ambasador suaProgresul în lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova decurge foarte încet, iar corupţia din domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea acestui stat. Sunt declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit. Diplomatul american afirmă că din această cauză mai mulţi investitorii străini se feresc să vină în ţara noastră, fiind descurajaţi de nivelul înalt de corupţie.

„Cred că progresul în lupta cu corupţia în Republica Moldova decurge foarte încet. În general, consider că în Republica Moldova creşterea economică va fi posibilă doar atunci când va exista un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri şi populaţie. Însă corupţia în domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea Republicii Moldova. Sunt exemple de refuz ale investitorilor din Statele Unite, dar şi din alte ţări, care au fost descurajaţi de nivelul de corupţie din Republica Moldova. Şi, de asemenea, potenţialii investitori sunt descurajaţi de corupţia de aici şi, desigur, aceştia caută să investească în altă parte”, a declarat James Pettit în cadrul unui interviu pentru Moldova.org.

„Pe lângă nivelul înalt de corupţie şi calitatea joasă a actului de justiţie pune piedici în atragerea investiţiilor străine în Republica Moldova, întrucât investitorii străini nu se simt protejaţi aici”, a adăugat ambasadorul SUA.

„O altă problemă care este descurajantă pentru investitorii străini este problema din sistemul judiciar. Mulţi investitori au descoperit că contractele prin intermediul cărora colaborează nu pot fi acoperite sau protejate prin intermediul instanţelor”, a adăugat James Pettit.

Diplomatul american s-a referit şi la criza din sistemul bancar din Moldova, care potrivit lui arată deficienţa sistemului în întregime.

„Criza bancară a afectat Republica Moldova pe parcursul a mai multor ani. Indiferent cine este partea vinovată, este clară deficienţa sistemului în întregime. În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de acestea acţiuni şi ce măsuri urmează să fie întreprinse pentru a recupera aceşti bani. Înţeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită”, a mai spus ambasadorul american.

Sursa:jurnal.md

(58 accesari)