20.5 C
Chișinău
vineri, 1 iulie, 2022

Andrei Năstase: „Protestele pașnice sunt unica soluție legală de exprimare a voinței poporului”

Must read

Comentarii recente

În cadrul unui interviu acordat pentru www.oficial.md, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre evoluția situației politice în Republica Moldova, modificarea sistemului electoral, candidatura sa la Primăria capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

O.: În ultima perioadă Republica Moldova a trecut printr-o serie de evenimente politice de impact, cum ar fi modificarea sistemului electoral, reforma Guvernului, probabil urmează și unul sau două referendumuri. Per ansamblu, cum vedeți aceste evenimente?

A.N.: Aceste evenimente fac parte dintr-o agendă străină de interesele cetățeanului preocupat de nevoi de ordin social, economic, de siguranță, sub toate aspectele acesteia: securitate personală și pace, justiție, un loc de muncă bine plătit alături de familia reîntregită acasă. E un joc perfid al guvernanților, care își identifică soluții în propriul interes, pe care le prezintă și le promovează pe banii furați de la oameni ca pe reforme necesare. Toate sunt îndreptate spre menținerea actualei guvernări la putere în scopul de a-și proteja averile și libertatea.

O.: Chiar dacă Comisia de la Veneția a avut obiecții față de modificarea sistemului electoral, în Parlamentul Republicii Moldova acesta a fost adoptat cu votul a 74 de deputați din cei 77 prezenți în sală. Care ar fi, în opinia Dvs., motivul acestor acţiuni ale guvernării de la Chișinău care sunt în disonanţă cu recomandările partenerilor europeni?

A.N.: Discrepanța dintre motivația guvernanților și intențiile partenerilor europeni a existat întotdeauna din simplul motiv că ele nu sunt convergente, ci opuse. Cel mai mare pericol al modificării legislației electorale este că, astfel va fi închisă ultima „supapă” de libertate, de democrație și va fi instaurat un regim dictatorial, în cadrul căruia Plahotniuc și partenerii săi de moment să controleze în totalitate Republica Moldova și cetățenii ei. Altfel spus, schimbarea legislației electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate, contestată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, reprezintă un atentat direct la adresa democrației reprezentative din țara noastră și o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat. Pe când UE oferă bani generoși pentru reforma în justiție, aceasta stagnează de ani buni.

Ba mai mult, degenerează într-o și mai mare independență față de legi și devine și mai dependentă de oligarhia politico-mafiotă. Efectele finanțării occidentale ale justiției moldovenești, cetățeanul le vede spre regret, în confortul personal al unor judecatori și procurori corupți, pricopsiți cu salarii grase, proprietăți inestimabile și condiții de muncă mai mult decât suficiente, jignitoare pentru o întreagă societate, care este victima unor acte de justiție defectuoasă.

O.: Ați anunțat că veți continua să protestați împotriva sistemului electoral mixt. Credeți că aceste proteste vor schimba situaţia?

A.N.: Protestele pașnice sunt unica soluție legală de exprimare a voinței poporului. Evident, în țările civilizate orice protest este un semn clar de alarmă pentru guvernare și el nu poate fi pur și simplu ignorat. La noi acest exercițiu democratic este în ascensiune. Cu ajutorul acestui gen de manifestare a activismului civic am reușit să împiedicăm continuarea „jafului secolului”, am determinat regimul să publice raportul Kroll, am sensibilizat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova asupra crimelor politice și economice care sunt comise. În cazul sistemului mixt suntem determinați să nu cedăm și vom protesta atât cât este nevoie pentru a impune revenirea la sistemul anterior, cel proporțional, îmbunătățirea esențială a acestuia în beneficiul populației și nu a unui cerc restrâns de oligarhi și moguli.

O.: În baza noului sistem electoral mixt, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” va participa la următoarele alegeri parlamentare?

A.N.: Să nu anticipăm evenimentele. Noi vom insista mai întâi de toate pe abrogarea legii votului mixt. Plahotniuc a fost afectat enorm de amploarea mitingului din 30 iulie. E deranjat de faptul că mişcarea protestatară creşte, creşte revolta față de un stat capturat, fără justiţie, fără locuri de muncă, fără o siguranță personală și națională în ziua de mâine. Spre organizarea lor este îndreptat acum efortul nostru și estimăm că pe 17 septembrie, când se preconizează următorul protest, centrul capitalei ar putea să fie neîncăpător. Dacă însă Plahotniuc va insista în propria prostie și actorii politici, societatea civilă, instituțiile specializate în materie electorală și de apărare a drepturilor omului și printr-un larg consens, vor constata că alegerile sunt fraudate înainte de a fi declanșate, atunci participarea noastră nu ar face decât să legitimeze binomului Plahotniuc-Dodon și rămânerea lui la putere în pofida voinței oamenilor. Orice scenariu e posibil.

O.: Recent, Curtea Constituțională a anunțat despre neconstituționalitatea referendumului consultativ, inițiat de Președintele țării. Cum vedeți Dvs., acest răspuns al Curții în raport cu inițiativa șefului statului?

A.N.: Un atare referendum a fost de la bun început pus sub semnul întrebării pentru că Dodon, conștient de finalitate, a lansat ideea doar ca pe un mijloc de a acumula dividende politice pentru partid și nu efecte benefice pentru oameni și țară. E vorba de o crasă agramație juridică asupra căreia Platforma DA a arătat imediat după publicarea decretului. Pe lângă chestiunea ce ține de milliard și cea legata de numărul de deputați, Dodon a introdus și niște probleme inventate, lipsite la ora actuală de orice relevanță pentru societate, cu un caracter doar consultativ. Era și mai este nevoie de un elementar referendum legislativ, care ar fi produs reale efecte juridice obligatorii, cu o singură chestiune, cea legată de anularea legii miliardul furat pus în mod cinic pe spatele poporului.

Acum, după ce majoritatea parlamentară coruptă și șantajată de Plahotniuc, a adoptat legea sistemului electoral mixt, mai există și pericolul real ca UE să sisteze asistența macro-economică a Republicii Moldova. Referendumul lui Dodon ar fi o problemă, practic imposibil de realizat – acesta e un aspect. Celălalt ar fi din nou jocul duplicitar al lui Plahotniuc, care probabil s-a gândit să demonstreze europenilor „independența” Curții Constituționale pe de o parte și pe de alta să arate că el nu este de acord cu tot ce face Dodon, insinuând că binomul Plahotniuc-Dodon nu există. Or, jocurile acestea sunt desconspirate demult și nimeni nu mai crede în ele.

O.: De curând, ați adresat o scrisoare publică lui Dorin Chirtoacă. Ce a stat la baza deciziei de a scrie această scrisoare?

A.N.: Am scris-o pentru a încerca să protejez municipiul Chișinău în fața pericolului de a fi acaparat de către Plahotniuc. Din păcate la câteva zile distanță, tot ce am prevestit s-a adeverit. Faptul că acum el controlează primăria prin viceprimar este cert. Totuși, dacă Chirtoacă ar fi acceptat sfatul meu de a-și da demisia, un eventual scrutin ar fi oferit șanse candidaților merituoși, necorupți, demni, să acceadă la cârma orașului și să-l gestioneze în interesul oamenilor, al chișinăuenilor. Acum Chirtoacă, fiind suspendat din funcție, alegerile sunt imposibile conform legii și Plahotniuc va opera fără jenă prin viceprimari șantajabili, PL-ul fiind dat la o parte fără prea mari scrupule. L-am avertizat despre lucrul acesta pe Chirtoacă, dar nu a vrut să audă, făcând și de această dată jocul tandemului Plahotniuc-Dodon, ignorând vrerea celor care l-au ales, dând cu piciorul în încrederea chișinăuenilor, una legată de declaratele principii pro-europene ale edilului. Iată că Chirtoacă a trădat principiile și oamenii, iar prin nedorința sa de a demisiona a oferit capitala mafioților. A fost, dacă putem spune așa, bomboana de pe coliva sa politică.

O.: În cazul unor alegeri anticipate locale, Dvs. ați fi tentat să candidați la Primăria capitalei?

A.N.: Marele meu interes, și cred că lumea bună vede acest lucru, e ca orice cetățean să fie reprezentat cu demnitate, iar în speță orice chișinăuian să aibă un primar vrednic, capabil să soluționeze problemele urbei, să o apere de ingerințele unor sus-puși corupți cu pofte exagerate, să aibă capacitatea de a lucra cu proiecte europene, cu agenții economici autohtoni și investitori străini în beneficiul cetățenilor. Vă asigur că Platforma Demnitate și Adevăr ar propune un asemenea candidat pentru alegerile locale, care ar corespunde tuturor rigorilor, ar fi o persoană neșantajabilă, ar activa în baza valorilor democratice și ar avea calități administrative de excepție.

O.: În ultima perioada subiectul problemei transnistrene se bucură de un mare interes, atât din partea guvernării de la Chișinău, cât și a Federației Ruse. Unii vorbesc chiar despre posibilitatea unui nou război pe Nistru. Dvs. ce părere aveți?

A.N.: Și această problemă a fost adusă pe ordinea de zi în mod deliberat în cadrul jocurilor politice ale lui Plahotniuc și Dodon pentru a sustrage atenția de la votul mixt, de la protestele împotriva acestora și pentru a forța mâna instituțiilor europene să-i dea bani lui Plahotniuc de frica lui Dodon.

Vladimir Plahotniuc, coordonatorul regimului, face totul pentru a provoca un nou război la Nistru. El face acest lucru ştiind că nici personal, nici anturajul său sau al lui Dodon nu vor participa și cu atât mai puțin ar participa progeniturile lor. În nebunia lui, el crede că tinerii noștri și occidentul ar interveni de partea sa. Intenția lui Dodon, de a decora militarii ruși și transnistreni cu distincții de stat a fost o invenție de-a lui Plahotniuc în același context. Dodon mereu va face ceea ce i se spune – va pedala tot mai isteric pe imaginea sa de sperietoare pro-rusească pentru a-l ajuta pe „pahanul” său să manipuleze partenerii de dezvoltare. Plahotniuc are nevoie de imaginea aceasta pentru a-şi continua filmul horror despre pericolul geopolitic, în încercarea sa de a-i minți a câta oară pe europeni, inducând ideea perfidă că votul mixt este o nimica toată în raport cu ameninţarea deturnării cursului european al RM, pe care el, chipurile îl reprezintă.

O.: Și declararea lui Rogozin persona non-grata cum se înscrie în această logică?

A.N.: Declararea lui Rogozin persona non-grata face parte din spectacolul geopolitic Plahotniuc-Dodon, repet, girat de Moscova. E o reacție butaforică, mult întârziată a guvernării, emisă doar după ce scrisoarea pe care am făcut-o publică a ajuns la Bruxelles. Amintesc aici ceea am spus acasă, la Bruxelles și i-am scris și lui Rogozin când a decis să se frăsuiască public, dând impresia că nu cu el și cu regimul separatist de la Tiraspol s-ar fi înțeles Plahotniuc să jefuiască moldovenii prin sistemul energetic.

Şi Dodon, şi Plahotniuc, și Rogozin au ştiut din timp că avionul în care va veni la Chișinău va trebui să zboare pe alături. S-a făcut o înțelegere că de-acum încolo o vreme nu va mai veni Rogozin la Plahotniuc și Dodon, vor merge ei la Moscova, fără obstacole, așa cum venea și Rogozin la Chișinău până la intervenția Bucureștiului. Iată de ce, odată ajunsă la guvernare, Platforma DA nu va anula această decizie, dacă nu va fi deja anulată. Noi o vom suplimenta cu sancțiuni de ordin punitiv, inclusiv penal și la adresa complicilor lui Rogozin din Moldova.

O.: Cum vedeți evoluția situației politice în următoarea perioadă în Republica Moldova?

A.N.: Ne așteaptă o perioadă deloc ușoară. Cu cât mai puternică va fi presiunea populară, cu atât mai rău se vor zvârcoli Plahotniuc, Dodon și camarila lor pentru a supraviețui, pentru a-și păstra averile și libertatea. În ceea ce ne privește, nu vom ceda, nu vom renunța la luptă pentru scoaterea țării din captivitate. Dimpotrivă, vom fortifica partidul, vom lărgi structurile teritoriale nu numai aici, ci și în diaspora. Noi nu avem ce pierde, avem doar de câștigat. În septembrie vom ieși cu un nou protest, mai masiv, mai viguros. Vom transpira și în continuare pentru o Moldovă în care să vrei să trăiești.

Vom continua dialogul cu partenerii de dezvoltare, cărora nu vom obosi să le explicăm situația reală din țară și că programul de asistență macro-economică servește de fapt un regim polițienesc și autoritar, nu oamenii. Iar oamenii se deșteaptă și împreună cu ei facem istorie, nu doar politică.

Mihaela Conovali

Sursa:oficial.md

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri