23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Andrei Năstase, apel către cetăţeni în contextul alegerilor prezidenţiale: Avem nevoie de un preşedinte loial oamenilor care îşi va asuma misiunea de eliberare a ţării de sub actualul regim oligarhic

Must read

Comentarii recente

andrei jurnalPreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a lansat un apel în legătură cu alegerile prezidenţiale. Astfel, liderul mişcării protestatare spune că viitorul preşedinte trebuie să fie catalizatorul procesului de eliberare a statului.

„Eliberarea statului din captivitate, demolarea sistemului oligarhic şi readucerea Republicii Moldova pe un făgaş al normalităţii vor fi sarcinile fundamentale ale viitorului preşedinte”,  mai spune Andrei Năstase.

„Avem nevoie de un preşedinte loial oamenilor care îşi va asuma misiunea de eliberare a ţării de sub actualul regim oligarhic şi criminal”, a mai menţionat preşedintele Platformei DA.

Precizăm că apelul a fost lansat în cadrul unei întâlniri cu cetăţenii la Soroca.

Vă prezentăm mai jos mesajul integral al liderului mişcării protestatare:

Aş vrea astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, să-mi asum câteva angajamente ce ţin de lupta noastră cu sistemul mafiot condus de Plahotniuc. Sunt un om care şi-a respectat mereu cuvântul dat, lucru demonstrat prin fapte.

Vă promit că voi face tot ce este  posibil ca să obţin încrederea poporului meu cu care împreună să putem scăpa ţara de răul cel mare – regimul Plahotniuc, ca întruchipare a sărăciei, corupţiei, crimei organizate, exodului în străinătăţi, captivităţii statului, şi să nu admitem niciodată repetarea scenariului, în care unul sau câţiva oligarhi să uzurpeze puterea în stat. Voi depune toată energia, efortul şi determinarea  mea în slujba acestui obiectiv anunţat, pentru a-l transforma în realitate. Eliberarea statului din captivitate, demolarea sistemului oligarhic şi readucerea Republicii Moldova pe un făgaş al normalităţii vor fi sarcinile fundamentale ale viitorului preşedinte.

Recunosc că avem o sarcină dificilă.

Regimul criminal de guvernare a concentrat în mâinile sale practic toate resursele financiare, administrative şi mediatice. Prin intermediul şantajului, corupţiei, intimidărilor, arestărilor şi propagandei de tip Goebbels se încearcă instaurarea în societate a atmosferei de frică, disperare şi indiferenţă.

 Moldova este tot mai aproape de un regim autoritar.

Conştientizând că cel mai mare pericol pentru guvernarea Plahotniuc îl reprezintă oamenii deşteptaţi, reprezentaţi de mişcarea protestatară şi Platforma Demnitate şi Adevăr, acesta ne-a atacat în cel mai josnic mod prin linşaj mediatic şi arestarea protestatarilor. Mai apoi, văzând că am rezistat, coordonatorul furturilor de proporţii şi genocidului social al propriului popor, a trecut în faza de corupere a unor elemente arbitrare şi întâmplătoare, în special a unor aşa-zişi şefi cu o legitimitate îndoielnică, pripăşiţi în jurul mişcării fie în scopuri profitabile şi carieriste, fie de căutare a breşelor în mişcarea populară şi protestatară. Dar după erupţia spumei din mişcarea noastră populară, care s-a produs şi, posibil, se va mai produce, noi devenim mai puternici.

Trebuie să constat cu regret faptul că astăzi ne aflăm în situaţia de a face competiţie politică cu alte forţe antioligarhice. Era firesc ca să ajungem cu mult timp înainte la un consens privind candidatul cel mai potrivit pentru funcţia supremă în stat. Cu toate acestea, ţin să vă amintesc că am luptat întotdeauna pentru drepturile oamenilor, inclusiv cel de a avea un preşedinte ales, un  preşedinte al Poporului. Acum voi lupta împreună cu dumneavoastră ca acest drept să fie realizat.

Rolul viitorului preşedinte este extrem de important în momentul şi contextul politic actual.

Preşedintele trebuie să fie catalizatorul procesului de eliberare a statului ocupat de gruparea criminală. Din acest motiv, nu avem dreptul să tratăm acest subiect ca pe un simplu şi ordinar joc de desemnare a unui candidat. Personal, nu am nici un drept moral ca sub pretextul identificării unui candidat comun să renunţ la lupta cu Plahotniuc. Voi putea ceda în favoarea unui alt candidat al forţelor antioligarhice doar în situaţia în care va avea un suport popular mai larg şi va oferi şanse mai mari de consolidare a societăţii şi de eliberare a ţării, însă nu voi ceda niciodată în faţa regimului uzurpator Plahotniuc.

În acest moment crucial pentru destinul ţării noastre avem nevoie să redăm sentimentul unităţii poporului nostru dezbinat şi să consolidăm societatea ce va face front comun cu instituţia prezidenţială scoasă din captivitate. Avem nevoie de un preşedinte cu idei, viziune şi, cel mai important, un preşedinte cu caracter pentru a face faţă situaţiei dramatice în care se află astăzi Republica Moldova. Avem nevoie de un preşedinte puternic, curajos şi dedicat, care prin acţiunile sale ferme va contribui plenar la demontarea regimului, lucru care va duce la restabilirea încrederii în noi înşine. Avem nevoie de un preşedinte care nu a făcut compromisuri netransparente cu nimeni şi cu atât mai puţin cu guvernarea oligarhică.

Fiind fidel angajamentelor asumate faţă de oameni, vă spun cu toată convingerea că sunt pregătit  pentru a face faţă responsabilităţii celei mai înalte funcţii în stat şi că dispun de o echipă constituită din persoane competente, integre şi curajoase, care sunt capabile să administreze ţara.

Este imperios necesar ca preşedintele ales să pună în aplicare de urgenţă planul de acţiuni pentru salvarea Republicii Moldova de la o catastrofă economică, socială şi instituţională.

Un preşedinte ales de popor nu va admite împovărarea populaţiei ţării pentru următorii 25 de ani cu miliardele furate, pe care le va recupera de la beneficiarii jafului de proporţii, utilizând pârghiile constituţionale şi internaţionale.

De asemenea, este nevoie de a propune societăţii un proiect de dezvoltare a Republicii Moldova pentru perioada post-oligarhică.

În acest moment dramatic, un preşedinte ales trebuie să facă o prioritate absolută din justiţie, lupta anticorupţie şi asigurarea libertăţii presei, care vor fi elementele centrale în procesul aducerii la normalitate a Republicii Moldova.

Totodată, procesul eliberării ţării din captivitate, precum şi toate reformele întârziate în vederea modernizării ţării noastre, pot fi realizate plenar după alegerile parlamentare anticipate, apropierea cărora, la fel, este o prioritate fundamentală a următorului preşedinte.

Concetăţeni, avem nevoie de un preşedinte loial oamenilor care îşi va asuma misiunea de eliberare a ţării de sub actualul regim oligarhic şi criminal. Doar împreună vom reuşi să salvăm Republica Moldova şi viitorul ei! Doar împreună putem face viaţa mai bună într-o Moldovă în care să vrei să trăieşti!

Andrei Năstase, preşedintele „Platformei Demnitate şi Adevăr”

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri