7.2 C
Chișinău
marți, septembrie 21, 2021

Andrei Năstase: Statul e obligat să oprească genocidul social şi să asigure pensii care cel puţin să acopere minimul de existenţă; Platforma DA lucrează asupra unui mecanism

Must read

Comentarii recente

andre-nastaseAutorităţile Republicii Moldova sunt obligate prin Constituţie să asigure cetăţenii cu un trai decent. Este de datoria statului să oprească genocidul social şi să asigure în scurt timp ca pensia minimă să fie egală cu necesarul minim de existenţă. Declaraţiile aparţin preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Liderul mişcării protestatare a menţionat într-un interviu oferit pentru Tribuna că experţii Platformei DA lucrează asupra unui mecanism prin care pot fi identificate sursele financiare pentru implementarea sistemului de pensii.

„Noi categoric avem nevoie de reforma sistemului de pensii, dar una e intenţia şi cu totul alta capacitatea de a promova astfel de reforme importante. Or, în procesul reformării este necesar să identificăm resursele necesare financiare pentru a restabili echitate socială şi executarea art. 47 din Constituţie, care prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Este datoria statului să oprească genocidul social şi să asigure în scurt timp ca pensia minimală să fie egală cu minimum de existenţă. Platforma la moment se ocupă cu calcule precise privind sumele necesare”, a declarat Andrei Năstase.

Impunerea unui impozit pentru operaţiunile cu firmele din zonele offshore ar fi doar una dintre metodele prin care statul ar putea obţine banii necesari pentru implementarea primei etape a reformei pensiilor, afirmă liderul Platformei DA.

„Ar fi bine ca statul să identifice nişte surse financiare suplimentare, care totalmente la prima etapa reformei să fie direcţionate pentru majorarea pensiilor celor la care aceasta nu atinge minimumul de existenţă. Pentru asta este posibil de introdus un impozit special pentru toate operaţiunile cu firmele de offshore şi impozit special pentru imobile şi automobile foarte luxoase, de majorat semnificativ impozitarea cazinourilor şi de folosit în acest scop toate mijloacele financiare încasate în urma vânzării patrimoniului dobîndit ilicit, inclusiv prin aplicarea metodei de confiscare extinsă a averii”, a menţionat Andrei Năstase.

„După finalizarea reformei de pensionare şi crearea unui sistem robust şi sustenabil, toate mijloacele menţionate vor fi redirecţionate spre bugetul de stat. Noi de trai decent avem  nevoie, nu de sisteme ideologice şi geopolitice”, a conchis preşedintele Platformei DA.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri