18.9 C
Chișinău
miercuri, 10 august, 2022

Andrei Năstase, în presa din România: „Cuplul Plahotniuc – Dodon sufocă Republica Moldova”

Must read

Comentarii recente

La graniţa de Est a Uniunii Europene şi NATO există un stat capturat de mafie şi acesta e Republica Moldova. Beneficiarul, un proxenet intrat pe uşa din dos în politică, tratează o societate tot mai deşteptată ca pe o gloată oarbă, fără memorie, pe care tot el şi slugoii săi au reuşit de-a lungul timpului să o prade şi sărăcească şi pe care o intoxică zilnic prin canalele sale propagandistice.

Vladimir Plahotniuc e o canalie politică rară, care s-a născut cu întârziere, într-o altă epocă decât specimenele asemănătoare lui. După ce a jefuit ţara de miliardele acumulate prin sacrificiu de mai multe generaţii, şi-a tras recent drept colac de salvare (pentru a forţa mâna Europei să-i dea bani) un preşedinte-sperietoare geopolitică şi, având toată puterea de decizie şi o justiţie putred de coruptă, stagnează şi în continuare dezvoltarea acestui stat, sărăcind şi umilind nişte oameni de-o cumsecădenie rară.” Este opinia lui Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA (Demnitate şi Adevăr”, inserată într-un amplu interviu publicat astăzi de ziarul Cotidianul din România.

Interviul cuprinde mai multe aspecte ale situaţiei social-politice, printre care derapajul democratic din Republica Moldova şi noţiunea de stat captiv, în care s-a pomenit aceasta.

„Profitând de răbdarea noastră proverbială, regimul Plahotniuc, în mod metodic, a urmărit jefuirea acestui stat, falimentarea lui de drept şi financiară. Acest regim a reuşit să spele zeci de miliarde de dolari, să devalizeze prin atacuri raider proprietăţi de stat şi private, să condamne la comandă victimele, iar pe unele să le şi îngroape pe ascuns, după o vânătoare de mistreţi. Suntem conştienţi de faptul că acest regim criminal nu va accepta vreodată o misiune Europlex, un procuror integru, o justiţie reformată. E bine că în urma discuţiilor şi întrevederilor noastre acest lucru este înţeles de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care, iată, conştientizează că sunt minţiţi, că investesc în reforme false, mimate, că investesc milioanele de euro ale contribuabililor europeni şi americani în menţinerea unui regim criminal, care speculează cu sintagma guvern proeuropean”, spune liderul Platformei DA.

Andrei Năstase s-a referit şi la intenţia PDM şi PSRM de a schimba actualul sistem electoral proporţional: „Introducerea unui sistem electoral majoritar pe circumscripţii uninominale sau a unui sistem electoral mixt nu urmăreşte altceva decât crearea premiselor pentru ca un singur partid, PDM, condus de oligarhul cu un antirating ce depăşeşte 90%, pasibil de grele pedepse penale pentru furtul secolului şi spălătoria de zeci de miliarde ale mafiei ruseşti, să rămână la putere prin fraudă, corupere, manipulare şi după alegerile din 2018”.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a specificat că „uninominalul funcţionează în Marea Britanie, dar acolo funcţionează de secole… Potrivit experţilor, s-a constatat că sistemul uninominal este profund viciat în ţările postcomuniste în care nu s-a finalizat procesul de construcţie a instituţiilor statului de drept. S-a constatat că sistemul uninominal a contribuit la injectarea în campaniile electorale a unor resurse financiare colosale de provenienţă dubioasă, a întărit rolul baronilor şi oligarhilor locali, a stimulat succesul unor forţe populiste, a generat un traseism politic fără precedent în forurile legislative, a compromis şi corupt clasa politică în proporţii inacceptabile. Şi nimic nu poate compromite mai grav procesul de integrare europeană, procesul de consolidare a statului de drept şi de modernizare a ţării noastre, decât perpetuarea la putere a unei oligarhii criminale pretins proeuropene şi care promovează o retorică geopolitică agresivă”.

Optând pentru păstrarea şi îmbunătăţirea actualului sistem electoral, Andrei Năstase menţionează că „intenţia de schimbare a legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate, contestată de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, reprezintă un atentat direct la adresa democraţiei reprezentative din ţara noastră şi o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat. În cazul unor alegeri parlamentare în baza sistemului uninominal sau mixt, democraţia nu va mai avea nicio şansă”.

Susţinând că Republica Moldova ar trebui să aibă relaţii reciproc avantajoase cu Rusia, Andrei Năstase subliniază că: „acestea au fost compromise de Igor Dodon prin isterizarea şi monopolizarea lor. Dodon vrea să dea de înţeles că el şi numai el poate deschide vămile Rusiei, că el şi numai el poate ajuta cetăţenii moldoveni ajunşi să muncească cu sutele de mii în Federaţia Rusă. Lucrurile nu sunt tocmai aşa. Dodon nu a rezolvat nicio problemă serioasă cu Federaţia Rusă, deşi a trepădat la Moscova de câteva ori de la învestire. Ceea ce poate face Dodon e să mintă şi să promoveze interesele oligarhului. Avem impresia că Dodon a devenit ambasadorul de buzunar al lui Plahotniuc în Rusia. Prima dovadă e că omul de buzunar al lui Plahotniuc, Vasile Botnari, a ajuns şef la MoldovaGaz datorită insistenţelor lui Dodon şi în schimbul unei funcţii de director la ChişinăuGaz pentru un apropiat al său”.

În ceea ce ţine de relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova liderul Platformei DA (Demnitate şi Adevăr) îşi doreşte o relaţie specială cu Guvernul şi Preşedenţia României, cu care să poată discuta despre “oportunitatea sau inoportunitatea acordării de resurse financiare unui regim criminal care a compromis parcursul nostru european”.

Andrei Năstase mai spune că „statul român nu a influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova” şi nu a pus umărul la victoria lui Dodon de la prezidenţiale. Cel care „l-a uns pe Dodon cu toate alifiile, contribuind decisiv, cu resurse administrative, financiare, umane, mediatice şi de alt gen, la înscăunarea acestuia” este oligarhul Plahotniuc, afirmă politicianul.

Totuşi, referindu-se la legăturile dintre Plahotniuc şi anumiţi demnitari şi oficiali ai statului roman, Andrei Năstase specifică: „Unii dintre ei au fost oaspeţi la televiziunile sale de linşaj, la hotelurile sale împânzite cu camere de luat vederi. De asemenea, individul a beneficiat de consultanţă şi spălare de imagine din partea unor vedete de la Bucureşti. Nu pot să nu mă refer şi la echipa de mercenari de presă care s-a înregimentat în holdingul teroristo-mediatic al Uzurpatorului, atacând zi şi noapte liderii mişcării protestatare, opoziţia proeuropeană şi antioligarhică, sprijinind făţiş guvernarea antipopulară şi cleptocratică.”

În final, vorbind despre posibilitatea acţionării în judecată a lui Adrian Candu, care susţine că liderii partidelor emergente au încercat să influenţeze blocarea finanţării Republicii Moldova de către UE, Andrei Năstase spune: „Nu mă preocupă PR-ul ieftin cu implicarea instanţelor de judecată controlate de naşul mafiei şi al lui Candu, Vladimir Plahotniuc. Raspunderea lor politică, civilă şi penală, cu confiscarea largă a averilor ilicit obţinute, obligatoriu va surveni în momentul depolitizării şi eliberării din captivitate a procuraturii şi justiţiei, o prioritate pentru mine şi Platforma DA.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri