-3.9 C
Chișinău
joi, 20 ianuarie, 2022

Amnesty International Moldova, reacție după atacul asupra lui Dinu Plângău

Must read

Comentarii recente

Amnesty International Moldova este îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislației electorale și convențiilor internaționale de către autoritățile statului și partidele politice în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie.

Reacția organizației pentru drepturile omului vine după ce mai mulți concurenți electorali au raportat inacțiunea poliției în situații de hărțuire și agresiune din partea unor presupuși simpatizați ai unor oponenți politici, în timp ce realizau acțiuni de campanie electorală.

Ultimul caz în acest sens îl vizează pe liderul Organizației de Tineret a Platformei DA, Dinu Plângău, candidatul ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția nr. 3 Edineț, care a fost bătut ieri chiar în fața Inspectoratului de Poliție Edineț și în prezența polițiștilor de trei persoane necunoscute.

„Solicităm organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzații și, în cazul în care se adeveresc, să-i atragă la răspundere pe cei vinovați. De asemenea, solicităm autorităților să asigure un climat favorabil desfășurării unor alegeri democratice și transparente, cu respectarea dreptului fiecărui cetățean de a alege și a fi ales”, se arată în declarația Amnesty International Moldova.

Organizația amintește autorităților statului că art. 47, alin. 5 din Codul Electoral prevede că „Concurenţii electorali potorganiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind OBLIGATE să asigure posibilitatea desfăşurării unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale, SECURIZAT şi fără presiuni.”

Totodată, autoritățile statului sunt obligate să respecte legislația națională și internațională în domeniul drepturilor omului, în domeniul electoral și să asigure dreptul fundamental al fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales.

Potrivit lui Dinu Plângău, unul dintre cei care l-au agresat pe candidatul ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția nr. 3 Edineț este fiul președintelui organizației teritoriale Edineț a Partidului Democrat. O spune chiar Dinu Plângău, care afirmă că poliția știe cine sunt agresorii, dar nu întreprinde nicio măsură.

Candidatul ACUM pe circumpscripția de la Edineț a calificat atacul asupra sa drept o tentativă de a-i împiedica activitatea politică și de a-l determina prin amenințări și agresiuni fizice să-și retragă candidatura de concurent electoral.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri