andrei Nastase nm„În spatele decoraţiunilor spectacolului geopolitic, Dodon şi Plahotniuc distrug ţara”

Interviu realizat de NewsMaker cu liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. 

– Pe fondul opoziţiei între coaliţia de guvernare şi preşedinte, opoziţia extraparlamentară a dispărut din vizorul public. Cu ce se ocupă acum partidul dvs.?

– Este o opoziţie mimată. Probabil, reieşind din faptul că 90% din media e controlată de Plahotniuc, cuiva i s-a creat impresia că nu suntem vizibili. Dar noi muncim intens. Ca şi orice partid, după cursa prezidenţială am lucrat la greşeli şi am analizat situaţia social-politică din ţară, ca să determinăm principalele obiective. În afară de aceasta, vrem să ajungem pe arena politică internaţională şi ne pregătim să intrăm în marea familie a Partidului Popular European, valorile căreia le împărtăşim.

În ceea ce priveşte sarcinile prioritare în politica internă, suntem decişi să nu admitem adoptarea sistemului electoral mixt. Totodată, am înaintat o serie de revendicări către preşedinte şi către majoritatea parlamentară. Preşedintelui i-am propus să iniţieze anularea legii privind întoarcerea miliardului furat din contul cetăţenilor, precum şi anularea legii privind majorarea vârstei de pensionare.

La fel, i-am propus şefului statului să se clarifice cu schema criminală de procurare a energiei electrice printr-o firmă căpuşă din regiunea transnistreană, din cauza căreia cetăţenii RM sunt jefuiţi, în timp ce Plahotniuc şi Şevciuc se îmbogăţesc. Acest lucru creşte artificial datoria noastră la gazul rusesc. Însă deocamdată preşedintele este mult mai preocupat de înlocuirea drapelelor şi limbilor, anularea Acordului de Asociere, federalizarea ţării şi tot ce divizează societatea. Iar în clounada geopolitică a lui Dodon şi Plahotniuc noi nu avem de gând să participăm. Plahotniuc are nevoie de Dodon pe post de sperietoare pentru Occident. Şi asta în timp ce, cum arată ultimele evenimente, relaţiile lui Dodon cu Plahotniuc au depăşit sfera politică şi au avansat în zona businessului murdar, legat de sectorul energetic.

– Ce aveţi în vedere?

– De asta trebuia să se ocupe procurorul general, dacă am fi avut o justiţie independentă. Unul dintre cele mai noi exemple – promovarea de către Dodon a omului lui Plahotniuc la şefia Moldovagaz. În afară de aceasta, urmează reparaţia clădirii Preşedinţiei din contul contribuabililor. Din câte ştiu eu, lucrările se vor efectua prin nişte scheme financiare dubioase despre care s-au înţeles preşedintele şi coordonatorul. Vom lupta şi cu asta.

– În ce fel?

– La începutul lunii februarie, am avut congresul partidului, în cadrul căruia am stabilit priorităţile pentru perioada următoare. Vom acţiona ca un concurent politic serios, nu ca un actor în spectacolul regizat de Plahotniuc. La congres am decis să ne consolidăm eforturile la nivel local, ca să întărim organizaţiile teritoriale. Este important să luptăm cu regimul şi în teritoriu, pentru că în regiuni există „baroni locali” ai lui Plahotniuc şi Dodon, care se ocupă la nivelul lor cu ceea cu ce se ocupă Plahotniuc în Chişinău.

Categoric nu ne interesează retorica geopolitică, noi vrem ca cetăţenii să aibă acces la o justiţie echitabilă, la servicii medicale, locuri de muncă bine plătite, salarii şi pensii bune. Toate acestea le putem obţine conlucrând. De aceea, la congres am decis să iniţiem crearea unui pol antioligarhic al forţelor democratice, cu participarea altor formaţiuni politice şi a societăţii civile.

– Despre ce alte formaţiuni este vorba?

– Despre toate forţele politice care sunt într-adevăr democratice şi antioligarhice. Trebuie să unim toate forţele sănătoase împotriva regimului care îşi bate joc de oameni.

– Indiferent de orientarea geopolitică?

– Sigur. Pentru că în spatele decoraţiunilor spectacolului geopolitic, Dodon şi Plahotniuc distrug ţara. Platforma DA îşi va concentra eforturile ca să nu admită adoptarea legii privind liberalizarea capitalului şi amnistiei fiscală, precum şi pentru anularea legii prin care autorităţile au pus pe umerii cetăţenilor miliardul furat din sistemul bancar. Dacă Dodon nu va întreprinde nimic practic ca cetăţenii să nu achite miliardul furat, noi vom iniţia un referendum ca să fie anulată această lege. Şi sper să facem acest lucru împreună cu societatea civilă şi alte forţe democratice.

„Vom ieşi în stradă aşa cum a făcut toată România.”

– Anterior, premierul Pavel Filip a spus că probleme ce ţin de impozite şi buget nu pot fi scoase la referendum.

– Este o interpretare mincinoasă a lui Pavel Filip. Noi nu propunem să organizăm referendum pentru modificarea bugetului. Este vorba despre anularea unei legi antipopulare, la baza căreia autorităţile au prevăzut cheltuieli bugetare. Aşa cum această chestiune vizează interesele vitale ale tuturor cetăţenilor RM, sunt sigur că decizia trebuie luată prin referendum. Vom acţiona ca şi în 2016, când am colectat semnături pentru organizarea referendumului de modificare a Constituţiei. Şi atunci vom vedea dacă se tem de popor.

– Dar atunci aţi reuşit să adunaţi câte 20.000 de semnături doar în trei unităţi administrativ-teritoriale, iar potrivit legii e nevoie de jumătate din ele. Credeţi că acum veţi reuşi să îndepliniţi această prevedere?

– Condiţiile pentru organizarea unui referendum constituţional sunt mai dure. Noi propunem să organizăm un referendum republican legislativ. Pentru aceasta sunt suficiente 200.000 de semnături şi nu 360.000. Desigur, orice putere se va împotrivi organizării plebiscitului, dar noi nu vom ceda. Vom ieşi în stradă aşa cum a ieşit recent toată România.

– În România lumea a ieşit la proteste şi a obţinut ce a vrut. La noi oamenii tot au ieşit la proteste în masă când au aflat despre jaful miliardului. De ce protestatarii din România au reuşit să obţină îndeplinirea revendicărilor, iar cei din Moldova nu?

– De ce credeţi că noi nu am reuşit să obţinem nimic? Dacă pe 3 mai 2015 nu ar fi ieşit în stradă 50 de mii de oameni, atunci pe umerii cetăţenilor ar mai fi căzut 7 miliarde, aşa cum intenţiona Guvernul Gaburici. Din cauza protestelor Gaburici a demisionat. Un alt exemplu este raportul Kroll. Vă amintesc că acesta a fost făcut public sub presiunea protestelor. Proiectul de lege privind amnistia fiscală nu a fost adoptat până acum datorită faptului că PPDA doar a avertizat că vor fi organizate proteste, precum şi datorită criticilor dure din partea societăţii civile şi a instituţiilor internaţionale.

Protestele în masă din România au dus la anularea ordonanţelor privind modificarea codurilor penale din motiv că, în primul rând, statul lor nu este captiv şi există instituţii de drept independente şi depolitizate. În al doilea rând, protestele din România au fost susţinute la nivel internaţional. Reacţia la nivelul instituţiilor europene a fost dură, s-a spus şi despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni. La noi însă, partenerii europeni, la fel ca şi mulţi cetăţeni, sunt ostaticii retoricii geopolitice şi a tuturor sperietorilor posibile.

– Aţi spus că una dintre principalele obiective ale partidului este să nu admiteţi adoptarea sistemului electoral mixt, pe care o promovează de mult timp Partidul Democrat. De ce?

– Modificarea sistemului electoral în condiţiile statului captiv va ucide şi ultimele rămăşiţe de democraţie în Moldova. Gruparea criminală care se află acum la putere a discreditat sistemul multipartinic. În primul rând, a făcut-o Plahotniuc. Însă şi politicieni precum Mihai Ghimpu, de exemplu, au contribuit la asta. Sistemul mixt pe care îl promovează ei l-au testat deja în Găgăuzia. Toţi au făcut că democraţii au luat majoritatea acolo, având un rating de nimic în regiune. La nivel de ţară ei vor să facă acelaşi lucru. Prin şantaj, corupere şi filme porno ei vor să creeze o alianţă proplahotniucistă.

Noi însă avem o echipă puternică şi capabilă să ţină piept în această luptă inegală. Dodon are bani de peste hotare, Plahotniuc – din interior, plus el mai deţine controlul asupra procuraturii, poliţiei, resursele administrative şi 90% din mass-media, care, în primul rând, linşează liderii Platformei Demnitate şi Adevăr. Pe lângă asta, Dodon şi Plahotniuc conlucrează şi ne va fi mai greu să luptăm cu ambii. Dar, ca şi în campania prezidenţială, vom merge din casă în casă pentru a discuta direct cu oamenii.

– Cum poate opoziţia extraparlamentară să influenţeze real modificarea sistemului electoral în unul mixt?

– Dacă ei vor imita discuţii cu societatea civilă, noi vom face tot posibilul ca oamenii să înţeleagă că acest sistem se introduce în interesul celor care i-au jefuit în ultimii opt ani. Dacă va fi nevoie, desigur vom ieşi la proteste. Sperăm că ne vor susţine şi alte partide antioligarhice şi societatea civilă.

– Admiteţi participarea la proteste a formaţiunii „Partidul Nostru” şi a Partidului Socialiştilor, dacă ei, la fel, vor fi împotriva sistemului electoral mixt?

– Noi îndemnăm toate forţele antioligarhice să luptăm pe un front comun cu acest regim. Dar, evident, la noi s-a format o putere hibridă a lui Plahotniuc şi Dodon. De aceea participarea lui Dodon este exclusă. În acelaşi timp, susţinătorii socialiştilor şi democraţilor pot să protesteze faţă de noile prevederi, aşa cum s-a întâmplat în România, de exemplu, unde la mitinguri au ieşit şi cei care au votat pentru social-democraţii de la guvernare.

Cu siguranţă, niciodată şi sub nicio formă nu vom colabora cu Plahotniuc, aşa cum el nu este nici proeuropean, nici prorus şi, cu atât mai mult, nu este promoldovean. El este un mafiot care a capturat ţara. Doctrina lui politică este să jefuiască Moldova mai mult şi mai tare. Ţara nu are nicio perspectivă cu el la putere, decât perspectiva unui colaps total. În primul rând, asta trebuie să înţeleagă cât mai repede membrii PD. Adevăratele forţe antioligarhice nu vor face nicio coaliţie cu acest partid atât timp când este condus de invadatorul ţării.

Sursa:jurnal.md

(11 accesari)