morozanAmânare în dosarul manifestanţilor reţinuţi în urma protestului din 24 aprilie, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr. Judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău urmau sa examineze recursul avocaţilor privind anularea măsurii preventive de arest, dar au dispus dezbaterea subiectului pentru o altă dată.

Desfăşurarea şedinţei a fost monitorizată de către reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene şi ai Ambasadei Germaniei la Chişinău. În acelaşi timp, zeci de oameni, solidari cu persoanele reţinute, au protestat în faţa instituţiei şi au cerut eliberarea lor.

Şedinţa de judecată a început la ora 13.00, cu două ore mai târziu decât a fost programată. Mai apoi, a fost amânată pentru data de 18 iulie, pe motiv că unul dintre avocaţii manifestanţilor nu a putut participa la proces din cauza unor probleme de sănătate.

Desfăşurarea şedinţei a fost monitorizată de reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene şi ai Ambasadei Germaniei la Chişinău. Avocaţii protestatarilor au depus o cerere de recuzare a completului de judecători, întrucât unul dintre magistraţi, Ghenadie Morozan, este rudă prin afinitate cu vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Solicitarea a fost însă respinsă.

Manifestanţii care stau în arest preventiv la domiciliu susţin că nu sunt de acord să fie judecaţi de persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Totodată, ei se plâng că, din cauza faptului că nu lucrează, nu au cu ce să-şi întreţină familiile.

„Domnul Morozan este rudă de gradul întâi cu Plahotniuc care face toată mizeria în ţara aceasta. Următoarea lună nu voi achita serviciile nu am bani. Soţia este bolnavă, nu poate ridica un pai de jos. Avem copii care trebuie hrăniţi”, afirmă Ion Matasevici.

„Odată ce noi am protestat pe data de 24 împotriva lui Plahotniuc, împotriva principalului coordonator în stat a furtului miliardului, nu am vrut ca să ne judece domnul Morozan. Procurorul ne-a arătat probele pe care le are, ele sunt egale cu zero. Suntem arestaţi, nu putem să ne asigurăm cu cele necesare familia, nu putem lucra pământurile pe care le avem”, a spus Alexandru Pănuţă.

Protestatarii reţinuţi au fost susţinuţi de mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Platformei Demnitate şi Adevăr, care s-au adunat în faţa Curţii de Apel şi au cerut eliberarea acestora. Oamenii spun că manifestanţii sunt nevinovaţi şi au fost arestaţi ilegal, reţinerea lor fiind una la comandă.

Atunci când vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Inga Grigoriu a încercat să intre în sediul Curţii de Apel, mai mulţi poliţişti i-au interzis accesul. La fel s-a întâmplat şi cu ceilalţi manifestanţi care au dorit să pătrundă în clădire pentru a afla detalii despre proces.

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Nu au făcut declaraţii în acest sens nici reprezentanţii Curţii de Apel Chişinău.

Manifestanţii reţinuţi pe 5 mai sunt suspectaţi de organizarea şi participarea la dezordini în masă în timpul protestului de pe 24 aprilie şi riscă până la opt ani de închisoare. Reprezentanţii mai multor ONG-uri au condamnat arestarea protestatarilor.

Sursa:jurnal.md

(9 accesari)