andrei suaLiderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut ieri o serie de întrevederi cu oficiali americani şi grupuri de experţi în domeniul social-politic, în cadrul cărora a fost analizată criza creată de actualul regim de la Chişinău. 

Unul din punctele strategice din agendă a fost şi Congresul Statelor Unite ale Americii. La Capitol Hill, Andrei Năstase a discutat cu un grup de congressmani şi persoane cheie din Congresul SUA despre situaţia social-politică din Moldova, despre eforturile Platformei DA de consolidare a unei opoziţii democratice veritabile, cât şi despre iniţiativa lui Andrei Năstase de înaintare a unui candidat comun în cadrul alegerilor prezidenţiale din Moldova. Înalţii demnitari au salutat deciziile Platformei DA şi au încurajat menţinerea aceloraşi principii democratice nobile, în pofida tuturor încercărilor anumitor grupuri de interese de a le împiedica.

Andrei Năstase a fost invitat şi la German Marshall Fund, organizaţie specializată pe cooperare transatlantică ce susţine lideri din societatea civilă din zona balcanică, ce pot crea iniţiative democratice şi au potenţialul de a construi un stat de drept veritabil şi instituţii de stat funcţionale. Liderii GMF au apreciat experienţa juridică a lui Andrei Năstase şi poziţia intransigentă în faţa politicienilor corupţi, demonstrată în timp prin iniţiative neobişnuite pentru societatea moldovenească.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a purtat un dialog şi cu Glen Howard, preşedintele fundaţiei Jamestown, instituţie internaţională de cercetare care, printre altele, a avut o contribuţie directă la căderea regimului Ceaşescu prin susţinerea celor ce au deconspirat mecanismele interne, antidemocratice şi antipopulare ale autorităţilor.

„Sunt copleşit de susţinerea unanimă a experţilor şi demnitarilor americani şi mă conving o dată în plus că partenerii noştri de dezvoltare susţin mişcarea protestatară din Moldova şi încurajează oamenii din Moldova să nu le fie frică, să depună eforturi în a-i informa corect pe cei care nu au acces la cele 15% de presa liberă, să nu se mai lase manipulaţi de paradigma geopolitică şi să susţină pe cât posibil orice efort de promovare a valorilor democratice. Pentru că, la 25 de ani de independenţă, Moldova se află la o răscruce istorică, iar cel mai mare adversar nu este atât guvernarea coruptă, ci oboseala şi starea de lehamite a societăţii. Trebuie să ne maturizăm, să punem interesele ţării mai presus de orice, şi să ne unim”, declară liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md

(1222 accesari)