platforma-20-decembrie-2016În loc să se adreseze instituţiilor internaţionale de investigaţie cu solicitarea de a interveni şi a aduce miliardele furate acasă, în loc să ceară alegeri anticipate pentru a schimba o putere compromisă iremediabil, urâtă de circa 90 la sută din concetăţeni, în loc să ia atitudine faţă de majorarea galopantă a preţurilor şi tarifelor, Igor Dodon şi-a făcut de lucru şi a semnat un decret de retragere a cetăţeniei moldoveneşti fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

Declaraţia îi aparţine preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi vine ca reacţie la decretul semnat astăzi de preşedintele Igor Dodon privind retragerea cetăţeniei RM lui Traian Băsescu.

Aşa cum declarasem anterior, Dodon îi poate retrage cetăţenia RM lui Traian Băsescu doar ilegal; doar prin concursul lui Plahotniuc şi al deputaţilor săi de buzunar. Astăzi, a şi făcut-o. Aflăm cu stupoare că preşedintele Dodon continuă să scindeze ţara şi cetăţenii acesteia, antrenându-se în jocuri puerile, de esenţă pseudo-geopolitică. Bine că n-a decretat şi deportarea acestuia, aşa cum procedau pe timpuri înaintaşii lui Plahotniuc, astăzi – deţinător al Ordinului Republicii, fără vreun disconfort pentru preşedintele geopolitic„, a menţionat Andrei Năstase.

Liderul PDA mai spune că gestul lui Dodon este nesăbuit şi inoportun, iar motivarea – pe cât de ridicolă, pe atât de gravă.

Afirmând că retrage cetăţenia lui Băsescu pentru că i-a fost acordată ilegal, Dodon se transformă în mod nepermis în instanţă morală şi de judecată. De asemenea, Dodon dă cu bâta în baltă când afirmă că Băsescu nu ar avea dreptul la cetăţenie, deoarece prin apelurile sale unioniste, ar fi atentat la „lichidarea statalităţii”. O asemenea abordare intră în contradicţie cu principiile fundamentale ale dreptului omului, în principal cu dreptul la libera exprimare şi dreptul la libertatea de convingere. Or, în asemenea caz, Dodon ar putea, ipotetic vorbind, să retragă cetăţenia tuturor cetăţenilor Republicii Moldova care se declară unionişti„, se spune în declaraţia lui Andrei Năstase.

Cât despre afirmaţia lui Igor Dodon precum că „Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalităţii RM prin anexare la România şi încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc”, liderul PPDA a menţionat:

Avocaţii lui Traian Băsescu vor putea combate cu uşurinţă aceste inepţii, deoarece în perioada mandatului său preşedintele Băsescu a militat public pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, proiect pe care Dodon de asemenea nu-l susţine. Astfel, pentru a salva statalitatea pe care Dodon o scoate la mezat prin proiecte geopolitice dubioase, sute de mii de moldoveni, care susţin parcursul european al ţării, ar putea rămâne fără cetăţenie. Aceste abuzuri vor face, conform declaraţiilor fostului preşedinte român, obiectul unui ruşinos proces judiciar pentru statul Republica Moldova„.

În context, Andrei Năstase a ţinut să-i reamintească lui Igor Dodon cele 6 iniţiative prioritare înaintate de Platforma DA, „iniţiative de care are nevoie ţara, şi nu de demagogia sa geopolitică, iniţiative care, deocamdată, nu au fost implementate decât parţial şi neconvingător”:

1. Să insiste pe iniţiativa legislativă privind anularea legii care impune cetăţenii să achite miliardele furate;
2. Să facă o solicitare în adresa serviciilor speciale din mai multe ţări privind anchetarea jafului bancar, a spălătoriei mafiei ruseşti prin intermediul justiţiei din R. Moldova, şi recuperarea miliardelor sustrase;
3. Să înainteze iniţiativa legislativă privind anularea majorării vârstei de pensii şi stagiului de cotizare.
4. Să întreprindă toate acţiunile legale, politice, sociale ce se impun pentru demiterea actualului procuror general şi desemnarea unui nou procuror general independent, profesionist, din afara zonei de influenţă a oligarhiei criminale.
5. Să nu promulge legea privind anularea capitalului şi stimularea fiscală.
6. Să vină cu iniţiativa legislativă privind demonopolizarea reală a pieţei mediatice, în special şi prioritar a celei audiovizuale, inclusiv prin trecerea imediată la televiziunea digitală.

(14 accesari)