Populaţia Republicii Moldova a devenit cu 25 la sută mai săracă după furtul miliardului din sistemul bancar. Astfel, banii au fost furaţi din buzunarele cetăţenilor. Iată de ce Platforma Demnitate şi Adevăr insistă pe subiectul jaful secolului, a declarat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, adăugând că furtul miliardului s-a produs după un consens politico-oligarhic privind organizarea celei mai mari crime economice din istoria ţării. 

„Uneori suntem întrebaţi de ce Platforma DA este aşa de insistentă pe subiectul furtului miliardelor. Există şi oameni toleranţi faţă de aceasta hoţie. Ei spun că banii au fost furaţi din sistemul bancar, dar nu din buzunarele cetăţenilor. Este o ipoteză absolut falsă. În urma furtului, zeci de miliarde de lei au fost în scurt timp convertite în dolari sau euro, ceea ce a dus la prăbuşirea vertiginoasă a valutei naţionale. Pentru a vorbi pe înţelesul tuturor vă aduc nişte cifre statistice oficiale. Anul 2013: salariul mediu – 225 de euro, iar pensia medie – 61 de euro”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

„În perioada 2014-2016 inflaţia oficială cumulativă a fost de 20,7%. Totodată, preţurile la produsele alimentare au crescut oficial cu aproximativ 25%. Anul 2016: salariul mediu – 223 de euro, iar pensia medie – 58 de euro”, a explicat Alexandru Slusari.

În context, vicepreşedintele Platformei DA spune că aceste cifre sunt „un exemplu elocvent cum marea majoritate a populaţiei a devenit mai săracă cu minimum 25 % în urma jefuirii celor trei bănci”.

Totodată, Alexandru Slusari a vorbit şi despre cei care se fac vinovaţi de acest genocid social şi cu se ocupă acum:

1. Ilan Shor este menţionat de 136 de ori în raportul Kroll 2 în contextul sustragerii banilor din sistemul bancar în perioada 2011-2014. El este în libertate şi conduce Orheiul, cheltuie acolo banii furaţi şi se pregăteşte să devină deputat.

2. Andrian Candu, promotorul Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, prin care statul a oferit garanţiile în suma de 9,5 mlrd. de lei pentru efectuarea grosului furtului bancar. După emiterea acestei hotărâri, BEM a mai acordat credite în suma de 838,6 mln. dolari, iar din Banca Socială au fost sustrase 956 mln. de dolari. Doar după aceste operaţiuni de ciuruire a sistemului bancar, a fost introdusă administraţia specială de stat. În prezent, Candu este preşedintele Parlamentului şi ne ţine lecţii despre necesitatea schimbării clasei politice.

3. Dorin Drăguţan a lucrat cot la cot cu Andrian Candu în promovarea Hotărârii nr. 938. Nu a spus niciun cuvânt despre importanţa introducerii imediate a administraţiei speciale în băncile cu probleme. A mers cu două automobile la fitness în perioada când miliardele au fost sustrase din ţara. După asta a primit indemnizaţie unică de concediere în valoare de peste jumătate de milion şi a plecat la odihna „bine meritată”.

4. Iurie Leancă, simplu prim-ministru. A semnat Hotărârea nr. 938 contrar recomandărilor FMI şi Băncii Mondiale şi se mândreşte cu acest fapt. Spune că a salvat sistemul bancar, deşi toate cifrele arată că el a dat unda verde distrugerii acestui sistem. Acum din fotoliul de vicepreşedinte al Parlamentului păpuşa va fi mutată în scaunul viceprim-ministrului.

„Evident că toate acţiunile şi inacţiunile menţionate nu ar fi putut fi comise fără coordonarea dintr-un singur centru, care controla Banca Naţională, Guvernul, CNA, Procuratura, SIS şi alte instituţii publice abilitate. A fost un consens politico-oligarhic privind organizarea celei mai mari crime economice în istoria Moldovei. Un oligarh este acum la puşcărie. Altul conduce ţara în mod autoritar şi promite partenerilor externi eurodictatura oligarhică în Moldova. Cetăţeni, noi suntem de acord cu aşa paradigmă? Eu şi colegii mei din Platforma DA categoric nu acceptăm asemenea situaţie şi vom lupta până la capăt cu acest regim. Veniţi cu noi”, a punctat vicepreşedintele Platformei DA.

Sursa:jurnal.md 

(24 accesari)