de ce din păcate protestul comun, protestul consolidat a fost spart anume prin acest strikebreaker cum spune dl Igor Boţan – Igor Dodon. Dânsul a ales să meargă la putere, a trădat spiritul protestatar, a trădat opoziţia şi a mers contra cost în putere. Şi costul este funcţia de preşedinte.”

Europa Liberă: Dle Năstase, deocamdată, ceea ce văd observatorii în sistemul de partide din Moldova este un clivaj politic între pro-europenism şi pro-rusism, cu doi poli vizibili în acest clivaj – PSRM-ul lui Igor Dodon şi PDM-ul lui Vlad Plahotniuc. Cum, în opinia Dvs., se poate demonta acest clivaj şi poate substitui pe altul – corupţie-anticorupţie – în condiţiile în care vă aflaţi: fără acoperire mediatică, instituţii de stat controlate, legea partidelor care îndreaptă banii spre nişte partide politice fie şi aflate pe linie moartă ca PLDM, care primesc bani, spre deosebire de partidele în devenire, în construcţie?

Andrei Năstase: „Da, aveţi dreptate. Spre regret tandemul Plahotniuc-Dodon a pus bazele unui regim hibrid, aşa cum spuneam, un regim de geopolitică şi corupţie îndreptat împotriva intereselor cetăţeanului. Comportamentul tot mai iresponsabil şi provocător al preşedintelui Dodon este şi un factor care dăunează aşteptărilor întregii noastre societăţi de a distruge regimul oligarhic actual. În loc să consolideze societatea în jurul obiectivului comun de eliberare a statului din captivitate pe care l-am propus şi în dezideratele noastre, în prezent acest Igor Dodon promovează un discurs cu caracter geopolitic radical, antieuropean, iar românofobia a devenit, după cum vedeţi, linia politică principală a instituţiei prezidenţiale.”

Europa Liberă: Şi rolul opoziţiei, a segmentulului pe care îl reprezentaţi, care e?

Andrei Năstase: „Să ne opunem acestui dezmăţ. Pe lângă faptul că facem ceea ce facem, adică ne consolidăm partidele, colaborăm, comunicăm, vom veni şi cu un program amplu care deja nu va mai fi îndreptat doar împotriva guvernării lui Plahotniuc, ci împotriva acestui regim hibrid Plahotnoiuc-Dodon care, uitaţi-vă, că a trecut dintr-o zonă a politicii mincinoase într-o zonă a economicului. Ca s-au înţeles cei doi se vede bine deja – s-au înţeles ca pe spatele cetăţenilor noştri să se menţină la putere încă mulţi ani încolo. Iată de ce ne vom opune, vom întreprinde toate măsurile pentru a demonta acest regim hibrid de corupţie şi geopolitică.”

Europa Liberă: “Trebuie să fim gata de orice şi să opunem rezistenţă”, ne spunea zilele trecute într-un interviu şi Maia Sandu, având în vedere inclusiv intenţiile guvernării de a schimba sistemul electoral. Până să vă întreb cum se poate de opus rezistenţă, de exemplu, acestei intenţii, am să vă rog să estimaţi ce consecinţe electorale pentru formaţiunea Dvs. credeţi că ar putea avea o eventuală trecere la sistem electoral mixt?

Andrei Năstase: „Am să vă spun cu toată sinceritatea şi cu toată îngrijorarea: acest sistem va fi unul dezastruos nu doar pentru partidele de opoziţie, ci pentru întregul proces democratic din Republica Moldova. Şi dovada o constituie alegerile din Autonomia Găgăuză. Dacă aţi observat, cu un singur mandat obţinut de Plahotniuc în această campanie, dânsul controlează acum întreaga Adunare populară a Găgăuziei. S-a mai întâmplat şi înainte. Acelaşi lucru se va produce şi în Parlamentul Republicii Moldova, când aparent oameni independenţi vor accede în Parlament pe baza banilor şi a publicităţii făcute de presa lui Plahotniuc, iar apoi în Parlament se vor uni şi vor avea din nou un control asupra a tot ce se întâmplă în ţară.

Nu avem dreptul să admitem aşa ceva, iată de ce eforturile noastre sunt îndreptate către discuţiile noastre cu partenerii externi, vom sesiza şi noi în măsura în care putem prin intermediul anumitor deputaţi sau anumitor factori decizionali din republică Comisia de la Veneţia care deja s-a exprimat în acest sens cu ocazia tentativelor din 2013 de a modifica sistemul electoral. Şi de ce nu, iarăşi vom reveni la acel pol anti-oligarhic democratic, pro-european care, sunt sigur, va fi în stare să mobilizeze lumea pentru a se opune pe plan intern acestui mesaj, acestui demers a lui Plahotniuc. Să vedem cât de mult va fi susţinut şi de către actualul său partener Dodon de la funcţia sa de preşedinte.”

(16 accesari)