12.7 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

Andrei Năstase: „O modificare a sistemului electoral va îndepărta RM, pentru decenii, de Uniunea Europeană şi o va împinge către Est”

Must read

Comentarii recente

andrei nastaseO modificare a sistemului electoral va îndepărta Republica Moldova pentru foarte mulţi ani, pentru decenii, de Uniunea Europeană şi o va împinge către Est, către Uniunea Euroasiatică. UE trebuie să se disocieze la modul cel mai clar, cel mai evident de această guvernare coruptă, controlată de Plahotniuc şi de partenerul său mai nou, Dodon.

Declaraţiile aparţin preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Uniunea Europeană trebuie să revină la rolul său activ în Republica Moldova, pentru că a investit foarte mulţi bani, foarte multe speranţe. Şi ar trebui să urmărească ca toate investiţiile făcute până acum să nu se năruie. Uniunea Europeană trebuie să intervină, ori de câte ori există derapaje antidemocratice, ori de câte ori cineva încearcă să utilizeze în interese personale şi de grup instituţiile naţionale şi europene. Aici cel mai important lucru este să oprim, prin eforturi comune, instalarea la Chişinău a unui regim autoritar. Şi acest lucru se face prin modificarea sistemului electoral”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA afirmă că partenerii europeni deţin mai multe mecanime de presiune asupra oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Sunt mai mult decât sigur că o anchetă internaţională în ce priveşte furtul miliardului şi a spălătoriei mafiei ruseşti de peste 20 de miliarde de dolari ar fi un mecanism bun de presiune asupra lui Plahotniuc şi a acoliţilor săi, care sunt adevăraţii beneficiari ai acestor crime. Aceasta ar fi o modalitate”, a menţionat Andrei Năstase.

A doua modalitate ar fi condiţionalitatea sau condiţionarea mult mai dură, mult mai drastică a finanţării Republicii Moldova, a adăugat liderul mişcării protestatare.

„Pentru că, dacă pe plan extern finanţarea sau dezlegarea finanţării de către FMI este privită foarte şi foarte lejer, în Republica Moldova cetăţenii îşi dau seama că, după o perioadă de graţie de doi, trei, cinci ani de zile, vor trebui să plătească banii pe care îi cheltuie o guvernare coruptă, o guvernare hoaţă, o guvernare cleptocratică. Iată de ce Uniunea Europeană are, din punctul meu de vedere, suficiente pârghii pentru a influenţa guvernarea de la Chişinău să lase Republica Moldova pe făgaşul normalităţii, pe făgaşul integrării europene şi să nu o îndrepte către Uniunea Euroasiatică”, a accentuat liderul Platformei DA.

Sursa:jurnal.md

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri