Nici măcar în state considerate autocratice din estul Europei, precum Rusia sau Belarus, nu se mai recurge la invalidarea alegerilor, iar ceea ce s-a întâmplat cu scrutinul din Chișinău a șocat Occidentul, susține analistul politic Nicu Popescu.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „nnularea alegerilor din Chișinău a fost destul de șocantă pentru diplomații și observatorii occidentali care urmăresc evoluțiile din spațiul post-sovietic, pentru că această anulare, de fapt, nu se înscrie deloc în practicile minime ale democrațiilor, dar nici regimurile autoritare din spațiul post-sovietic – în Azerbaidjan, în Belarus sau în Rusia nu prea au recurs la anularea unor alegeri”.

„În cazul Republicii Moldova, fraude nu au avut loc, nimeni nu vorbește de fraude, nici contra-candidatul Ion Ceban, nici ONG-urile, nici OSCE-ul și nici Guvernul. Și anume din această cauză această anulare a unui scrutin față de care nu sunt ridicate semne mari de întrebare față de procedură, este destul de șocantă pentru occidentali. De fapt, această practică este chiar o mare pată, dacă vreți, în primul rând pe imaginea Republicii Moldova, dar și pe imaginea Partidului Democrat și a lui Vlad Plahotniuc. Pentru că, în paralel, în ultimele două-trei săptămâni, o singură altă țară a mai anulat un scrutin electoral care nu a convenit puterii. Și această țară este Irak. Deci, ne trezim într-o situație în care Moldova recurge la niște practici care, în același moment, se întâmplă și în Irak. Ori, din nou, acest lucru nu prinde bine nici țării, nici imaginii guvernării, nici pe interior, nici pe exterior”, a mai spus Nicu Popescu.

El a mai spus că recurgerea la invalidarea scrutinului din Chișinău a venit ca urmare a incapacității PD-ului de a convinge cetățenii că este un partid în care se poate avea încredere.

„Reversul monedei este că Partidul Democrat, în același timp, arată o incapacitate totală și un eșec total de a-și gestiona populația Republicii Moldova. Așa și nu a reușit să iasă din marja acelor zece procente de sprijin popular, uneori un pic mai puțin, uneori un pic mai mult, dar, în linii mari, Partidul Democrat așa și nu a fost în stare să-și creeze un soclu de sprijin popular comparabil cu controlul și influența constituțională pe care o are în Republica Moldova. Acest lucru se referă și la ratingul Partidului Democrat propriu-zis și, în această situație creată inclusiv de PD la Chișinău, în care s-a mers pe ideea preluării controlului Chișinăului de la Partidul Liberal și Dorin Chirtoacă și s-a ajuns, câteva luni mai târziu, la Andrei Năstase care câștigă alegerile. Deci, incapacitatea PD-ului de a gestiona elitele este cealaltă extremă a incapacității și a eșecului PD-ului de a gestiona și de a convinge populația că Partidul Democrat este o forță politică care poate guverna Republica Moldova cu mandat popular”, a precizat acesta.

Sursa:cotidianul.md

(58 accesari)