nastase andrMoldova are ce învăţa de la Nigeria. Autorităţile statului african au anunţat că au recuperat nouă miliarde de dolari, bani furaţi anterior din sectorul petrolier de către mai multe persoane, inclusiv de funcţionari din fosta guvernare. Asta după ce preşedintele ţării a solicitat ajutorul Statelor Unite şi al Marii Britanii.

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr le-a sugerat demnitarilor moldoveni încă acum opt luni să urmeze exemplul Nigeriei.

În cadrul unui forum cu participarea guvernanţilor, societăţii civile şi a mişcării protestatare, care a avut loc în octombrie 2015, Andrei Năstase a citit un manifest cu mai multe revendicări populare, printre care recuperarea miliardelor furate şi pedepsirea celor vinovaţi. În context, el a îndemnat conducerea ţării să preia experienţa Nigeriei, care nu s-a sfiit să ceară ajutor internaţional.

Sugestia nu a fost comentată atunci de către autorităţi. Între timp, Nigeriei i-a reuşit. Şi asta datorită preşedintelui Muhammadu Buhari, ales anul trecut în mare măsură datorită promisiunilor sale de luptă împotriva corupţiei şi recuperării banilor furaţi din sectorul petrolier. Astfel, în decursul unui an, din mai 2015 până în mai 2016, au fost recuperaţi bani şi active în sumă de 9,1 miliarde de dolari, după ce a fost solicitat ajutor din Occident.

Se întâmplă în condiţiile în care în momentul preluării puterii, Buhari a declarat că vistieria statului era practic goală. Autorităţile au refuzat să divulge numele persoanelor şi companiilor de la care au fost sustraşi banii, invocând motive legale. Totodată, Guvernul de la Abuja informează că recuperarea resurselor financiare furate continuă şi urmează să fie restituite alte 321 de milioane de dolari, care se află acum în Elveţia, Marea Britanie, SUA şi Emiratele Arabe Unite. În Moldova, la doi ani de la comiterea jafului de miliarde din sistemul bancar, ancheta bate pasul pe loc. Acum o lună, premierul Pavel Filip a declarat că ştie câţi bani ar fi fost recuperaţi, dar că nu oferă detalii.

De menţionat că Nigeria a reuşit această performanţă chiar dacă indicele perceperii corupţiei în această ţară, potrivit celui mai recent raport al organizaţiei Transparency International, este mai înalt decât în Moldova. În 2015, Nigeria s-a situat pe locul 136 din 168 de state, iar Moldova – pe locul 103.

Sursa:jurnal.md

(17 accesari)