andrei nastase jurnalÎntr-un interviu pentru Europa Liberă, Andrei Năstase, liderul mişcării protestatare, a vorbit despre iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr care îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să-l denunţe pe oligarhul Vladimir Plahotniuc la Direcţia Naţională Anticorupţie a României, pentru a impulsiona o investigaţie internaţională a jafului din băncile moldoveneşti.

Europa Liberă: Aţi cerut, dle Năstase, DNA-ului românesc să-l tragă la răspundere penală pe Vlad Plahotniuc pe care îl calificaţi ca fiind „organizator şi beneficiar efectiv” al furtului bancar. Dar acest lucru nu se va întâmpla?

Andrei Năstase: „De ce credeţi că nu se va întâmpla?”

Europa Liberă: Pentru că aceste demersuri, chiar dacă sună bine pentru urechea unor oameni care au cerut anterior DNA-ului „să treacă Prutul”, nu au cum la modul practic să aibă loc din moment ce infracţiunile la care pretindeţi că le-a săvârşit această persoană nu s-au produs pe teritoriul României?

Andrei Năstase: „Legea română poate fi aplicată şi unor infracţiuni săvârşite în afara teritoriul României, dacă au fost săvârşite de un cetăţean român, aşa cum spune art. 9. Iar după cum bine ştim, individul pe nume Plahotniuc, uneori şi Ulinici, are şi cetăţenie română, după cea rusă. Deci, nu aş fi atât de sceptic cum păreţi Dvs. că nu se poate investiga. Se poate investiga, dar important este să se vrea, să existe voinţă politică, să existe voinţă chiar juridică. Platforma Demnitate şi Adevăr s-a preocupat în permanenţă şi a venit cu ideea că o investigaţie internaţională poate conduce la recuperarea miliardelor furate de la cetăţenii ţării în condiţiile în care instituţiile de drept din Republica Moldova sunt capturate anume de cel care pare a fi beneficiarul mare al acestui furt.

Iată de ce după ce mai multe organizaţii nonguvernamentale, societatea civilă din Republica Moldova a făcut apeluri către instituţiile internaţionale de investigaţie să investigheze acest furt, personal am venit cu această iniţiativă, am făcut o adresare către cetăţenii Republicii Moldova care au cetăţenii, fie a României, fie chiar şi a altor state să vină cu aceste demersuri către instituţiile de drept din statelor lor.”

Europa Liberă: Şi Dvs. credeţi la modul real că instituţia condusă de Codruţa Kövesi ar putea să-l cerceteze pe Vlad Plahotniuc? Sau Procuratura Generală de la Bucureşti? Sau Serviciul Român de Informaţii?

Andrei Năstase: „Eu sunt sigur că o poate face, aşa cum am fost sigur atunci când, parţial din iniţiativa mea, a fost denunţat la Bucureşti Plahotniuc pentru deţinerea celor două cetăţenii şi acelor două identităţi. Dacă bine ne amintim, printr-o ordonanţă a instituţiilor din România, Plahotniuc a fost într-un fel declarat vinovat şi nu a fost sancţionat doar pentru faptul că în Republica Moldova acea faptă nu se sancţiona.

Aşa că precedente există bune, important să se vrea la Bucureşti. Iar eu cred că la Bucureşti există voinţă politică pentru a se face justiţie. Se vede foarte bine activitatea DNA-ului, se vede cum ajung miniştri, cum ajung deputaţi, cum ajung factori de decizie importanţi la puşcărie după ce DNA, iată, a procedat la nişte acţiuni foarte, foarte importante. Nu ştiu de unde vine scepticismul Dvs., dar eu sunt încrezător că se poate. Şi, dacă o asemenea anchetă este iniţiată în Statele Unite, de ce nu ar fi iniţiată în România, acolo unde v-am spus că Plahotniuc deţine şi cetăţenie, şi nu ştiu câte identităţi, doar el ştie.”

Europa Liberă: Nu cred că e vorba de scepticism, ci despre un lucru care cu greu poate fi perceput logic, de asta încercăm să-l clarificăm… De ce aceste instituţii nu ştiu nimic despre acest demers? Livia Săplăcan, de exemplu, o purtătoare de cuvânt de la DNA, ne-a spus că această instituţie nu a primit niciun denunţ şi mi-a cerut detalii despre când, cine şi cum pretinde că l-a depus ca să vină cu o reacţie?

Andrei Năstase: „În primul rând, vreau să vă spun că este vorba abia despre lansarea un ei iniţiative. Am prezentat un model de denunţ pe Internet, pe care orice cetăţean al Republicii Moldova să îl poate face şi aplica chiar pe site-ul instituţiei DNA. La prima mea ocazie, atunci când ajung la Bucureşti, voi depune şi eu acest denunţ sau acest demers.”

Europa Liberă: În calitate de cetăţean…

Andrei Năstase: „Da, sigur că da, pentru că cetăţenii fac denunţuri.”

Europa Liberă: Deci, denunţul Dvs. va fi unul din cele multe care speraţi să ajungă la DNA?

Andrei Năstase: „Din cele multe. Şi eu mă bucur că la Bucureşti deja există un grup de cetăţeni care au preluat această iniţiativă şi care au dat curs demersului meu sau invitaţiei mele de a depune la instituţiile României aceste denunţuri. Aşa că o poate face fiecare cetăţean al ţării noastre care deţine şi cetăţenia României şi nu este niciun fel de problemă. Atunci când vor ajunge aceste demersuri, denunţuri pe masa DNA-ului, DNA neapărat va trebuie să se expună asupra acestor lucruri, aşa cum s-a făcut şi în cazul identităţii duble.”

Europa Liberă: Dvs. afirmaţi că legea română prevede că poate să fie anchetate fapte ce nu au fost comise în jurisdicţia teritorială a României. Totuşi Dvs. sunteţi jurist, cunoaşteţi mai bine ca oricine că cel puţin în practicile uzuale infracţiunile se cercetează şi se penalizează pe teritoriul statului pe care au fost săvârşite?

Andrei Năstase: „Mă surprinde scepticismul Dvs. Vă dau un exemplu: art. 9 al legii penale române spune că „Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean român sau de către o persoană juridică română, dacă fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală a ţării unde a fost săvârşită, ori dacă a fost comisă într-un loc în care nu este supus jurisdicţiei nici unui stat”. Există precedente şi nici nu-mi pun problema dacă Plahotniuc şi-a ascuns furtişagurile din miliardul furat şi în România, dacă a făcut-o prin băncile din România – asta deja este de competenţa instituţiilor de drept române să o verifice. Cum se întâmplă, spre exemplu, în instituţiile din Statele Unite care au iniţiat o anchetă în momentul de faţă.”

Europa Liberă: Care nu este deocamdată confirmată oficială, haideţi să spunem lucrurilor pe şleau?

Andrei Năstase: „Nu vă este Dvs. confirmat, mie îmi sunt confirmate anumite lucruri şi de asta şi fac afirmaţiile.”

Europa Liberă: De către cine?

Andrei Năstase: „Deja am dreptul să-mi păstrez sursele, pentru că nu pot să le expun în condiţiile unui stat capturat în care mă aflu şi eu.”

Europa Liberă: Dar eu mă bazez pe surse oficiale, cum ar fi Ambasada Statelor Unite de la Chişinău, care a zis că nu are ştiinţă de vreo anchetă.

Andrei Năstase: „Dacă Ambasada Statelor Unite nu are ştiinţă, nu înseamnă că nu este iniţiată o anchetă şi nici nu este obligatoriu. Aţi văzut răspunsul Departamentului de stat care a spus că nu este obligat, potrivit legii americane, nici să afirme, nici să infirme. De asta: să avem puţină răbdare şi să vedeţi că această anchetă iniţiată în Statele Unite va avea şi finalizare din punctul meu de vedere.”

Europa Liberă: Să vorbim despre conţinutul acestui demers. Vă bazaţi depoziţiile împotriva lui Vlad Plahotniuc pe declaraţiile lui Mihail Gofman, fostul demnitar de la CNA, şi a lui Sergiu Sagaidac, fostul angajat de la Banca Socială. Ca avocat, nu puteţi să nu înţelegeţi că nimeni nu trage la răspundere pe cineva în baza unor astfel de declaraţii. E nevoie de o cercetare, de probe, de multe lucruri.

Andrei Năstase: „Anume la cercetare şi acumulare de probe am făcut eu îndemnul meu faţă de instituţiile abilitate din România. Anume ele trebuie să fie cele care să acumuleze aceste probe, iar la momentul potrivit fiecare dintre cei care le deţine, inclusiv eu, le pot prezenta instituţiei române, sau altor instituţii abilitate ale statului. Mă repet: să nu anticipăm evenimentele.

Am făcut acest denunţ pe care l-am prezentat opiniei publice, cetăţenilor Republicii Moldova care au şi cetăţenie română. Acum fiecare dintre noi este în drept să aplice sau să depună, sau să nu depună. Important este ca această iniţiativă să fie preluată de cât mai multă lume, pentru că foarte multă lume care a fost victimă a acestui furt a miliardului deţine şi cetăţenie română. Trebuie să profităm de faptul că deţinem cetăţenie română şi iată un motiv pentru care putem să ne bucurăm că în sfârşit DNA-ul ar putea „trece Prutul” la modul real, nu doar la modul declarativ sau nu doar la mitinguri şi acţiuni de protest.”

Europa Liberă: Eu înţeleg, dle Năstase, că aţi vrea ca cât mai multă lume să se asocieze acestui demers. Problema în viziunea mea este următoarea: sunteţi o persoană care pretindeţi că veţi schimba mentalitatea în Republica Moldova şi comportamentul clasei politice, dar veniţi cu iniţiative care lesne pot fi calificate ca populiste.

Andrei Năstase: „Fiecare le califică cum doreşte. Pentru mine important este finalitatea, iar finalitatea în acest caz sau în această speţă este să se producă o anchetă în România de către de o instituţie credibilă cum este DNA, iar vinovaţii de furtul miliardului să ajungă la puşcărie – iată care este finalitatea urmărită de mine. Nu este deloc populist, am făcut aceste lucruri de fiecare dată când am considerat oportun şi mi se pare că este puţin exagerat să spuneţi că sunt nişte acţiuni populiste.

Sursa:jurnal.md

(12 accesari)