andi cristea roRepublica Moldova trece acum printr-un moment foarte riscant şi riscă să se sufoce. România poate ajuta Republica Moldova prin împrumutul discutat, însă aceasta este o soluţie pe termen scurt şi e dublată de condiţionalităţi clar formulate.

Or UE şi România vor trece de acum înainte relaţia cu Republica Moldova prin filtrul condiţionalităţilor. Declaraţiile îi aparţin europarlamentarului român Andi Cristea, care atenţionează guvernarea RM că „perioada cecurilor în alb s-a terminat”.

Potrivit europarlamentarului, la Chişinău lipseşte voinţa reală de a afla unde a dispărut un miliard de dolari. Mai mult, Andi Cristea spune că autorităţile RM au reacţionat „pasiv” la încercările Uniunii Europene şi a Consiliului Europei de a oferi asistenţă pentru a se face lumină în jaful miliardului de dolari din sistemul bancar.

„Percepţia majorităţii celor care lucrează la Bruxelles pe dosarul RM este că lipseşte voinţa reală de a face lumina în acest caz, fiindcă radiografia reală a mecanismul ingineriei economice cât şi a persoanelor implicate este teribilă pentru o întreaga generaţie de politicieni şi nu numai. UE, Consiliul Europei, alte organizaţii internaţionale şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini şi a oferi asistenţă, în limitele prerogativelor, însă Chişinăul s-a manifestat mai degrabă pasiv. Noi putem să îi ajutăm, dar nu putem decide şi nici nu putem implementa în locul lor schimbări sau celebrele reforme”, a menţionat deputatul din Parlamentul European, într-un interviu pentru qmagazine.ro.

În context, Andi Cristea a accentuat că clarificarea acestui aspect – unde au ajuns banii şi cine se face vinovat – este o condiţie clar enunţată de Bruxelles pentru reluarea asistenţei de suport bugetar. „Aceste fonduri de suport bugetar sunt bani pe care UE îi injectează direct în bugetul unei ţări, de regulă pentru acoperirea deficitelor. Însă, la finalul zilei, Guvernul dispune de aceste fonduri cum doreşte. Iar în condiţiile în care 15% din PIB, celebrul miliard, dispar, Curtea Europeană de Conturi îşi pune întrebarea firească – unde se duc banii contribuabililor europeni? Până nu vede progrese reale, UE nu dezgheaţă finanţările. Iar fără acord cu FMI şi fără linii de finanţare, RM riscă să se sufoce. Revenind la perspectiva Bruxellesului, din 2009 până acum aproape jumătate de miliard de euro au fost pompaţi de UE înspre RM. De altfel, în Politica Europeană de Vecinătate cele mai mari alocări financiare raportate la numărul populaţiei sunt cele către RM”, a declarat Cristea.

„Comunitatea internaţională a investit încredere în noul guvern de la Chişinău, iar unul dintre punctele pe care se bazează reluarea cooperării cu aceştia este reforma în sistemul juridic şi în sistemul financiar”, a adăugat europarlamentarul.

Totodată, Andi Cristea a menţionat că fragilitatea instituţională şi furtul miliardului au contribuit din plin la criza care s-a adâncit în Republica Moldova, iar starea actuală îi afectează cel mai mult oamenii de rând.

„Indiferent cat de mult face România, esenţial este ce face Republica Moldova. România a fost în prima linie când s-a obţinut liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul UE. Noi am pus la dispoziţie acquis-ul comunitar gata tradus, asistenţă pentru dezvoltare, SMURD peste Prut, sute de microbuze donate pentru transportul şcolarilor din mediul rural, împrumuturi nerambursabile etc. Avem cea mai bună expertiză pe dosarul Republicii Moldova din UE si avem datoria să stăm lângă Chişinău şi să nu permitem altora să folosească RM în negocieri de real politik internaţional ca piesa de schimb, să facă „trade-off” cu viitorul ei.

A făcut România îndeajuns? Depinde din ce perspectivă privim. Dacă ne raportăm concomitent la situaţia politico-economică a României, la ajutorul acordat Republicii Moldova de-a lungul vremii şi la amploarea acestuia, în raport cu alte state europene, cred că putem trage concluzia că România are o responsabilitate faţă de Republica Moldova pe care şi-a asumat-o pentru mult timp de acum înainte. Ce trebuie să mai facă România? Să înceteze să îşi exporte simpatiile politice peste graniţă, să „stoarcă electoral” voturi de peste Prut şi sa dea cecuri în alb”, a punctat europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md

(16 accesari)