22.2 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Andrei Năstase: Mafia NU are orientare geopolitică; Dacă lui Plahotniuc îi va fi convenabil să renunţe la vectorul european pentru a-şi salva puterea, banii şi libertatea, o va face fără nicio ezitare

Must read

Comentarii recente

andrei 14 mai 2017Cetăţenii Republicii Moldova au de suferit din cauza obsesiei unui mafiot, care cu toate tentaculele încearcă să se ţină de putere, fără a face ceva bun pentru oameni, afirmă preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, cu referire la decizia Parlamentului European de a amâna negocierile privind asistenţa financiară de 100 de milioane de euro.

„Nimeni nu le reproşează ţărilor civilizate că nu finanţează Coreea de Nord, de exemplu. Or, noi mergem cu paşi rapizi spre dictatură şi Europa ne dă un semnal clar că deja înţelege acest lucru. Mai ales că regimul oligarhic speculează în permanenţă faptul că finanţarea din partea UE este un fel de recunoaştere de către comunitatea europeană a inexistentelor reforme de la Chişinău. Uniunea Europeană ne-a ajutat enorm! Şi ne ajută mereu. Dar acest ajutor trebuie condiţionat şi gestionat corect. Dacă Guvernul – oricare ar fi el – fură, minte, împovărează cetăţenii, atunci finanţarea externă trebuie suspendată până se va reveni la normalitate sau, cel puţin, să fie condiţionată foarte dur cu rezultatele reale ale reformelor, care sunt palpabile şi pentru cetăţeni”, a declarat Andrei Năstase într-un interviu pentru Tribuna.

Liderul Platformei DA a comentat şi declaraţiile autorităţilor care au acuzat opoziţia antioligarhică de amânarea negocierilor privind ajutorul de 100 de milioane de euro din partea UE.

„Rolul meu şi al colegilor mei din opoziţia antioligarhică şi societatea civilă a fost de informare corectă şi exhaustivă a demnitarilor şi înalţilor funcţionari de la Bruxelles şi din alte capitale ale lumii despre crimele politice, economice, sociale ale regimului Plahotniuc. Dacă spusul lucrurilor pe nume conduce la suspendarea finanţării din partea UE, înseamnă că lucrurile în Republica Moldova merg foarte prost, oamenii au de suferit, iar integrarea europeană devine un mit”, a spus Andrei Năstase.

În context, preşedinte Platformei DA a menţionat că actualul regim poate renunţa formal la cursul pro-european în orice clipă, indiferent de existenţa finanţării din partea UE.

„Actuala guvernare nu este nici proeuropeană, nici democratică. Declarativ, da, realmente, nu! Actualul regim poate renunţa formal la cursul pro-european în orice clipă, indiferent de existenţa finanţării din partea UE. Mafia nu are orientare geopolitică şi se ghidează în activitatea sa exclusiv de interesele financiare. Altfel cum putem explica atacurile raider, spălătoria rusească de 30 de miliarde de dolari, furturile de sute de milioane de lei, pe care le-am deconspirat încă în perioada 2011-2014, peste 150 mln. reuşind să le salvez. Dacă la o anumită etapă pentru Plahotniuc va fi convenabil să renunţe la vectorul european pentru a-şi salva puterea, banii şi libertatea, el va face acest lucru fără nicio ezitare. Mai ales că are şi o înţelegere cu Dodon, iar oamenii şi ţara pentru ei nu contează”, a menţionat preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.

Potrivit lui Andrei Năstase, de facto, regimul a renunţat deja la cursul european, „după ce în mod fariseic şi cinic a susţinut din toate punctele de vedere candidatura Moscovei la funcţia de Preşedinte, după ce a fraudat alegerile în favoarea lui Dodon”.

„Important este ca în momentul cotiturii geopolitice în Moldova să existe o opoziţie puternică pro-europeană şi anti-oligarhică, capabilă să nu admită o asemenea manevră. Iată de ce mai este vital să nu admitem instaurarea în ţara noastră a unui regim autoritar, care va strangula orice opoziţie reală”, a conchis Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri