3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Alexandru Slusari: formula crimei economice perfecte este… să nu găsești modalitatea achitării redevenței și să continui să extragi petrol

Must read

Comentarii recente

Alexandru Slusari, ex-vicepreședintele Parlamentului solicită Guvernului și Procuraturii o reacție la problema „extragerii petrolului și a gazelor naturale în contextul prejudiciului enorm, care a fost adus statului Republica Moldova”

Remarcând că informația respectivă nu a fost secretizată și a fost cunoscută de autoritățile statale, Alexandru Slusari amintește că în 1995, prin hotărârea de guvern cu privire la Acordul de concesiune între Guvernul Republicii Moldova și compania de explorare a resurselor „Redeco” LTD din SUA a fost aprobată concesionarea acesteia în scopul exploatării resurselor de petrol și gaze pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, spune ex-deputatul, în 2007, printr-o altă hotărâre de guvern s-a acceptat cesiunea tuturor drepturilor și obligațiilor către compania „Valiexchimp” SRL. Acordul respectiv a expirat în 2017 și nu a fost prelungit.

Alexandru Slusari menționează că din 2018 întreprinderea Valiexchimp a intrat în procesul de insolvabilitate, iar contractul prevede ca concesionarul să achite statului o plată de arendă pentru petrolul și gazele extrase în mărime de 20 la sută din valoarea zăcămintelor extrase sau așa numita redevență. Totuși, redevența nu a fost achitată, afirmă Slusari:

„Cum credeți, cât a fost achitat în perioada 2010-2020? ZERO. De ce? Răspunsul poate fi patentat pentru cartea recordurilor a corupției! Comisia guvernamentală și compania respectivă timp de ZECE ani, chipurile, nu au putut identifica modalitatea achitării redevenței!!! Deci, așa este formula crimei economice în proporții deosebit de mari împotriva cetățenilor țării noastre, aplicată cu impertinență crasă. În perioada 2010-2019, compania Valieexcimp a extras aproape 85 de mii de tone de petrol și circa 0,87 milioane metri cubi de gaze.”

Alexandru Slusari face un calcul conform căruia „doar la extragerea petrolului statul a pierdut un venit de circa 10 mln dolari, ținând cont și de faptul că în perioada respectivă compania nu a plătit taxa pentru resurse naturale, iar în creanțele creditorului față de stat nu au fost incluse nici redevența și nici taxa pe resurse, neachitate până în prezent.”

Ex-deputatul anunță că respectiva companie continuă să extragă petrol și gaze naturale, chiar dacă contractele de concesiune sunt expirate, comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile depistând acest „dezmăț” în martie 2021. Atunci comisia a expediat materialele la Procuratură și a publicat prima dată informația respectivă, care „în febra electorală a trecut cam fără mult interes din partea mass-media” – mai spune Alexandru Slusari.

Glasul.md amintește că. deși Republica Moldova nu este de departe un producător mondial de „aur negru”, aici există totuși câteva zone, în care au fost identificate rezerve subterane de petrol, încă din perioada sovietică. O companie privată exploatează și acum rezervele de la Văleni, unde peste 20 de sonde continuă să activeze și să extragă petrol. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri