13.2 C
Chișinău
miercuri, septembrie 29, 2021

Andrei Năstase: „Mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, proeuropene” (INTERVIU)

Must read

Comentarii recente

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre aderarea la PPE, ce principii au stat la baza deciziei Platformei DA şi PAS de a merge în comun în următoarele alegeri, ce strategie vor avea pentru următoarele alegeri parlamentare, dar şi despre alte aspecte importante.

– Platforma DA şi PAS au devenit membri ai PPE. Cât de lung a fost acest drum?

– Aderarea la PPE este un eveniment politic foarte important pentru cele două partide de opoziţie emergente. Întâi de toate, este o recunoaştere a potenţialului şi importanţei celor două partide de către cea mai puternică forţă politică din Uniunea Europeană. Astfel, prin această decizie, Platforma DA devine un actor activ al politicii europene, ceea ce este în avantajul nu doar al partidului, dar şi al cetăţenilor Republicii Moldova.

Chiar de la apariţia Platformei DA ca partid politic în 13 decembrie 2015,  Programul nostru a fost bazat pe valorile Partidului Popular European, accentuând suplinirea liberalismului cu o responsabilitate socială maximală, cu protejarea familiei şi tradiţiilor naţionale. Peste un an, la Congresul II al Platformei DA din 5 februarie 2017 a fost adoptată decizia de aderare la PPE şi la distanţă de fix zece luni am fost admişi.

Cel mai important element care a determinat obţinerea statutului de membru al PPE a fost în mod cert comportamentul şi parcursul nostru politic, şi anume faptul că Platforma DA reprezintă o emanaţie politică a mişcării protestatare, exprimată în cadrul Marii Adunări Naţionale şi a mitingului din 6 şi, respectiv, 13 septembrie 2015. Din acest punct de vedere, suntem consideraţi de partenerii noştri europeni ca un partid popular, pro-european care luptă activ pentru interesele cetăţenilor împotriva unui regim oligarhic şi mafiot.

În al doilea rând, a contat foarte mult potenţialul politic al Platformei DA care se exprimă prin structuri puternice în teritoriu, susţinerea din partea diverselor segmente sociale, reţea puternică şi activă de susţinători acasă şi în diaspora, capacităţi de mobilizare a cetăţenilor, inclusiv la proteste. Avem 36 de organizaţii teritoriale care asigură funcţionarea partidului la nivel naţional, precum şi organizaţii autonome de femei, seniori şi tineri.
Un alt factor important care a contribuit la accederea în marea familie europeană din punct de vedere politic şi doctrinar, îl constituie programul nostru  politic ambiţios, dar realist, implementarea căruia va permite salvarea şi dezvoltarea Republicii Moldova.

Acest program este în permanenţă completat cu iniţiative realiste şi populare, precum reforma alternativă sistemului de pensii, detenebrizarea, deofshorizarea şi demonopolizarea economiei, descentralizarea ţării şi consolidarea autonomiei locale, reformarea sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor, susţinerea businessului micro, mic şi mijlociu;  iniţiative anticorupţie cu aplicarea mecanismelor lustraţiei şi confiscării extinse a averilor dobândite ilicit, protecţia mediului şi a securităţii naţionale şi personale a cetăţenilor, etc.

Astfel, am demonstrat viziune politică coerentă şi echilibrată privind modernizarea Republicii Moldova şi integrarea în Uniunea Europeană, am arătat prin proteste şi alegerile de anul trecut o puternică susţinere populară, dar şi capacităţi organizatorice necesare unui partid. Am arătat că suntem o mişcare politică capabilă să asigure alternanţa la putere acestui regim oligarhic. Toate aceste elemente au fost definitorii pentru acceptarea noastră în PPE.

– La modul practic, ce va da Platformei DA şi PAS aderarea la PPE? 

– În termeni practici, sunt mai multe avantaje pentru noi. Din Partidul Popular European fac parte partide importante din statele membre UE,  exemple fiind CDU-ul din Germania condus de Merkel; PNL-ul românesc condus de Ludovic Orban. Acest fapt ne va ajuta să fim conectaţi la cei mai influenţi decidenţi din statele UE. Vom avea acces mult mai uşor la cele mai importante cancelarii europene. Vom avea mai multe posibilităţi de a aduce la cunoştinţa partenerilor noştri externi punctul de vedere de alternativă asupra situaţiei în Moldova.

Acest lucru este cu atât mai important, căci PPE deţine cele mai importante funcţii în cadrul instituţiilor UE, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene.

Aceste contacte le vom utiliza în interesul Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi, în special pe componenta integrării europene a ţării, dar şi a aprofundării cooperării economice cu statele UE.

– Ar putea juca vreun rol electoral în următoarele alegeri aderarea Platformei DA şi PAS la PPE? În genere, cât de receptiv este alegătorul din RM la afilierea internaţională a partidelor?

– Noi nu privim aderarea la PPE în termeni electorali. Important este că  acest statut de membru al PPE ne va ajuta să punem pe agenda instituţiilor europene subiecte legate de interesele Republicii Moldova, în principal privind susţinerea cetăţenilor noştri.

De asemenea, acest statut ne va ajuta să informăm mai eficient partenerii europeni despre situaţia exactă din Republica Moldova, în special ce ţine de derapajele regimului şi crimele comise de către guvernarea actuală împotriva propriului popor.

Pentru partidele care vor accede la putere după 2018, pentru Platforma DA şi PAS, acest statut va avea un impact direct asupra implementării obiectivelor de guvernare asumate de către noi în campania electorală. Prin urmare, beneficiarii principali ai aderării la PPE vor fi cetăţenii Republicii Moldova.

– Aţi putea deschide parantezele referitor la ce principii au stat la baza deciziei Platformei DA şi PAS de a merge în comun în următoarele alegeri? 

– Relaţiile dintre PAS şi DA au fost întotdeauna corecte, iar în campania prezidenţială din 2016, în baza unui parteneriat solid, chiar am reuşit să obţinem un rezultat bun. De asemenea, am cooperat foarte strâns în perioada luptei pentru menţinerea sistemului electoral proporţional. Ambele partide au participat activ la protestele organizate de societatea civilă. Am colaborat foarte strâns şi în procesul de comunicare cu reprezentanţii PPE, dar şi cu alţi parteneri europeni pentru a-i informa despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte participarea în comun la alegerile parlamentare, am agreat să acţionăm în spiritul reciprocităţii şi onestităţii, a echităţii şi parităţii. În acest moment, mai mult ca niciodată avem nevoie de consolidarea opoziţiei democratice, pro-europene. În contextul în care există o alianţă informală PD-PSRM cu obiectivul bine conturat al menţinerii la putere şi libertate a binomului Plahotniuc-Dodon, în situaţia când Plahotniuc susţine direct consolidarea unor partide populiste, pentru a nu dispersa voturile alegătorilor noştri, în calitate de reprezentanţi ai opoziţiei reale, nu avem altă soluţie decât crearea unui bloc, a unei liste comune care va realiza alternanţa la putere în 2018.

În acelaşi timp, blocul electoral nu înseamnă în nici un caz pierderea identităţii Platformei DA sau PAS. Noi vom rămâne partide independente, însă acum, mai mult ca niciodată nu avem dreptul să risipim voturile. Orice vot care nu va merge spre construcţia fundamentată de PAS şi Platforma DA riscă să-l avantajeze pe Plahotniuc.

– Aveţi deja anumite reacţii din interior şi din exterior referitor la decizia Platformei DA şi PAS de a merge în comun? Care sunt acestea, dacă sunt?

– Majoritatea alegătorilor noştri sunt mulţumiţi şi încurajaţi de decizia celor două partide. La fel şi partenerii noştri externi consideră ca doar uniţi putem pune capăt dezmăţului oligarhic. După ce am anunţat despre faptul că mergem împreună la alegeri, organizaţiile noastre din teritoriu şi Diasporă au şi început deja să colaboreze, să elaboreze strategii comune, ceea ce ne bucură foarte mult.

Simţim tot mai multă încurajare din partea oamenilor care speră foarte mult ca noi să reuşim câştigarea alegerilor parlamentare. Din acest considerent, noi nu avem dreptul să-i dezamăgim.

– Ce prevede agenda comună a Platformei DA şi PAS pentru perioada imediat următoare?

– După edificarea asupra mai multor mecanisme clare de colaborare, vom prezenta oferta noastră politică comună. Un alt element, extrem de important este pregătirea unui program electoral comun cu care vom participa la alegeri. De asemenea, vom începe o amplă campanie de mobilizare a cetăţenilor din ţară şi Diasporă în vederea implicării în alegeri. Va trebui să depunem eforturi extraordinare deoarece suntem într-o luptă inegală cu un regim oligarhic viclean, cinic care va utiliza orice mijloace pentru a se menţine la putere.

Aceste alegeri au o importanţă crucială. Avem o şansă istorică să salvam ţara de mafia lui Plahotniuc şi să redăm speranţa cetăţenilor în viitorul acestei ţări.

– Ce strategie veţi avea pentru următoarele alegeri parlamentare?

– După cum am mai spus, vom pregăti o ofertă politică comună cu care vom realiza alternanţa la putere. În ceea ce priveşte strategia noastră, în viitorul cel mai apropiat vom veni către cetăţeni cu un plan de acţiuni foarte concret care va arăta agenda noastră politică comună, inclusiv cea electorală.

Pe lângă pregătirea şi implementarea unei strategii electorale, în acest moment suntem preocupaţi cu unele lucruri grave care se întâmplă în ţară. Astfel, suntem datori să întreprindem mai multe acţiuni, printre care: anularea votului mixt,  determinarea guvernării de a publica raportul Kroll 2, renunţarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităţilor economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar; îndeplinirea tuturor celor 28 de condiţii, astfel ca Republica Moldova să poate obţine asistenţa macofinaniară din partea UE, salvarea râului Nistru de la pericolul distrugerii prin suspendarea negocierii Acordului de funcţionare a complexului hidroelectric nistrean, etc.

– Cine vor fi principalii oponenţi şi potenţialii parteneri ai PDA şi PAS în următorul scrutin?

– Principalii adversari sunt binomul PD-PSRM, sau mai bine spus tandemul Plahotniuc-Dodon. De asemenea, oponenţii noştri sunt şi cei care sub lozinci atractive, aparent apărătorii cauzei naţionale vor să intre în Parlament, după care vor face alianţă electorală cu Plahotniuc.
Principalii noştri parteneri în următorul scrutin vor fi cetăţenii Republicii Moldova care vor să trăiască într-un stat liber, democratic şi prosper.

Tribuna.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri