andrei-pozaÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului „Platformei Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a vorbit despre procesul de colectare a semnăturilor, cînd vor decide cele trei partide cine este candidatul unic, cum poate Președintele declanșa alegerile parlamentare anticipate – dacă ajunge șef al statului, care vor fi primele trei decizii pe care le va lua, dar și pronosticurile sale privind evoluția situației politice în următoarea perioadă.

T.: Dle Andrei Năstase, sunteți în plin proces de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea dvs. în cursa electorală. Cum decurge procesul? De cît timp mai aveți nevoie pentru colectarea celor 15 mii de semnături necesare?

A.N.: Avînd experiența de colectare a celor peste 400 de mii de semnături pentru referendumul constituțional, grupul de inițiativă a reușit, încă acum cîteva zile, să acumuleze semnăturile necesare înregistrării mele în cursa prezidențială. Am preferat, însă, să nu se facă tam-tam din acumularea celor 15 000 de semnături necesare, precum circarii puterii. “Performanța” lui Plahotniuc și Ghimpu nu face parte dintr-un exercițiu democratic. Este o sfidare a legii și a bunului simț, o nouă batjocură față de cetățenii țării. Într-un stat de drept, aceste structuri administrative de comandă, de șantaj și corupere ar fi fost scoase din cursă.

T.: Ce urmează după ce depuneți semnăturile la CEC? Am în vedere faptul că, PPDA, PAS și PLDM au anunțat că vor avea un singur candidat… Apoi, un candidat comun – înseamnă și staff electoral comun? Cum, la modul practic, vedeți dvs. această colaborare?

A.N.: În ce privește candidatul comun, țin să reiterez că ideea am lansat-o chiar eu, încă în martie 2016, și consider că, astăzi, poate mai mult ca oricînd, avem nevoie de unificarea forțelor democratice și antioligarhice.

Această idee nu reduce totul doar la alegerile prezidențiale. Trebuie să avem un front comun, o echipă comună, un staff comun ca să oferim oamenilor o alternativă politică sănătoasă – așa cum au cerut oamenii la marele nostru protest din 13 septembrie, cînd s-a votat Rezoluția privind crearea unei alternative viabile guvernării criminale și pretinsei opoziții geopolitice. Am optat de la bun început pentru un tandem dintre Platforma Demnitate și Adevăr și PAS, dar și alte partide, societatea civilă, ca să venim cu un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, să alegem cea mai bună candidatură pentru un viitor Prim-ministru, să venim cu o listă comună de oameni profesioniști și integri pentru alegerile parlamentare și să identificăm cei mai buni oameni pentru un viitor Cabinet de miniștri.

T.: Totuși, cînd cele trei partide vor decide cine este acel candidat? Timp nu mai este atît de mult….

A.N.: Nu este secret că avem o colaborare bună cu experți și specialiști locali și internaționali, care ne-au și sugerat aceste criterii, avînd o vastă experiență democratică. Conferințe teritoriale comune cu ieșirea în fața oamenilor a potențialilor candidați, sondaje clasice și moderne, alte studii electorale, un congres comun al partidelor – parte a angajamentului de participare cu un candidat comun care ar încununa opera – acestea sunt mecanismele sugerate încă în primăvară de un important institut german, afiliat partidelor din familia popular europeană (PPE). Platforma DA le-a agreat și e firesc să fie așa, deoarece departajarea doar prin sondaje ar putea fi o capcană pentru ambii candidați, avînd de cîștigat fie guvernarea antipopulară, fie așa-zisa opoziție de factură geopolitică.

Cetățenii trebuie să știe pentru cine își vor da votul, să cunoască programele candidaților, să le aprecieze prestația. Eu sunt adeptul unor dezbateri publice cu participarea societății civile largi și a experților.

Vom utiliza mai multe mecanisme, astfel încît să fie înaintat candidatul cu cele mai mari șanse de câștig, care ar reprezenta un număr cât mai mare de cetățeni. Acest lucru trebuie făcut nu de dragul unor persoane, indiferent ce nume poartă, ci de dragul unei victorii pe care suntem sortiți să o obținem!

Am mai spus și cu alte ocazii că numele candidatului comun va trebui anunțat în cel mai oportun moment din campania electorală propriu-zisă, iar decizia va fi luată, inclusiv cu implicarea societății civile, ținîndu-se cont, întîi de toate, de voința populară.

T.: Care este sloganul dvs. în campania pentru prezidențiale? În cazul unui candidat unic, înțelegem că sloganul abia urmează să fie elaborat?

A.N.: Pentru că am decis să facem o campanie electorală pentru oameni și împreună cu ei, sloganul desemnat de echipa noastră este: „Andrei Năstase, Președintele Poporului”. Este un slogan pe care l-am elaborat acum cîteva săptămâni, după ce l-am absorbit din rîndurile oamenilor cu care m-am întîlnit.

În cazul în care vom avea candidatul unic – nu văd de ce ar trebui să-l modificăm. Este un slogan care exprimă cu adevărat intenția noastră de a da țării un președinte independent, curajos, al poporului și nu al unor grupări criminale, cum este cel de astăzi.

T.: Totuși, nu credeți că electoratul e un pic confuz în ceea ce ține de decizia de a vă înscrie în cursa și dvs. și Maia Sandu, ca ulterior unul să nu mai lupte pentru fotoliul de șef al statului? În acest caz, cine, în opinia dvs., are cele mai mari şanse de a învinge în lupta pentru Preşedinţia RM?

A.N.: Nu ar trebui să existe niciun fel de confuzie. Înregistrarea noastră a fost anunțată chiar de la bun început, altfel nu ar fi fost posibil să selectam candidatul cel mai bun, cel mai potrivit. Repet, este importantă nu doar funcția de președinte, ci și cea de prim-ministru, așa cum sugerează prestigioșii formatori de opinie Armand Goșu, Vladimir Socor sau Vitalie Ciobanu.

Indiscutabil, va fi propus cel care va avea cea mai mare susținere populară, cel care va convinge oamenii că ştie şi, mai ales, poate opri transformarea definitivă a ţării în SRL Partidul Democrat.

Instituția președinției, una dintre cele mai importante în stat, trebuie scoasă din captivitatea oligarhică și pusă în slujba întregii societății. Şi asta ar însemna primul act de demantelare a acestui sistem care sugrumă Moldova. Şanse de victorie au cei care sunt ataşaţi cu adevărat valorilor statului de drept, respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care au o poziţie intransigentă, demonstrată în timp, faţă de regimul oligarhic şi luptă pentru oameni, este aproape de oameni. Principalele arme în această luptă sunt adevărul şi demnitatea, iar principalele calităţi ale unui preşedinte ales de popor trebuie să fie integritatea, profesionalismul și curajul pentru a demonta acest sistem inuman.

Eu cred, cu tărie, că va cîștiga Președintele poporului.

T.: Dacă dvs. veți fi cel care veți lupta pentru funcția de Președinte. Ce scor electoral credeți că obțineți, ajungeți în turul II? Cine va fi concurentul dvs. principal? De ce? Cine va mai ajunge în turul II?

A.N.: Am toată convingerea că, susținut de aceste trei partide, de societatea civilă, de personalități din țară și de peste hotare, sunt capabil să cîștig primul tur de scrutin. Cel mai serios argument, însă, sunt oamenii din satele și orașele noastre, cu care mă întîlnesc zilnic.

Referitor la concurentul principal, consider că e vorba de Igor Dodon, un candidat perceput ca unul pro-rus, dar agreat și de oligarhul Plahotniuc, datorită unor vechi relații din perioada comunistă și nu numai. Sunt convins, însă, că în turul doi voi cîștiga duelul cu Dodon, cu atît mai mult cu cît nu mă voi baza pe sindromul tancurilor rusești, ci pe voturile cetățenilor, indiferent de culoarea politică, confesiune, apartenență etnică. E timpul să abandonăm vectorii geopolitici de care beneficiază unii politicieni în mod nemeritat, folosindu-se de imaginea unor personaje de top din afara țării. De fapt, în concluzie, este varianta cîștigătoare a acestor alegeri și m-aș bucura dacă partenerii noștri ar conștientiza cât mai repede posibil acest lucru.

T.: Cum poate Președintele declanșa alegerile parlamentare anticipate? Mai e o temă de actualitate?

A.N.: Acest deziderat se conţine şi în proclamația Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015. Nu este un moft, este un lucru cerut de popor, iar guvernarea trebuie să se resemneze în fața cetățenilor, nu să îi țină după garduri.  Am insistat dintotdeauna asupra alegerilor anticipate pentru schimbarea actualei clase politice, care nu mai este reprezentativă și care s-a compromis. Nu vedeți unde ne-au adus? Să fii pensionar în Moldova este o condamnare, tinerii pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun, să naști și să crești un copil este un act de curaj. Economia este la pământ, justiția este captivă, poliția coruptă, sistemul social este falit, iar cel medical – grav bolnav. Vă place așa țară? Cetățenilor nu le place. Și nici mie. Poate le place doar celor de la guvernare, ca sursă de venit permanentă din buzunarele oamenilor care trăiesc la limita sărăciei.

Iată de ce, președintele urmează să pună presiuni pe Parlament și Guvern, să scoată la iveală schemele și fărădelegile comise la comanda mediului politic. Actuala guvernare nu are suport popular, majoritatea parlamentară a fost creată prin şantaj şi corupere, deci Parlamentul nu mai este reprezentativ şi nu exprimă voinţa oamenilor. Avem nevoie de o nouă clasă politică care să lucreze în interesele oamenilor și nu pentru propriul buzunar. Pentru a realiza acest lucru există o singură cale – alegerile anticipate, cu respectarea legii şi a Constituţiei. O soluție la îndemână ar fi, bunăoară, organizarea unui referendum pe care-l voi declanșa imediat după învestire.

T.: Să admitem că ajungeți șef al statului, care vor fi primele 3 decizii pe care le veți lua?

A.N.: În primul rînd, susținerea anchetei internaționale, care să facă lumină în jaful bancar, dar şi iniţierea procedurii de recuperare a banilor. Oamenii trebuie să știe cine i-a sărăcit, de la cine trebuie recuperați banii, iar hoții trebuie să stea la pușcărie. O mare parte dintre cei, care au participat direct la furtul miliardului, și astăzi sunt în funcții.

În al doilea rînd, neadmiterea legiferării unei alte nedreptăţi puse la cale de guvernarea coruptă, şi anume – cetățenii acestei țări să  întoarcă miliardele furate. Nu vom permite  regimului mafiot să comită un nou abuz şi să le fure oamenilor ultimii bani din buzunar.

În al treilea rînd, vom insista pe desemnarea unui procuror independent de regimul oligarhic, ales prin concurs transparent, care va lucra în interesul cetățenilor şi nu al hoţilor.

Nu în ultimul rînd, toate revendicările populare trebuie să aibă o finalitate și anume – să fie transformate în inițiative legislative.

Vom continua lupta cu această guvernare coruptă și cleptocrată, până vom cîștiga. Trebuie să facem curățenie în această țară, putem și, eu sunt sigur, că vom reuși.

T.: Domnule Năstase, într-o sesizare adresată către OSCE, CEC, Promo-LEX și mai multe organizaţii  internaţionale ați menționat zilele acestea că ați putea organiza în viitorul apropiat un șir de proteste de amploare?

A.N.: Să ne înțelegem. Zilnic suntem martorii abuzurilor puterii. Campania electorală prezidențială a demarat cu informații extrem de îngrijorătoare, practic din fiecare raion al țării. În goana de a fi primul în buletinul de vot, dar și din dorinţa orgolioasă de a crea impresia precum că cetățenii ar susține acest partid-stat, timp de 24 de ore au fost adunate, chipurile, 30 de mii de semnături în favoarea unui candidat de mucava. Oamenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de subscripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale, etc. Milionul de suflete moarte, care a apărut peste noapte, utilizarea la maxim a resurselor administrative, șantajul și coruperea, linșajul mediatic depășesc orice limite ale absurdului. Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul este deja încheiat, iar candidatul PDM  sau cel care este susținut de ei, ar putea fi declarat “învingător” chiar înainte de numărarea voturilor. Societatea civilă, partidele politice, care într-adevăr au ca prioritate problemele cetățenilor, se vor coaliza, sunt sigur, în fața acestor nedreptăți. Nu putem lăsa lucrurile să  decurgă într-un asemenea dezmăț! De aceea, ne vom apăra drepturile și libertățile prin toate metodele posibile, inclusiv prin proteste. Este cea mai de temut armă a noastră, a cetățenilor deșteptați. Să fie clar pentru cei care ne-au capturat țara – Republica Moldova nu poate exista decât în democrație și stat de drept. Dacă nu vor înțelege că acest lucru trebuie realizat prin vot democratic, îl vor resimți prin proteste democratice masive ale poporului.

T.: Aţi putea face un pronostic al evoluţiei situaţiei politice în următoarele cîteva luni, dar şi pe termen mediu, adică în următorii doi-trei ani?

A.N.: Cu titlu de glumă, pronosticurile le fac sinopticienii. Eu prefer să merg cu determinare spre atingerea schimbărilor pe care le cer oamenii, ele sunt foarte clare și nu rabdă amînare. Cetățenii acestei țări trăiesc sub limita existenței, în țară e sărăcie și haos. Așa-zisa stabilitate impusă pe gât oamenilor nu va ține mult timp, toate abuzurile, fărădelegile și umilința la care sunt supuși cetățenii Republicii Moldova vor conduce la căderea acestei guvernări antipopulare. Trebuie să alegem un președinte al poporului, puternic și profesionist. Alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc, ca oamenii să se facă auziți. Vom scoate ţara din ghearele mafioţilor şi corupţilor și vom începe să restabilim tot ce au distrus ei. Forțele politice sănătoase trebuie să facă un front comun și să ridice din genunchi țara și oamenii ei.

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md

(47 accesari)