3.9 C
Chișinău
vineri, 9 decembrie, 2022

Ambasadorul SUA la OSCE, despre protestul de la Chişinău: „ Nu este un protest geopolitic, este cauzat de felul cum este guvernată ţara”

Must read

Comentarii recente

AmbasadorProtestele de amploare de la Chişinău sunt în vizorul comunităţii internaţionale, tot mai mulţi înalţi oficiali exprimându-se pe marginea acestora. Manifestările sunt cauzate de felul în care este guvernată Republica Moldova, a declarat Ambasadorului Statelor Unite la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Daniel Baer.

„Bănuiesc că oamenii de la Chişinău, care protestează în stradă, protestează din aceleaşi motive cu ale oamenilor care au protestat la Kiev sau în oraşele Statelor Unite cu diferite ocazii în trecut. Oamenii ies în stradă când se satură de ceva. Cred că acest ceva trebuie privit în primul rând în context local: nu este un protest geopolitic, ci este un protest cauzat de felul cum le este guvernată ţara şi de dorinţa să vadă altceva”, a declarat diplomatul american în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Ceea despre ce vorbesc oamenii acum este dispariţia unei sume mari de bani, iar pentru mulţi dispariţia acestor bani s-a cristalizat în nemulţumirea faţă de o politică pe care oamenii o consideră coruptă şi nu în interesul cetăţenilor de rând”, a adăugat Ambasadorul SUA la Chişinău.

Potrivit diplomatului din SUA, ideea unui viitor european înseamnă pentru cetăţenii Republicii Moldova instituţii democratice, care nu fură din buzunarele lor.

„Eu cred că, ideea unui viitor european este atractivă pentru Moldova inclusiv pentru că implică un viitor cu instituţii democratice de încredere, care nu fură din buzunarul oamenilor şi care servesc cetăţeanul, un viitor în care oamenii îşi pot realiza potenţialul într-o societate care este guvernată de instituţii solide ale statului de drept”, a mai spus Daniel Baer.

Precizăm că şi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a cerut autorităţilor Republicii Moldova un răspuns imediat la revendicările înaintate de către protestatarii din PMAN. Declaraţia a fost făcută la Geneva, la începutul unei sesiuni a Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Totodată, Transparency International Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din ţara noastră şi a cerut demiterea, dar şi anchetarea penală a şefilor instituţiilor abilitate de combatere a corupţiei şi asigurare a stabilităţii sistemului bancar – CNA, Procuratura Generală şi Banca Naţională a Moldovei.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri