-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Alexandru Slusari despre ședința de azi a legislativului: Ziuă neagră în Parlamentul Republicii Moldova

Must read

Comentarii recente

Alexandru Slusari, ex-vicepreședintele Parlamentului critică mai multe proiecte de legi adoptate astăzi în cadrul ședinței plenare a legislativului și numește ședința „ziuă neagră în Parlamentul Republicii Moldova.”

În primul rând ex-deputatul se referă la numirea unor judecători la CSJ. Este vorba de Ghenadie Plămădeală și Dorel Musteață.

„Nu am așteptat de la majoritatea parlamentară asemenea decizii! Numirea judecătorilor cu reputație dubioasă. Nu am explicații cum poate fi avansat un judecător, care în perioada cea mai întunecată, 2017-2019, a fost promovat cu viteza luminii de la un judecător din raionul Anenii Noi la judecător la Curtea Supremă de Justiție și șefia CSM, fără că să activeze măcar ceva timp la Curtea de apel. Nu înțeleg cum deputații PAS nu au solicitat informație suplimentară despre situația cu procurarea apartamentului de către acest judecător și legătura eventuală a acestui domn cu Dorin Damir. Reiese că persoana a fost votată doar pentru că are o intuiție politică bună, știe la timp să-și schimbe chipiul și să deservească orice guvernare. Plahotniuc-Dodon-PAS. Buna traectorie! Unicul aspect pozitiv este că totuși unii deputați de la partidul majoritar nu au votat pentru acest judecător și decizia a fost adoptată la limită, cu 52 de voturi. Dar oricum votul de azi este o bilă neagră în coșul reformării justiției! Sinecura pentru un grup îngust de persoane din cabinetul demnitarilor de stat.” – scrie Slusari.

Fostul deputat se referă și la legea care permite persoanelor de încredere a unor demnitari de stat de rang înalt să activeze REMUNERAT în cadrul întreprinderilor de stat:

„Под шумок Parlamentul a votat azi în lectura a doua legea, care permite persoanelor de încredere a unor demnitari de stat de rang înalt să activeze REMUNERAT în cadrul întreprinderilor de stat. Putem să ne imaginăm căt de eficient șefii de cabinet, consilierii, secretarili și asistenții, care au ca funcții de bază asigurarea tehnică și juridică a activitatății demnitarilor de stat din Parlament, președinție și ministere, vor gestiona întreprinderile cu capital public cu rulaj de miliarde de lei. Păcat că deputații nici nu au atras atenția la avizul de ieri a Guvernului, care chiar dacă este un pic evaziv, conține o critică argumentată a acestui proiect de lege.”

De asemenea, Alexandru Slusari critică modificările legislative prin care Compania Teleradio Moldova a trecut din nou sub contol parlamentar:

„Prin votul de azi a fost încălcat principiul meritocrației! Trecerea Companiei Teleradio Moldova sub control parlamentar. Mulți reprezentanți ai presei independente au criticat această inițiativă de conjuctură, care poate să devină una foarte periculoasă. Ideea e că noi, cei care acum am venit la putere, suntem oameni buni și avem intenții bune, nu ține. Guvernările se schimbă, iar această lege, care introduce de-facto un control politic asupra unei companii publice de mass-media, rămâne pe mai mult timp. Boomerangul poate să se întoarcă foarte repede. Nu înțeleg logica acestei decizii. Dacă era problema principală în curațarea Consiliului Audiovizual, legislativul ar fi putut să recurgă la declarația privind statul capturat și adoptarea unei legi privind lustrația tutror demnitarilor, numiți în perioada lui Plahotniuc. Un asemenea proiect a și fost elaborat în legislativul precedent de colegul meu Vasile Năstase. Dar așa, rămănem cu percepția că guvernarea a făcut un pas înapoi în privința garanției libertății presei.”

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri