3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Alexandru Slusari: e nevoie de politici de protejare a businessului autohton, aplicate inteligent, fără a încălca angajamentele internaționale

Must read

Comentarii recente

Ex-vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, se adresează guvernării cu un apel privind dezvoltarea unor politici de protejare a businessului autohton.

„Vreau să înteleg dacă Moldova are nevoie de producatorii autohtoni. In 7 luni ale anului 2021 exporturile din țara noastră au crescut cu 15,5 procente comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, însă, importurile s-au majorat cu 32,5 procente si au atins valoarea de 4 MILIARDE dolari. Avem un deficit comercial ANTIRECORD pentru de 30 ani de Independență în valoare de 2,255 miliarde dolari (depașirea importului față de export) și mă tem că la finele anului ajungem la un deficit de 3 miliarde” – spune Alexandru Slusari.

Pe acest fundal, menționează în continuare fostul deputat, producatorii autohtoni din domeniul agroindustrial „cu multe greutăți acced în supermarketurile care sunt controlate din afara țării și cer de la antreprenori naționali bonusuri de 25-40 %.”

Alexandru Slusari amintește că „legea, care prevede amplasarea obligatorie pe rafturi a cel puțin 50 % de produse agroalimentare autohtone, nu are nici acum un mecanism clar de implementare, aprobat de Guvern”. De aceea, multi producători autohtoni din ramura agroalimentară trec prin „umilință” în relațiile cu ritailurile.

Ex-deputatul spune că vorbește zilnic cu producătorii, iar la îndemnul de a fi mai vocali în apărarea intereselor proprii, aceștia răspuns că „nu văd rostul, atâta timp cât simt că politica actuală economică a statului susține primordial importatorii, iar Președintele nu a promulgat legea privind plafonarea intereselor supermarketurilor, chiar daca actul normativ transpune directiva UE din 17 aprilie 2019.”

Alexandru Slusari spune că formula economică liberală, deschisă totalmente, „pune în pericol zeci de mii de locuri de muncă și alimentează migrația populației”.

„E nevoie de politica protejarii businessului autohton, care poate fi aplicată inteligent, fără a încălca angajamentele internaționale.”- conchide ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri